motiváció
#Lélek

A motiválatlanság kezelhető

2022.02.06.
3 perces olvasási idő

Mindenhol teljesíthetetlennek tűnő elvárások, feladatok vesznek körül - csak az eredményesség számít, semmi más, miközben Neked éppen most nincs kedved semmihez, talán még a semmihez sem…

Motiválatlan vagy, nincs jövőképed, lebegsz csak a céltalanság légüres terében, miközben egyre kényelmetlenebbül érzed magad, amiért magyarázkodni kell a meg nem oldott feladatok, a romló tanulmányi eredmények, a passzivitás miatt. Érzed, tudod, hogy nem jó ez így - valamit tenned kell még mielőtt teljesen elveszíted a kontrollt az életed irányítása fölött. Mit tegyél? Figyelj, és változtass a helyzeten!

Mi a motiváció?

A motiváció belső késztetés (vágy, igény, hajtóerő) olyan erőfeszítések megtételére, amelyeket bizonyos célok elérése érdekében teszel. A motiváció kapcsolódhat munkavégzéshez, sporthoz, tanuláshoz, vagy bármely más aktivitáshoz - ami közös bennük az az, hogy motiváció kapcsolódik a teljesítmény eléréséhez. A motiváció hajtóerőt és irányt jelent a viselkedésed fenntartására, képességet a feladat végrehajtására és lehetőséget arra, hogy a képességeidet és az adottságaidat felhasználd a céljaid elérésében.

Ha vannak céljaid, akkor miért lettél motiválatlan?

Ne félj, nem te vagy az egyetlen akivel ez megtörtént, és nem igazán tudja az okát. A lendületvesztés oka valószínűleg az a nyomás, amelyet Te helyezel magadra azzal, hogy azt hiszed, mindig motiváltnak kell lenned - és ha ez nem sikerül, csődtömegnek érzed magad. Ez persze nem fog előrébb vinni - csökken az önbizalmad, a kudarckerülés még jobban elszigetel, majd ahelyett, hogy küzdenél, inkább - a kényelmesebb utat választva - beletörődsz a helyzetbe, és inkább lemondasz a céljaidról.

Ha nincs cél, nincs késztetés, nincs elvárás, és nincs sikertelenség sem.

A motiváció hiányát okozhatja még valamilyen a cselekvéseidre vagy/és önmagadra vonatkozó hiedelem is:

  • “Nem vagyok rá képes.”
  • “Bármit teszek, úgysem lesz eredménye.”
  • “Túl sok erőfeszitéssel, lemondással járna - inkább bele sem kezdek.”

Ugye, milyen ismerős mondatok? Vagy inkább kifogások?

A motiválatlanság kezelhető

Nyerd vissza azt a belső hajtóerőt, ami előrébb visz.

  1. Bízz magadban! - az önbizalom azt az önmagadba, képességeidbe vetett hitet és bizalmat jelöli, amely révén képesnek tartod magad bizonyos feladatok elvégzésére - mindaz amit gondolsz, és hiszel a világról, magadról, és a világban elfoglalt szerepedről.
  2. Fedezd fel a belső erősségeidet - ez pozitív hatással lesz az énképedre és az önbizalmadra.
  3. Becsüld meg azt, amit eddig elértél! - listázd a sikereidet, idézd fel milyen jó érzés volt a dicséretek kereszttüzében lenni.
  4. Tűzz ki kisebb, reális célokat! - Az időhöz kötött, elérhető, konkrét, releváns és mérhető célok (vagy más néven SMART célok) könnyebben teljesíthetők, a siker érzése pedig táplálja az önbizalmadat is.
  5. Összpontosíts! - ne vessz el a feladatokban- ha túl sok a megoldandó probléma hajlamos vagy kapkodni, és gyengébben teljesíteni. Egyszerre csak egy feladatra koncentrálj, és old meg maradéktalanul.
  6. Motiváld önmagad!- az önmotiváció aktív lendületet ad a cselekvéshez, a hatékony munkavégzéshez, a belső motivációhoz.
  7. Ne méregesd magad másokhoz! - szerencsére nem vagyunk egyformák. Mindenkinek különbözik a vágya, értékrendje, személyisége és hite- ezért nincs értelme másokhoz méregetni önmagad.
  8. Ne halogass! - ne tologasd a nemszeretem feladatok megoldását. Minél később szánod rá magad, annál nehezebb lesz - fogj hozzá azonnal és egyértelműen magadénak tudhatod a sikert.
  9. Ne törekedj mindenáron a tökéletességre! - ellenkező esetben sok kudarc fog érni. Természetesen mindig lehetsz több, és jobb, de el kell tudnod fogadni azt is, aki most vagy.
  10. Próbáld meg azt csinálni, ami valóban érdekel - azaz a céljaid megválasztásánál ez legyen a fő szempont.Találd meg a hozzád leginkább passzoló kihívást - és ezt ne felejtsd el elmondani a szüleidnek, tanároknak sem.
  11. Tervezd meg a napjaidat! - ez sokat segíthet az időd hatékony beosztásában. Ebbe a napirendbe nyugodtan beillesztheted azokat a teendőket is, melyek a rövid-, vagy hosszú távú céljaid eléréséhez vezetnek.
  12. Gondolkozz pozitívan- és alkalmazz pozitív megerősítéseket - biztosan neked is vannak belső monológjaid - ha ezek nagy része negatív, akkor igyekezz minél hamarabb pozitív gondolkodásra nevelni magadat.
  13. Változtasd meg a kudarccal kapcsolatos gondolkodásmódodat - tekintsd őket útbaigazitó tábláknak - amelyek arra figyelmeztetnek, hogy rossz úton jársz.
  14. Keresd a kihívásokkal teli feladatokat - az elért sikerek ösztönzőleg hatnak.
  15. Ünnepeld meg a kis sikereket - és hagyd, hogy elismerjenek - ez is energiával tölt fel és motivál.

Még mindig motiválatlan vagy? Akkor itt a pillanat, hogy változtass rajta!

Higgy magadban, légy kíváncsi, lásd meg a lehetőségeket, akarj fejlődni, vedd észre, hogy az életed alakulása nem a körülményektől, hanem egyedül TŐLED függ!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: