képek
#Lélek

Amikor egy barátod kellemetlen képeket posztol rólad

2023.12.04.
2 perces olvasási idő

Az egyik legdühítőbb és legfájdalmasabb dolog, ami történhet két barát között, amikor az egyikőjük ciki képeket rak ki a másikról. Árulásnak hat, részben azért, mert elgondolkodsz azon, hogy tényleg fontos vagy-e neki vagy oktalanul bíztál benne.

Bár előfordulhat, hogy az illető nem gondolt bele tettei következményeibe, de vannak olyan emberek, akiket tényleg jó érzéssel tölt el, ha olyan képet posztol, amin rosszul nézel ki. Talán azt gondolja, hogy ha te rosszul nézel ki, ő annál jobban fog.

Miért történik ez?

Mindenkinek van Facebookja, Twitterje, és Instagramja manapság. Természetes, hogy ha jól érzed magad egy barátoddal, lősz egy képet, és felrakod valamelyik közösségi oldalra. A gond ott kezdődik, amikor tudod, hogy a barátodról előnytelen a kép, és mégis megosztod.

Néhány ember olyan sok képet posztol magáról, hogy magától értetődőnek tartják, hogy neked is rendben van, ha képeket tölt fel rólad. Előbb felrakják a képet, és csak akkor veszik le, ha panaszkodásra kerül a sor.

Mit tegyél, ha egy jó barátod rossz képeket posztol rólad?

Ha azt látod, hogy egy közeli barátod felrakott rólad egy képet, amit te egyáltalán nem akarsz a neten látni, akkor mondd meg neki nyugodtan! Ne kommenteld a posztot! A kommenteket ki lehet törölni, vagy panaszként is értelmezhetik, és azt mondják majd, hogy túl érzékeny vagy. Ehelyett hívd fel a barátodat, és kérd meg, hogy vegye le az internetről.

A legjobb megoldás, ha abszolút nem úgy kezeled a problémát, ahogyan ő intézte veled. A telefonhívás vagy a személyes találkozó például remek alkalom arra, hogy megmutasd neki, neked komolyan rosszul esett a dolog.

A barátaidnak tisztelniük kell a határaidat, és ha átlépik, akkor a te dolgod, hogy közöld velük. Nem kell undok módon viselkedned, de valami ilyesmit mondhatsz: „Nézd, jól tudod, hogy az a kép nem sikerült valami jól rólam, és mégis felraktad. Ez nem esett jól. Légy szíves töröld le!”

Egy igazi barát rosszul fogja érezni magát, ha megtudja, hogy fájdalmat okozott neked, még ha nem is ért egyet azzal, hogy nem jól sikerült a kép. Néha a barátaink úgy látják, hogy remekül nézünk ki a fotón, de a mi szemünkkel elképesztően előnytelen a felvétel.

Amikor egy haver posztol rólad előnytelen képeket

A dolgok kicsit nehezebbé válnak, amikor csak egy sima ismerős vagy egy haver posztol rólad képet. Manapság már olyan emberek is tölthetnek fel rólunk képeket, akikkel nem is vagyunk igazán közeli viszonyban.

Amikor konfrontálódsz valakivel, muszáj egyenesnek lenned. Ez azt jelenti, hogy nem lehetsz nyafogós, de nem is bánthatod meg őt. Amikor valaki csúnyán viselkedett veled, az a legjobb módszer, ha azzal ébreszted őt rá a saját hibájára, hogy megmutatod, te milyen éretten viselkedsz a szituban.

Egy sima ismerőssel a telefonívás vagy a személyes találkozó talán nem a legmegfelelőbb. Ehelyett online kell elintézned a dolgot, talán éppen a szóbanforgó kép alatt.

Például:

„Nem egy előnyös kép rólam, de ezt tudhattad te is. Tök jó lenne, ha leszednéd.”

vagy:

„Nem engedtem meg, hogy feltöltsd rólam ezt a képet. Miért gondoltad úgy, hogy ez okés?”

vagy:

„Úgy tűnik, sikerült kiválasztanod az egyetlen olyan képet, amin mindenki más rosszul néz ki…”

Miután kommenteltél, ne támajd többet. Az ismerősöd talán meg sem érti, hogy mi a baj azzal, amit csinált, de legalább hülyén fog kinézni a kommented az oldalán. Talán páran be fognak szólni neked, de azért a közelebbi barátai biztosan megmondják neki, hogy nem kellett volna felraknia rólad ezt a képet.

Meg is kérheted ezt a személyt, hogy vegye le rólad a képet, de ha többen is szerepeltek rajta, akkor lehet nem fogja megtenni. Néhány esetben teljesen önhibáján kívül rak ki ilyen képet az ember, de van olyan is, akinek legyezgeti a hiúságát, ha jobban néz ki egy képen, mint a többiek.

Módszerek, hogy meghúzd a határokat, és megvédd saját magad

Ha az emberek folyamatosan képeket töltenek fel rólad, és te nem is egyeztél bele, légy elővigyázatos, hogy hogyan is pózolsz a fotókon. Ne számolj azzal, hogy a személy, aki a fotót készíti, engedélyt fog kérni ahhoz, hogy használja!

Kerüld, hogy szerepelj az ilyen képeken! Ajánld fel, hogy te fotózol, vagy csak szimplán lépj arrébb, amikor elkészül a kép!

Kérd meg, hogy ne posztolja a képet – mielőtt villan a vaku! Biztosan nem mindenki bántó szándékkal rak fel rólad képet, szóval, ha alapból nem szereted az ilyesmit, mondd el neki ott és akkor. Mondhatod ezt: „Utálom, ha képek vannak rólam a neten, és értékelném, ha ezt nem raknád fel az Instagramra.” Néhányan talán cikinek fogják találni, de hát kit érdekel? Ez a te életed, és neked kell meghúznod a határokat, ha jól akarod érezni magad.

Használd a biztonsági beállításokat a Facebookon és az Instagramon, így megelőzheted, hogy kellemetlen képek kerüljenek ki rólad az internetre!

(KamaszPanasz – R.P.)