troll
#Lélek

Óvakodj a trolloktól!

2014.12.06.
2 perces olvasási idő

Előfordul időnként az utcán, hogy oda-oda szólogatnak az emberek egymásnak. Előfordul, hogy egy zsörtölődő ember rászól egy másikra vagy egy ingerült autós mutogat a többieknek. Az internetnek pedig ott vannak a trollok. Kíméletlen kommentjeik sokaknak okoznak kellemetlenséget. Kik azok a trollok? Hogyan lehet védekezni ellenük?

Mit csinálnak a trollok?

A trollok provokatív bejegyzésekkel zavarják az online közösséget. Ők azok, aki vagy nem odaillő témával zavarják meg a beszélgetést, vagy hozzászólásaikkal felkorbácsolják az indulatokat. Vannak olyan „trollok”, akik komoly állításnak vagy kérdésnek álcázzák üzeneteiket, és a hatás nem marad el: azonnal cáfoló válaszok tucatjai érkeznek, az indulatok elszabadulnak. Van olyan is, aki célpontot keres magának, és őt vagy érveit támadja vég nélkül.

Te is könnyen lehetsz troll áldozata!

Könnyen előfordulhat, hogy a facebookos fényképedre vagy bármilyen hozzászólásodra valaki sértően, bántóan válaszol. Nagyon-nagyon könnyű a netes névtelenség mögé bújni, és onnan sértegetni másokat. Nincs kontroll, nincs azonnali visszajelzés, nem szembesülnek a másik személlyel.

Sajnos gyakran nem egyszerű érvekről van szó, hanem a másik személyiségének, kinézetének kritikájáról. Így járt például az a szülő, aki Down-szindrómás gyermekéről posztolt képet, és nagyon érzéketlen kommenteket kapott. Fontos magunkban tudatosítani, hogy az írások sokkal többet mondanak az írójukról, mint a gúnyolódás tárgyáról.

Internet vs. személyes kommunikáció

John Suller pszichológus több faktort tárt fel, amely a hétköznapi kommunikációtól eltérnek, így nem érvényesülnek a gátló folyamatok:

  • „Nem ismersz engem és nem is láthatsz”. Bárkik és bármik lehetünk az interneten. Ha egy nevet elhasználtunk, akkor lecserélhetjük bármikor. A valóságban ilyen nincs: egy nevünk van, nincs második lehetőség.
  • „Később találkozunk…” A trollkodás a horgászathoz hasonlatos: bedobják a csalit, és aztán csak azt várják, hogy mikor harap rá valaki. Kommentjeik után hátradőlnek, és várják a visszajelzéseket.
  • „Az egész a fejedben van.” Vannak olyan személyek, akiknek személyes kapcsolataik nagy részét az interneten keresztül élik meg és ott találnak vigaszt. Így a troll valóssággal belehatol az életterébe, és azt az érzést kelti, hogy a személy elvesztheti ezt a támaszt.
  • „Ez csak egy játék.” A trollok számára a trollkodás csak egy játék.
  • „Egyenlőség”. Nincs autoritás az interneten, nincsenek bölcsebbek, idősebbek. Nincs mitől félni.

Mit lehet ellenük tenni?

Ha ilyen bejegyzéseket kapsz, tartsd észben, hogy a troll célja a kötekedés. Nem számít, hogy milyen választ írsz rá, bármi amit reagálsz, csak az ő tüzét szítja. Nem tudod meggyőzni.

A leggyakrabban elhangzó javaslat a "don't feed the trolls" (ne etesd a trollokat!). Azaz hagyd magára, ne válaszolj a hozzászólására. Sőt, töröld őt vagy a bejegyzését.

Sajnos a trollkodásnak nincsenek következményei. Ha a való életben csúnyán odaszólsz egy ismerősödnek, vége lehet a barátságotoknak. Cselekedeteinknek következményeik vannak, ami miatt sokkal megfontoltabban viselkedünk. Viszont neten bárki belecsúszhat abba a hibába, hogy indulataitól vezérelve, meggondolatlanul nyomja le az entert. Ezért, ha indulatos, dühös vagy, akkor inkább hagyd a kommenteket, kicsit tereld el a figyelmedet, és csak aztán térj vissza a válaszadáshoz, mert könnyen előfordulhat, hogy trollnak néznek vagy megbánod a választ. Az internet pedig nem felejt. Ahogy a mondás tartja: a szó elszáll, az írás megmarad.

(KamaszPanasz)