hibáztatás
#Lélek

Miért hibáztatjuk magunkat?

2021.12.27.
2 perces olvasási idő

Miért hibáztatod magad? Mire jó a folyamatos önostorozás? Miért nem vagy önmagaddal szemben is türelmes? Elgondolkodtató kérdések, amelyekre jó lenne minél hamarabb megtalálnod a válaszokat, mert ellenkező esetben egyre mélyebbre kerülhetsz a negatív érzelmi spirálban. Ez pedig senkinek sem lenne jó.

Semmi sem úgy megy, ahogy kellene

Gyakran előfordul, hogy hiába teszel meg mindent egy cél elérése érdekében, a körülmények nem kedveznek a megvalósulásának. Ilyenkor az a legrosszabb, ha elkezded magad hibáztatni, ahelyett hogy levonnád a megfelelő következtetéseket a történtekből. Mi a tanulsága egy sikertelen próbálkozásnak? Az, hogy legközelebb újra meg kell próbálni. Ha semmi nem úgy megy, ahogy kellene, az nem jelenti azt, hogy te vagy a hibás. Ezer és egy tényező befolyásolja az életed alakulását, ami ezer és egy okot ad arra, hogy valami ne sikerüljön azonnal.

Egy a lényeg: az, hogy ezeket a negatív tapasztalatokat adó történéseket fel tudd dolgozni, el tudd engedni és ne adj teret annak, hogy hosszú távon szorongást okozzanak és gátoljanak a fejlődésben. Ha valami már megtörtént, nem fogod meg nem történtté tenni - legfeljebb csak kijavíthatod, újra próbálhatod. És még akkor sem garantált a siker. Nehéz lesz, de el kell fogadnod, hogy a világ nem mindig igazságos hely, gyakorlatilag bármi megtörténhet benne. Nagyon sok olyan szituáció van, ami felett nincs befolyásod és ami miatt nem te vagy a hibás.

Hogyan szokhatsz le az önhibáztatásról?

  • Első lépésként tudatosítsd magadban, hogy lett volna lehetőséged másképp dönteni, de nem tetted. A választás joga mindig a te kezedben van, de a pozitív végeredmény soha nem garantált.
  • Fontos, hogy ne csak a saját szereped szemléld a kialakult helyzet kapcsán, hanem a körülményeket is, mindazt, ami befolyásolta a dolgok alakulását.
  • Szép dolog az önkritika, de nem szabad túl szigorúnak lenned magaddal szemben, mert ez könnyen elbizonytalaníthat.
  • Ne légy a saját ellenséged, ne kreálj olyasmiből problémát, ami nem is létezik! Bízz magadban, tiszteld és fogadd el a saját döntéseidet!
  • Ne akarj mindig, mindenkinek a kedvére tenni! Lehetetlen mindenkinek megfelelni és hagyni, hogy teljes mértékben a mások véleményétől függjön az önértékelésed. Hasznos az együttműködés másokkal, de meg kell szabni a saját határaidat, képviselni a saját érdekeidet még akkor is, ha ez azzal jár, hogy nemet mondasz valamire.
  • Ne cselekedj hirtelen felindulásból, még akkor sem, ha mindenáron erre akarnak kényszeríteni. Amikor elragadnak az érzelmek, nem tudsz úgysem objektíven rálátni a helyzetre. Lassulj le, kérj időt és mérlegelj: mi az, ami a te elképzeléseidnek is megfelel.
  • Gyakori hiba, ami miatt hibáztatni szokták az emberek magukat, a halogatás. Tudod, hogy meg kell csinálni valamit, de a legvégsőkig húzod az időt, ahelyett, hogy cselekednél. A halogatás miatt sokszor olyan dolgokról is lemaradsz, amelyek fontosak lehettek volna a sikerek eléréséhez.
  • Ne rettegj a kudarctól! Ha félsz attól, hogy hibázni fogsz, teljesen alkalmatlannak fogod érezni magad bármire. Egy helyben toporogsz, miközben az élet elrobog melletted anélkül, hogy te egy jottányit is fejlődtél volna. Igen. Kudarcot szenvedhetsz. Igen. Eleshetsz, összetörhetsz. De tanulj meg felállni és újrakezdeni. Minden bukás tanítani fog valamit, amitől egyre erősebb és tapasztaltabb leszel.
  • Ne csak a célra koncentrálj, hanem végig élvezd a hozzá vezető utat!
  • Ne engedd, hogy más negativitása hatással legyen a mindennapjaidra! Attól, hogy ő nem tudja uralni a saját életét és örömtelenül telnek a napjai, nem jelenti azt, hogy neked is ez a sorsod. Örülj minden apróságnak, amit az élet tartogat.
  • Tudatosan zárd le a múlt sikertelen periódusait, ne gondolj folyamatosan a régi kudarcokra, ne is emlegesd. Úgyis fel-felbukkannak majd az emlékezetedben kéretlenül is.
  • Ne általánosíts: az, hogy valami egyszer nem sikerült, nem jelenti azt, hogy legközelebb sem fog sikerülni. Ugyancsak hiba a végletekben való gondolkodás is, amikor leegyszerűsítesz mindent jóra vagy rosszra.
  • Ne mindig csak a negatív dolgokat vedd észre az életedben. Ha folyton csak arra koncentrálsz, ami rossz, észre sem veszed, hogy mennyi siker és szépség vesz körül.
  • Vigyázz az önbeteljesítő jóslatokkal is - a félelmeiddel táplált viselkedés előbb vagy utóbb kiválthatja azt a helyzetet, amitől tartottál.

Nem szükséges ostorozni magad azért, ha hibázol. Gondolj bele: akkor és ott az a döntés tűnt a legjobbnak. Hiába generálsz önmagadban bűntudatot: a múlt elmúlt, és már nem tehetsz semmit, nem mehetsz vissza és dönthetsz másképp. Ne büntesd magad, inkább lépj tovább!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)