ismerkedés
#Lélek

Biztonságban érzed magad online? Adunk néhány tippet, hogy biztonságosan ismerkedhess!

2019.11.14.
2 perces olvasási idő

Ma már az ismerkedés és a barátkozás egy egészen más világ, mint amilyen 10, vagy akár 5 évvel ezelőtt volt. Appok jönnek, szolgáltatások mennek, de egy dolog sosem változik: a tinédzserek (sőt már a kiskamaszok is) fokozottan veszélyeztettek online. (x)

Egy dolog, hogy az internetes zaklatás félelmetes méreteket ölt, a ragadozók sem fogynak el soha. Azt hihetnéd, hogy ilyesmi csak Amerikában meg a filmekben van, pedig bizony ez a hazai valóság is. Mindenhol vannak olyan beteg emberek, akik kiskorúakra vadásznak. A hazai statisztikák szerint minden tizedik fiatalt zaklatták már (a valóság ennek a többszöröse lehet).

Emiatt kiemelten fontos, hogy tudd mit szabad, és mit nem szabadna tenned, amikor online ismerkedsz, akár Facebookon, Instagramon, vagy TikTok-on keresztül. Bár ezutóbbi nem éppen egy ismerkedős app, de hát mindenki használja már, nem?

Aki komolyan szeretne ismerkedni, és már elég idős, vannak olyan oldalak, ahol megtalálhatóak a legjobb, tinédzsereket is befogadó társkeresők. Érdemes megnézni őket, sokkal jobban ellenőrzött környezetet biztosítanak, mint a közösségi média dzsungele. Ma már elért a világ arra a pontra, hogy végre nem ciki neten ismerkedni, és magas színvonalú oldalak működnek ebben az „iparágban”.

Ha szeretnél –biztos, hogy szeretnél – biztonságosan ismerkedni, a következő gondolatok segíthetnek ebben.ismerkedés

Mit ne tegyél:

  • Semmilyen körülmények között ne add ki a teljes neved, születési adataid, címed, vagy tartózkodási helyed valakinek, akivel csak neten keresztül kommunikálsz. Lehetséges, hogy nem azzal vagy kapcsolatban, akivel gondolod. Állítsd be a profilodat biztonságosra.
  • Ne találkozz netes ismerősökkel egyedül! Ha szeretnél találkozni valakivel, akivel online ismerkedtél meg, mindig nyilvános, de zárt – bekamerázott - helyre (plázák, bevásárlóközpontok) menjetek, és lehetőleg egy barátot is vigyél magaddal.
  • Ezt már tudod: soha ne küldj ismeretleneknek pénzt. Van egy csinos arc, aki azt ígéri, hogy többet mutat magából, ha küldesz egy kis pénzt? Biztos, hogy csalóval állsz szemben, aki egy szőrős férfi is lehet egy lepukkant pincelakásból. Elég sok középiskolásnak van már saját bankszámlája, nekik javasoljuk, hogy soha ne adják ki még a számlaszámukat sem ismeretleneknek.
  • Ne fogadd el olyanok ismerősnek jelölését, akivel nem találkoztál még offline, vagy nincs hiteles közös ismerősötök. Ugyanígy ne fogadd el az olyan felkérést, ami olyan felhasználótól jön, akinek semmi publikus infója, és fényképe sincs. Ha van kép, húzd át a Google képkeresőjébe, mert lehet, hogy csak egy lopott stock fotó.
  • Sose menj bele sextingelésbe, vagy élő, kamerán keresztüli meztelenkedésbe, fényképküldözgetésbe. Ha valaki ilyenre kér, jó eséllyel idősebb, mint gondolnád, és ő nem fogja megmutatni magát. Látni akar? Akkor találkozzatok egy nyilvános helyen, és vidd egy barátod, barátnőd magaddal!

Hogy ne csak a negatív dolgokat vegyük számba, az alábbiakban sorra vesszük, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy biztonságosan élhesd online életed.

Mit tehetsz:

  • Szólj! Jelents minden gyanús tevékenységet, amivel találkozol. A fura nevű, szexi ázsiai nő valószínűleg nem azért jelölt meg Facebookon mert össze akar jönni veled! Mindent, amit sértőnek találsz, jelents, de ne csak az adott oldalon, a szüleidnek, tanáraidnak is. Valakinek, akiben megbízol.
  • Mindig önmagad add! Ne add ki magad másnak, mint aki vagy. Különösen, ha ismerkedsz, randizni szeretnél. Mindketten csalódni fogtok, ha megjátszod magad. Alapvető szabály azonban: ne feltételezd a másikról a legjobbat!
  • Ha többen használják a számítógépet, vagy bármely más okoseszközt, mindig használd a kijelentkezést, nehogy a szüleid, a tesód, vagy a fura gyerek a másik osztályból azt nézegesse, hogy mit csináltál. Ezzel azt is megelőzheted, hogy a magukat barátaidnak nevezők elkezdjenek másoknak írogatni a nevedben.
  • Amikor találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig tudjon róla egy felnőtt, sőt, ha lehet ne csak szóban, de üzenetben is jelezd, hogy mi a helyzet, hol vagy. Egyedül ne menj el ilyen találkozókra, és mindig legyen feltöltve a telefonod!
  • Kapcsold be a helymeghatározást a telefonodon amíg a találkozón vagy, és ne is kapcsold ki addig, amíg biztonságban haza nem értél.

Számtalan más körülmény van még, amire oda kell figyelni, mert a közösségi hálózatok és a különböző, jövő-menő applikációk világában valaki mindig megpróbál visszaélni a lehetőségekkel. Lehet, hogy ez az írás kicsit sötétebb hangvételű lett, de muszáj így lennie, mert a valóság nem sokkal fényesebb. A már említett statisztikák mind azt mutatják, hogy súlyos a helyzet – és még nem is vettük figyelembe, hogy a felmértek tíz vagy akár húszszorosa is lehetnek azok a számok. Tinédzsernek lenni nagyon jó, de fontos, hogy észnél légy, és gondoskodj legalább a saját biztonságodról!

(Szponzorált cikk)