irigység
#Lélek

Hogyan urald az irigységet?

2023.05.01.
2 perces olvasási idő

Az irigység kétélű fegyver: akkor is megsebesít, ha te vagy irigy, és akkor is, ha rád irigykednek. Miért? Ennek járunk most utána!

Ha rád irigykednek, könnyen a háttérbe vonulsz

Kibeszélnek, gúnyolnak, kritizálnak, ok nélkül bántanak, keresztbe tesznek - egyértelműen irigyek rád, pedig semmi rosszat nem tettél. Biztos te is tapasztaltál már hasonlót és nemigen tudtál mihez kezdeni a helyzettel. Mivel nem akartál úgymond olajat önteni a tűzre, nemes egyszerűséggel a háttérbe húzodtál, a saját érdemeidet kisebbítve csak hogy ne kelljen a negatív irigykedő pillantások kereszttüzében lenned. Nem akartál kilógni a sorból, be akartál illeszkedni a többiek közé.

De valóban jó ez így? Nem biztos, mert saját magad elnyomása, a sikereid eltitkolása nem vezet sehová. Örülnöd kellene az elért eredményeknek, hiszen megdolgoztál értük, meg kellene élned ezeket a pillanatokat teljes szívvel és lélekkel ahhoz, hogy ez az energia még tovább motiválhasson. Ezért ilyen esetekben ahelyett, hogy elfojtanád az örömödet, keress olyan embereket, akik veled együtt képesek örülni, akik támogatnak és hagyd figyelmen kívül a rosszindulatú megjegyzéseket. Ne hagyd, hogy az olyan megjegyzések, mint a “Neked könnyű, mert a tanárok kedvence vagy!”, vagy a “Te mindig úgy helyezkedsz, hogy a könnyebbik végét fogd meg a feladatoknak” típusú megjegyzések rést üssenek az önbizalmadon!

A másik oldal: amikor te irigykedsz

Szoktál irigykedni? Ha bevallod, ha nem, igen, szoktál. Nem kell szégyellned magad miatta, ez természetes emberi reakció, amit ha sikerül elfogadnod és kordában tartanod akkor még a hasznodra is válhat.

Az irigység alapja ugyanis az egymással való versengés. Ilyenkor talán észre sem veszed, de hatalmába kerít egy furcsa kisebbrendűségi érzés, ami rossz hatással van az önértékelésedre. Ez a frusztráció nagyon zavaró és fájó tud lenni, ezért beleeshetsz abba a hibába, hogy rosszindulatúan áskálódni kezdesz tehetetlenségedben.

Az irigység érzése persze motiválhat, inspirálhat is. Általa döbbenhetsz rá, hogy a lehetőség a te számodra is nyitott: többet is elérhetsz, jobb is lehetsz, ha akarsz.

Hogyan uralhatod az irigységet?

Az irigység érzése szerencsére uralható:

  • meríts erőt az irigyelt példából, ha valaki akar valamit, el is tudja érni!
  • ne érezd azt, hogy kevesebb lennél. Lehet, hogy te nem lehetsz sikeres hegymászó, mert félsz a magasságtól, de vannak olyan képességeid, amelyek csak téged jellemeznek és sikerre vihetnek.
  • értékeld azokat akik melletted állnak, szeretnek, elismernek azért aki vagy
  • az, amit a közösségi oldalakon látsz a másikról, nem a valóság - gondolj arra, hogy az irigyelt személy is csak azokat a fotókat osztotta meg magáról, amin a legjobb formáját mutatja kikozmetikázott formában
  • ne csak az eredményt lásd meg, hanem az addig elvezető út nehézségét is tedd mérlegre. A hegymászós példánál maradva: vajon, amig te hétvégén délig aludtál, addig ő a hányadik edzésén volt túl? Te bevállalnád ezt az áldozatot ?
  • próbáld meg pozitív irányba terelni a rosszindulat érzését
  • mutasd meg, hogy ha akarsz te is képes vagy sikerek elérésére
  • higgy abban, hogy a jövőbeli események az irányításod alatt állnak
  • fejleszd az önértékelésedet, növeld az önbizalmadat. Minden napra tűzz ki egy-egy reálisan megvalósítható célt, majd valósítsd meg. Örülj a sikernek. Napról-napra egyre magabiztosabb leszel.
  • tudd, hogy NEKED mire van szükséged az elégedettséghez
  • higgy magadban és tégy azért hogy a vágyott céljaidat elérhesd. Ez a te életed, a te vágyaid - a te kitartásodtól és következetességedtől függ, hogy megvalósulnak-e
  • ne ess abba a hibába, hogy másokkal hasonlítgatod össze magad, hiszen ahány ember, annyiféle életút, annyiféle háttér.

Az irigység lényegében azzal van kapcsolatban, hogy saját magadról mit gondolsz. Neked is van egy reális és egy ideális énképed. Ha a kettő között óriási a szakadék, az táptalaja lehet az irigységnek, mert úgy érzed, hogy képtelen vagy elérni a céljaidat. Ennek az okát persze soha nem magadban keresed, hanem a környezetedben, a körülményekben. Ilyenkor minden és mindenki felelős, csak te nem. Próbáld meg a cselekedeteiddel a két énképet minél közelebb hozni egymáshoz.

Ne engedd, hogy gyökeret verjen benned az irigység lélekromboló érzése! Soha ne a hiányosságaidra, hibáidra fókuszálj, hanem az erősségeidet aknázd ki. Ne irigykedj mások útjára, hanem járd a sajátodat!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: https://mindsetpszichologia.hu