mentális egészség
#Lélek

Hogyan őrizzük meg mentális egészségünket? – 3 egyszerű tipp a jobb közérzetért

2021.04.02.
1 perces olvasási idő

A jelenlegi, több mint egy éve tartó vírushelyzet továbbra sem könnyíti meg egyikünk életét sem. Próbára tesz, és arra ösztönöz, hogy olyan megoldások után kutassunk, melyekkel könnyebben át tudjuk vészelni a nehéz időszakokat. Íme, néhány tipp, mellyel segíthetünk magunknak. Ezeket a tippeket természetesen nem csak a vírushelyzetben, hanem bármikor máskor is alkalmazhatjuk.

Erőforrásaink felfedezése

Erőforrásoknak nevezhetünk bármilyen dolgot, ami feltölt minket, energiát ad, motivál. Ezek lehetnek tulajdonságok (pl. humorérzék), személyek (pl. egy olyan személy, aki erőt ad neked), tevékenységek (pl. sportolás, festés, filmnézés). Erőforrás lehet akár egy egészen egyszerű rutin is, például a reggeli kávé vagy tea köré épített pihenő idő. Egyszóval: bármi, amit Te erőforrásnak értékelsz az életedben.

Gyakorlat: Írd fel egy A/4-es papír tetejére: Erőforrásaim. Ezután gondold végig, mik azok az erőforrások, amik a legfontosabbak az életedben. Írj fel legalább ötöt, de nyugodtan írhatsz többet is. Ha van kedved, le is rajzolhatod köré ezeket, esetleg ragaszthatsz mellé képeket, hogy színesebb legyen. Ezt a papírt tűzd ki valahova, állítsd egy olyan helyre, ahol gyakran rá tudsz tekinteni.

Kevesebb hírolvasás/közösségi média

Ez a pont nem egy egyszerű téma. Mindenki tudja, hogy kevesebbet kellene a digitális kütyükkel foglalkoznunk, mégis borzasztóan nehéz ezt betartani. A jelenlegi helyzetben pedig nem segít, hogy hírek és cikkek tömege zúdul ránk, amik között sokszor könnyen el lehet veszteni a helyes irányt.

Gyakorlat:

  • Mellőzd a hírolvasást és a közösségi médiát közvetlenül felkelés után és elalvás előtt. Ez az időszak szóljon a felfrissülésről, a lenyugvásról.
  • Naponta maximum csak egyszer olvasd át a friss híreket!
  • Csökkentsd a közösségi média használatát: ha érzed, hogy csak céltalanul bolyongsz a tartalmak között, kezdj bele valamilyen más tevékenységbe!
  • Igyekezz hiteles forrásokból tájékozódni!
  • Étkezés közben mellőzd a digitális eszközöket!

Teljesíthető célok kitűzése

A jelenlegi helyzetben talán az egyik legnehezebb dolog, hogy nem tudunk, mert nem lehet igazán előre tervezni. Nem látjuk mi lesz pár hét, pár hónap múlva. Éppen ezért érdemesebb kisebb, rövidtávon teljesíthető célokat kitűzni.

Gyakorlat: Gondold végig minden hét elején, mik azok a célok, amiket el szeretnél érni. Ezek mindenképpen olyan célok legyenek, amiket egy hét alatt van esélyed teljesíteni. Pl.: A héten szeretnék háromszor elmenni sétálni, szelektálni a ruhásszekrényemet, befejezni egy rég halogatott projektet. Írd fel ezeket a heti terveződbe, határidőnaplódba, vagy csak egyszerűen rakd ki a hűtő oldalára! Ha teljesítettél egy célt, jutalmazd meg magadat valamivel, pl. egy szelet süteménnyel vagy egy jó filmmel! Ne feledd, neked is jár a jutalom és a pozitív megerősítés!

(Szerző: Kedves Flóra, pszichológus)