tanulás
#Suli, munka

8 egyszerű mód, hogy megküzdj a lustasággal

2024.03.18.
3 perces olvasási idő

Természetes, hogy néha csak ahhoz van kedvünk, hogy pihenjünk az ágyban és TV-t nézzünk. Akárhogy is, ha a lustaságod már krónikus probléma és elvonja a figyelmedet a napi teendőidről és a céljaid eléréséről, akkor ez egy olyan probléma, amelyre minél hamarabb megoldást kell találnod.

Nincs azzal semmi baj, ha időről időre kicsit lustálkodsz, főleg egy fárasztó iskolai/munkahelyi nap után – de nagyon vékony a határ a között, hogy néha egy kicsit henyélsz vagy komoly problémád van a lustasággal.

1. Találd meg a motivációdat

Az egyik legalapvetőbb oka a lustaságnak a motiváció hiánya – amikor nem vagy eléggé elkötelezett valami iránt, hajlamos vagy halogatni, persze mindig valamilyen jó indokkal. Pontosan ezért kell megtalálnod a motivációdat, nem számít, hogy ez egy nagyobb cél vagy csak egy kisebb feladat. Számos módja van, amellyel megtalálhatod és fokozhatod az elkötelezettségedet valami iránt: ismételgetheted az állításodat, láthatod magad előtt a képet, ahogyan eléred a célodat (ez a vizualizációs technika). Fontos, hogy észben tartsd, hogy a célok, amit el akarsz érni, általában a legerősebb motivációs tényezők.

2. Egyszerre egy lépést

Az egyik legnagyobb hiba, amit hajlamosak vagyunk elkövetni, az az, hogy egyszerre két, vagy több feladatot szeretnénk elvégezni – igaz, hogy néhány ember képes multifunkcionálisan dolgozni, és rengeteg időt spórolnak meg ezzel, de sokan nem tudnak egyszerre több dologra koncentrálni egyszerre.

Pontosan ezért fontos, hogy egyszerre csak egy lépést tegyél, másképpen túlterheltnek érezheted magad, és a lustaság elhatalmasodhat rajtad. Egyszerűen csak tanuld meg, hogyan kontrolláld magad, a feladataidat és a saját erődet.

Motiváció keresés

3. Mozogj

Sose becsüld le a mozgás erejét! Hogyha krónikus lustasággal küzdesz, akkor valószínűleg nem választanád magadtól a fizikai terhelés lehetőségét. El fogsz csodálkozni, hogy mennyire felpezsdít, akár 30 percnyi edzés.

Ezen kívül pedig, nem muszáj a magas intenzitású mozgást választanod: néha csak annyit kell tenned, hogy felkelsz, felöltözöl és elmész sétálni. A friss levegő összefonódva egy kis könnyű testmozgással segít, hogy jobban fókuszálj bizonyos dolgokra.

A fizikai terhelés nem feltétlen jelent edzést, bármit csinálhatsz, amit szeretsz és magába foglal egy bizonyos szintű mozgást. Például, kitakaríthatod a házat, vasalhatsz, sétáltathatod a kutyádat, de akár videojátékozhatsz is, ha az mozgással jár. Fontos, hogy lassan kezdd el, és fokozatosan dolgozd ki az edzéstervedet. Meglátod, milyen könnyű ragaszkodni egy megszokott edzéstervhez, és kétszer-háromszor mozogni egy héten, nem is említve pozitív hatását az egészségedre.

4. Oszd fel a nagyobb feladataidat kisebbekre

Az egyik legalapvetőbb oka annak, hogy lustálkodunk és elhalasztjuk a teendőinket, hogy túl időigényesek vagy nehezek. Egy ilyen esetben tanácsos felosztani a dolgot kettő vagy több kisebb teendőre. Ha így teszel, akkor sokkal könnyebb lesz megoldani a kisebb feladataidat, és ez egy lépéssel közelebb visz a végeredményhez is. A nagy teendők gyakran fárasztóak és megterhelnek, de nem kell, hogy megijesszenek – csak helyesen kell megközelíteni.

5. Mindig keress követendő példákat

A példaképek elképesztően pozitív hatással lehetnek a motivációdra. Mindenkinek szüksége van valakire, akire felnézhet és a nehéz időszakokban inspirációt meríthet belőle. Keress sikeres embereket, akik motiválnak téged arra, hogy küzdj és haladj az utadon, bármi történik is. Vedd körül magad sikeres emberekkel, akik már bejárták az utadat, és sikerült elérniük a céljaikat, és pozitív hírnevet szerezniük.

6. Ne feledkezz meg a következményekről, ha nem fejezed be a feladataidat

Senki sem szereti a következményeket, hiszen gyakran nem túl fényesek – de fontos teljes mértékben tisztában lenni velük, hiszen gyakran növelhetik a motivációdat. Hogyha nem találsz semmiféle jó indokot, hogy miért kezdj bele a feladatod elvégzésébe, akkor a következmények valószínűleg valami pozitív dologhoz vezetnek.

Például, ha van egy iskolai projekted, és nincs motivációd, hogy belekezdj, gondolj a lehetséges következményekre. Rossz jegyet kapsz, talán elveszted a lehetőségét, hogy egy jó hírnevű egyetemen tanulhass tovább. Ezek olyan hosszú távú következmények, amelyeket nem szabad félvállról venni.

7. Képzeld el a feladatodat

A vizualizáció egy nagyon hasznos technika, amelyet sok élethelyzetben lehet használni, és bizonyosan segít, hogy túllendülj a lustaságon. Dióhéjban, el kell képzelned magad, ahogy a feladatodat végzed – biztosan pozitívan fogja befolyásolni a gondolataidat, és segít elkezdeni a feladatot. Hogyha látod magadat, ahogy eléred a célodat, akkor motivált leszel, hogy dolgozz a jövődön.

8. Jelölj ki határidőket

Senki sem kedveli a határidőt, ez egy közismert tény, de néha ez segít abban, hogy elkezd a munkát. Ahogy azt már biztosan tudod, a kezdés mindig a legnehezebb feladat, de ha egyszer megteszed, akkor a továbbiak már sokkal könnyebben fognak menni. Szimplán csak jelölj ki egy határidőt, és próbálj ragaszkodni hozzá! Ha nem megy, állíts be a telefonodon emlékeztetőt vagy a határidőnaplódat, hogy valami erre sarkalljon. Ha pedig úgy látványosabb, a színes post it használata is segíthet. Rakd a laptopodra, a szekrényedre vagy az íróasztalodra.

Röviden ez 8 kiváló módja a lustaság leküzdésének. Hogyha már több ideje érzékeled magadon a tüneteket, akkor biztosan nehezebb lesz túllendülni – akárhogy is, ha figyelsz a tippekre, és megérted, hogy a lustaság elleni küzdelem egy fokozatos folyamat, amely magába foglalja a napirended változtatását, biztosan meglesz a motivációd, hogy haladj.

Ne feledd, hogy ez az első lépés az életed fejlesztéséhez! Ráadásul az elvégzett feladat után tényleg édes a lustálkodás.

(KamaszPanasz - R.P.: lifespan.com)