sírás
#Lélek

Sírni, vagy nem sírni?

2023.05.12.
2 perces olvasási idő

Sírni, vagy nem sírni? Ez itt a kérdés… Valóban. Azt, hogy miért sírsz, bánatodban könnyű megmagyarázni… Sírsz mert elvesztettél valakit, valamit.

Sírsz, mert fáj, mert elhagyott, megbántott - könnyekre fűzöd az érzelmeidet. A sírás fizikai és lelki folyamat is egyben, mégis egyénenként eltérő, mennyire vagyunk hajlamosak rá: mikor, hányszor, milyen intenzitással potyognak a könnyeid.

Könnyeket hullatunk - miért is?

Hinnéd, hogy még a könnyeink is többfélék lehetnek? A bazális könnyek megvédik és táplálják a szaruhártyádat, a reflexes könnyek irritáció hatására termelődnek, az emocionális könnyeket pedig érzelmek hatására hullatod. Az emocionális könnyek azok, amelyek mind mennyiségükben, mind kémiai összetételükben nagymértékben különböznek a többi könny típustól, és mintegy 24 százalékkal több fehérjét tartalmaznak.

Sírás: a felgyülemlett érzelmek lecsapódása

Csecsemő korodban természetes volt, hogy sírással jelezted a szüleid felé a testi-lelki bajaidat, de az “önellátóvá vált” korodban sem szabad elhanyagolni a sirás jelentőségét. Élethelyzetek sokasága kényszeríthet az érzelmeid ilyen formában történő kinyilvánítására, - így jelezheted, ha bajban vagy, figyelmet, támogatást, segítséget kérsz, rosszul érzed magad, vagy jobb esetben örülsz valaminek - egyfajta kommunikáció ez a környezeted felé.

Csak tévedés, hogy a sírás a gyengeség jele

Ha olyan neveltetést kaptál, ahol a sírás nem elfogadott, sőt egyenesen szégyellnivaló, akkor az érzelmeid elfojtása a későbbiekben számos probléma forrása lehet. Így, ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy mások előtt mégis sírva fakadsz, akkor rendkívül megalázottnak, tehetetlennek, kiszolgáltatottnak fogod érezni magad, nem tudsz önazonos módon viselkedni - ami az átélt rossz élmény miatt zárkózottá tesz. Idővel a valódi érzelmek helyét átveszi az indulat okozta belső feszültség, ami stressz-forrássá válik.

Sírni jó

Természetesen nem szeretnék arra biztatni senkit, hogy sírjon úton-útfélen, de a sírásnak egy felfokozott érzelmi állapotban megvannak a pozitív hatásai. A sírás egy különleges emberi adottság. A könnyek valódi, őszinte érzelmeket tükröznek - a sirás lényegében nem más, mint érzelemszabályozás.

A sírás:

  • megkönnyebbülést hoz,
  • oldja a krónikusan felgyülemlett feszültséget és a stresszt,
  • csökkenti a szervezeted kortizol-szintjét
  • javítja a közérzetedet
  • javítja a hangulatodat
  • ellazítja a testedet
  • elvezet önmagadhoz
  • megerősít
  • engedi az érzelmeid megélését, és megértését
  • segít lezárni valamit, és elindítani valami újat
  • adaptiv szerepet tölt be - segít az érzéseid feldolgozásában, és a felgyülemlett feszültség levezetésében,
  • fontos a szervezet homeosztázisa szempontjából.
  • oxitocin és endorfinok felszabadulásával jár
  • katartikus erejű és megküzdés értékű

Nemi különbségek a sírásban

Csecsemőkorban még nincsenek nemi különbségek a sírásban, sőt a kisfiúk és a kislányok tizenhárom éves korukig hasonló gyakorisággal sírnak, később azonban megváltoznak az arányok. Számos vizsgálat megállapította, hogy felnőttként a nők négyszer-ötször gyakrabban, és hosszabb ideig sírnak, mint a férfiak. Ennek az az oka, hogy a nők nagyobb empátiás készséggel rendelkeznek,számukra könnyebb a másik ember nonverbális jelzéseinek leolvasása, ráadásul gyakrabban és szabadabban fejezik ki érzelmeiket, mint a férfiak. A különbségek a hormonoknak is tulajdoníthatóak. A nőkben a prolaktin a sírásért felelős legfontosabb hormon (ennek a szintje emelkedik meg a sírás alkalmával), míg a férfiak esetében a tesztoszteron hormon gátolhatja a sírást, ezért sirnak kevesebbet.

Mikor jelez bajt a sírás?

Ha azon kapod magad, hogy könnyen, kiszámíthatatlanul, minden különösebb ok nélkül, vagy kontrollálhatatlanul elsírod magad, érdemes a felszín alatt duló problémákat megkeresned, mert ez akár a depresszió jele is lehet.

Ciki vagy nem ciki - sírni muszáj

Igen. Muszáj. Néha át kell adnod magad az érzelmeidnek, ahhoz, hogy a feszültséget levezethesd. A sírás nem ciki, nem szégyen, és nem a gyengeség jele!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: