depresszió
#Lélek

Hogyan beszélj a szüleiddel, ha depressziósnak érzed magad?

2022.12.17.
1 perces olvasási idő

Ha depressziósnak, magányosnak érzed magad, vagy olyan problémád van, amelyet nem tudsz megoldani, segítséget és támogatást kell kérned. Beszélj egy szülővel vagy egy másik felnőttel a környezetedben. Tudasd velük, min mész keresztül.

Mi van, ha nem tudom, mit mondjak?

Ne várj csak azért, mert nem tudod, mit mondj. Legyél egyszerű. Kezdheted azzal, hogy "Van egy perced? Beszélnem kell veled." Aztán mondd el, min mész keresztül. Például: "Az utóbbi időben nagyon levertnek érzem magam. Azt hiszem, depressziós lehetek." A személy, akivel beszélsz, kérheti, hogy mondj el neki többet. Néha csak ennyi kell ahhoz, hogy elkezdjetek beszélgetni.

Hogyan segíthet a szülővel való beszélgetés?

Nagy megkönnyebbülés lehet, ha valaki meghallgat, meghallja, és megmutatja, hogy törődik veled. A közös beszélgetés segíthet abban, hogy reményteljesebbnek érezd magad. Ez azt jelzi, hogy nem vagy egyedül. Valaki hisz benned.

Néha egy szülő segíthet más szemszögből látni egy problémát, illetve tanácsot adhat.

Mi van, ha további segítségre van szükségem?

Néha csak egy szülővel való beszélgetésre van szükséged, hogy jobban érezd magad. Néha azonban több kell.

Ha tartósan szomorú vagy, illetve rossz hangulatod van, szólj nekik ismét. Lehet, hogy beszélned kell egy terapeutával – még az után is, hogy jót beszélgettél a szüleiddel.

(kidshealth.org)