párkapcsolat
#Lélek

Mennyire számít a nagy korkülönbség egy párkapcsolatban?

2022.01.04.
2 perces olvasási idő

Szerelem - érzések sokasága rohan meg, ha meglátod, félelem, izgatottság, kétség és boldogság kavarog a lelkedben. A kamaszkor, ami egyébként sem a legegyszerűbb életszakasznak számít az ember életében - egyfajta átmenetet képez a gyermek- és felnőttkor között. A serdülőkori identitás szempontjából már nemcsak a szüleiddel, hanem a kortársaiddal való kapcsolat is fontossá válik.

Kamaszkor - kibe szabad beleszeretni?

Egyre meghatározóbb lesz a számodra, hogy mit is gondolnak rólad a barátaid, a környezeted, fontossá válik a párkapcsolat kialakítása és az ebben szerzett tapasztalatok is. Az első szerelem, az első párkapcsolat sokszor válik meghatározóvá az életedben, az ekkor szerzett negatív vagy pozitív tapasztalatok által. Gyakran foglalkoztat az a kérdés is: kibe “szabad” szerelmesnek lenned? Bevallhatod-e, hogy neked a padtársad érettségiző bátyja tetszik? Szerelmes lehetsz-e a nálad három évvel fiatalabb húgod barátnőjébe? Vajon mennyire számít a korkülönbség egy párkapcsolatban? Vagy a szerelem az életben is mindent legyőz,mint a filmekben és nem ismeri az életkori határokat?

Miért lényegesek a kamaszkori szerelmek?

A párkapcsolati tapasztalatok szerzése az egészséges személyiségfejlődés szempontjából nélkülözhetetlen. Ezek adnak ugyanis lehetőséget a másik nem megismerésére, a nemi identitás megszilárdulására, az önértékelés fejlesztésére.

A párkapcsolatokban észlelt férfiasság és nőiesség, az önértékelés megszilárdítása, az intimitás képessége kulcsfontosságú a tovább fejlődéshez és az önmegvalósításhoz. Meghatározóvá válik a kettőtök közötti testi vonzalom, az intimitás, az érzelmi közelség és az elköteleződés.

Mennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban?

Nos, ez sok tényező függvénye. Mivel mindenki bizonyos élet szakaszokon megy keresztül, ezen életszakaszokban eltérő megoldandó feladatok, különböző elérendő célok várnak rájuk. Más életszakaszban más lehet a gondolkodás, illetve más jellegűek az életcélok. Ezek a szakaszok fogják lényegében meghatározni az ideális korkülönbség mértékét.

Kamaszkorban négy év korkülönbség is jelentős lehet a nagy mértékű testi-lelki változások következtében. Nagy korkülönbségnek számíthat egy ifjúkorban és egy érett felnőttkorban lévő ember között tíz év is , de két érett felnőtt között ugyanez a tíz év nem számottevő különbség.

Milyen problémák adódhatnak nagy korkülönbség esetén?

Ahogy fentebb említettük, serdülőkorban 3 év is tetemes korkülönbségnek számít, hiszen nagyon más egy 14 éves kiskamasz és a 18 éves érettségi előtt álló életmódja. Felnőttkorban pedig általában véve a 15-20, vagy annál nagyobb életkorbeli különbözőséget tekintik jelentős korkülönbségnek. Ennek vannak/lehetnek olyan következményei, amelyek konfliktusokat okozhatnak (ami persze nem törvényszerű), és a kapcsolat végéhez vezethetnek. Ilyenek:

  • az életkor miatti eltérő gondolkodásmód (a fiatalabbik fél még sok dolgot szeretne kipróbálni, az idősebb kényelemre és biztonságra vágyik) - generációs ellentétek
  • eltérő értékrend
  • eltérő életcélok (a fiatalabb fél utazni, tanulni, szórakozni szeretne - az idősebb a családalapítást erőlteti). Gyakori probléma, hogy a céljaik tekintetében nem egy irányban haladnak. Az eltérő jövőkép miatt mások lehetnek a hosszú és rövid távú tervek, másként gondolkodhatnak a világról.
  • eltérő napi ritmus (az egyik fél még tanul, a másik dolgozik). A fiatalabb fél korábban vonzó, aktív életmódja, később az idősebb fél számára akár bosszantó is lehet. Az idősebb fél megállapodottsága pedig, hosszú távon mérhetetlenül unalmasnak tűnhet az ifjabb fél számára.
  • féltékenység - az idősebb fél szorong a fiatalabb párja elvesztése miatt, ezért minden perccel elszámoltatja
  • közös erővel meg kell küzdeniük az előítéletekkel szemben,
  • szembe kell nézni a hozzátartozók tiltásával

A nagy körkülönbségben élő pároknak speciális nehézségekkel is számolniuk kell. Ilyen a környezet viselkedése, ami gyakran ítélkező, nem elfogadó. Ez különösen igaz a rokonságra.

Mitől erős egy kapcsolat?

Az ideális korkülönbséget nem könnyű meghatározni, mivel sok egyéb tényező is befolyásolhatja a párkapcsolatokat. A közösen megfogalmazott értékek, célok, alapok, erőssé és stabillá teszik az összetartozást - ezáltal a nagy korkülönbség önmagában nincs hatással a párkapcsolat minőségére. Csupán attól, hogy az egyik fél idősebb, mint a másik, még nem lesz egy párkapcsolat jobb vagy rosszabb.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Forrás: