sharenting
#Lélek

Mi az a sharenting?

2022.08.27.
3 perces olvasási idő

Már az is bőven ciki volt, amikor az anyukád a meztelen baba fotóidat mutogatta a barátnőinek, de az, hogy nap mint nap saját magaddal nézel farkasszemet a szüleid közösségi oldalain, már tényleg zavarba ejtő, kínos és kellemetlen.

Nem akarod, hogy mindenki tudja, mi az, amit megeszel, hogy nézel ki ébredés után, miként locsolod a virágokat, nyírod a füvet, kikkel mész bulizni, ki az aktuális barátod/barátnőd. Neked is van magánéleted, amiben pontosan a “magán” szón van a lényeg.

A sharenting jelentése

A The Wall Street Journal 2013-ban fogalmazta meg először a sharenting kifejezést, amelynek a jelentése az angol „share” és „parenting”, vagyis a megosztás és a szülőség szavakból áll össze. A szó arra a jelenségre utal, amikor szülők az újszülött gyermekeikről megállás nélkül posztolnak online képeket. Ma már ez a “divat” nemcsak a kicsikre vonatkozik - sok esetben a tizenéves korosztály is a szülők “áldozatává” válik ebből a szempontból.

Mi a gond a sharentinggel?

A közösségi média célja, hogy a felhasználók különböző, általuk létrehozott tartalmakat osszanak meg egymással. Ami jó és hasznos dolog mindaddig, amíg nem okoz kárt. A közösségi oldalakon az ismerősök eltérő minőségű - közeli, távoli, baráti, kollegiális kapcsolatban állnak egymással. Ha a szüleid profilja nyilvános, a feltöltött tartalmak bárki más, idegen személy számára is hozzáférhetőek és felhasználhatóak lesznek. Sajnos annak ellenére, hogy a szüleid felhasználóként ismerik és alkalmazzák az adatvédelmi beállításokat, még mindig fennáll annak a veszélye, hogy valójában a távoli „ismerősei” felhasználják a tartalmait, köztük a veled kapcsolatos információkat is. A megosztott tartalom további útja ellenőrizhetetlenné válik - bárki, bármikor felhasználhatja anélkül, hogy beleegyeztél/beleegyeztetek volna.

A felelőtlen tartalommegosztás másik veszélyes formája az „oversharing”, azaz a túlzott önfeltárás. Ez egy olyan kommunikációs magatartás, amely során az érintett kontroll nélkül teszi a nyilvánosság számára elérhetővé a legszemélyesebb adatokat, tudnivalókat. Ez mind a felnőttek, mind a gyerekek tartalommegosztására is érvényes és számtalan veszélyt tartogat.

Miért? Mi történhet emiatt? - kérdezed most csodálkozva.

A jóhiszeműségeteket sokan kihasználhatják:

  • a megosztott tartalmakkal gyakran komoly visszaélések történnek - ilyen például a személyiséglopás, főként ha ismertté válik a kiszemelt áldozat neve, születésnapja, iskolájának a címe, egyéb adatai, amelyek azonosithatóvá teszik
  • a rólad posztolt képek, videók gyorsan felkerülhetnek az úgynevezett darknetre, ahonnan kontrollálhatatlanul terjednek tovább, innen már nem lehet visszafordítani a folyamatot (2015-ben ausztrál nyomozók több mint 45 millió fotót találtak mindennapi tevékenységeket folytató gyermekekről pedofil képmegosztó oldalakon)
  • a viccesnek szánt képek alapot teremtenek az iskolai erőszaknak: kigúnyolnak, nevetség tárgyává tesznek, zaklatnak, ami önértékelési gondokhoz vezethet
  • a posztolással megkezdődik az online identitásod kialakítása - a digitális lábnyom még azelőtt kialakul, mielőtt aktiv használójává váltál volna a közösségi oldalaknak -, ennek hatásai felnőttkorban is elkísérhetlek, hiszen ezek a képek felkerülve a világhálóra, mindig elérhetőek lesznek (akár a későbbi munkaadóid számára is)

Tanuljátok meg közösen, mit lehet és mit nem!

Az online világ a veszélyek ismeretét, tudatosságot, és önfejlesztést kíván, ezzel önmagadat és a családodat is jobban meg tudod óvni a káros hatásoktól. Üljetek le és közösen beszéljétek át, mi mindenre kell figyelni mielőtt egy-egy tartalmat megosztanátok:

  • soha ne posztoljatok más gyerekeiről készült képeket
  • kerülni kell az olyan képek megosztását is, ahol a gyerekek meztelenül, félmeztelenül vagy megalázó, őket kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetben ábrázoló helyzetben vannak
  • beszéld meg a szüleiddel, melyek azok a tartalmak, amelyeket szívesen látsz viszont akár évek múltával is magadról, és melyek azok, amelyek már most is zavarnának, ha felkerülnélnek az online térbe
  • a saját biztonságotok érdekében soha ne posztoljatok olyan képeket és bejegyzéseket, amelyek sokat árulnak el a lakáskörülményeitekről és a szokásaitokról (A “minden délután sétálunk”, a “Hétvégenként a nagyinál pihen az egész család” - típusú bejegyzések szinte felkérést jelentenek keringőre a betörők számára.)
  • ügyeljetek a fiók adatvédelmi beállításaira, mindig nézzétek meg, hogy a láthatóság az adott ismerősi körön legyen, vagy csupán azok lássák, akikkel tényleg meg szeretnétek osztani az adott tartalmat
  • az emlékezetes pillanatok megőrzésének legjobb eszköze még mindig a papír alapú fotó

Egy angol kutatás szerint a szülők gyermekeik tizenhárom éves koráig átlagosan ezerháromszáz fényképet és videót posztolnak róluk. Félelmetes a szám és félelmetesek lehetnek a következmények. És nálatok? A Te szüleid mennyit posztolnak rólad?

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: