barátság
#Lélek

7 jel, hogy a barátságotok veszélyben van

2021.01.27.
3 perces olvasási idő

Bizonyított tény, hogy egy barátság akár örökké is tarthat. Bárhogy is, néhány barátság hajlamos meggyengülni, ha nem ápolják őket megfelelően – ez egy természetes folyamat, ami általában akkor esik meg, amikor a két fél már nincs egy hullámhosszon. Vannak emberek, akik előrehaladnak, míg mások visszafele, és ha az egyik fél nem tud lépést tartani a másikkal, akkor könnyen foroghat kockán a barátságuk. Ha aggódsz amiatt, hogy esetleg veszélyben van a barátságotok, akkor itt van 7 árulkodó jel, ami segíthet felismerni a helyzetet.

1. Többször leszel feszült, mint korábban

A barátságok általában mókásak, és a felek mindig izgatottak, ha találkozhatnak egymással – hogyha ez nálad már nem így van, és szinte már minden idegesít, amit a barátod mond, akkor nagy eséllyel bajban van a kapcsolatotok. A legtöbb esetben kimondatlan érzések vannak a másikban, és ez könnyen vezethet eltávolodáshoz. Pontosan ezért fontos a megfelelő kommunikáció, mind egy párkapcsolatban, mind egy barátságban. Nem létezik olyan, hogy teljesen ok nélkül irritálja valaki a másikat.

2. A barátság egyoldalú

Ez az egyik legnyilvánvalóbb jele annak, hogy egy barátság bajban van. Mindig Te vagy az, aki felhívja a másikat, vagy üzenetet küld egy közös program reményében? A barátod gyakran elutasítja a hívásaidat, vagy elfelejt visszahívni téged? Ebben az esetben, el kellene kezdened aggódni, mert a barátság nem egy egyoldalú dolog. Senkinek sem lenne szabad úgy éreznie, hogy a másik szívességet tesz neki azzal, hogy felhívja, vagy találkozik vele. A barátság a kölcsönös bizalmon, tiszteleten, érdeklődésen alapszik.

3. Már nincsen semmi közös bennetek

Ez egy gyakran előforduló probléma, főleg olyan emberek között, akik már több éves barátságot ápolnak egymással. Nagyon sok emberrel megesett már, hogy egyszerűen csak azt vette észre, hogy már nincs semmi érdekes, amiről beszélni tudna a barátjával.

Ez általában akkor történik meg, amikor felnő valaki, vagy amikor megöregszik. Ha úgy érzed, hogy idegenek vagytok egymás számára, és már egyáltalán nincs semmi közös hobbitok, vagy olyan dolog, amit megosztanátok egymással, és már inkább csak megszokásból barátkoztok, mintsem élvezetből, akkor itt az ideje, hogy elgondolkozzatok a problémán.

Néha ez a kommunikáció hiánya miatt történik meg. Ebben az esetben, a barátságotok megmenthető azzal, ha minden visszaáll köztetek a régi kerékvágásba.

4. Az összejöveteleitek már nem tűnnek jó programnak

Úgy érzed, hogy a találkozásaitok nehézkessé és unalmassá váltak, vagy hogy a barátod csak akkor akar veled találkozni, amikor valamiről panaszkodni akar? Bár igaz, hogy a barátok jóban és rosszban is ott vannak egymásnak, fontos, hogy megértsétek, egy barátság a szórakozásról is szól. Néhány barát a legjobbat hozza ki belőlünk, mások pedig a legrosszabbat – vannak, akik már csak a puszta jelenlétükkel jó kedvre tudnak deríteni, és vannak, akik már azzal is lehangolnak, ha csak egy üzenetet küldenek. Teljesen rajtad múlik, hogy olyan emberekkel vedd körül magad, akik építenek téged, mint ember, és a legjobbat hozzák ki belőled, és hogy távol maradj az olyanoktól, akik teljesen leszívják az energiádat a saját problémáikkal.

5. Nagyon kevés köztetek a kommunikáció

Észrevetted, hogy az utóbbi időben keveset vagy a barátaiddal, akikkel régen órákat beszéltél telefonon, és minden nap találkoztál? Hogyha ez történik, akkor a barátságod minden bizonnyal veszélyben van. Van egy nagyon egyszerű teszt arra, hogy kiszűrd, kik az igaz barátaidat: hogyha hosszú idő után beszéltek telefonon, és úgy beszélgettek, mintha csak 2 órája váltatok volna el, akkor ti ketten jó eséllyel örökké barátok lesztek.

Bárhogy is, ha úgy érzed, hogy többet beszélsz ismeretlenekkel, mint a barátaiddal, akkor itt az ideje, hogy feltedd magadnak a kérdéseket: hogyan történt ezt? Tudok tenni valamit ellene?

6. Te vagy az utolsó ember, aki értesül a legújabb hírekről

Nemcsak, hogy nyilvánvaló jele a barátság megromlásának, de nagyon kellemetlen és idegesítő is egyben. Te vagy az utolsó ember, aki megtudja az izgalmas történéseket a barátod életéről, pedig régen te voltál a legelső, akit tájékozatott? Sokszor hallasz fontos dolgokat közös barátokról, gyakrabban, mint közvetlenül tőle? Ha igen, akkor meg kellene beszélnetek, és közösen megtalálni a hibát, amivel megmenthetitek a barátságotokat.

7. Az egyik fél túlzottan kritikus

Hogyha a barátod elképesztően kritikussá válik mindennel szemben, amit teszel, akkor nyilvánvalóan áll valami a dolog hátterében. Nagyon fontos, hogy felismerd a különbséget az építő kritika és a gonosz kritika között. A konstruktív kritika segít, hogy fejleszd saját magadat és jobb emberré válj – ami azt illeti, hogyha nem ad ilyen tanácsokat a barátod, akkor kezdj el aggódni! Viszont, ha a barátod gonoszkodik, gúnyolódik veled, és folyton emlékeztet a hiányosságaidra, akkor az minden, csak nem építő. A barátok sosem gonoszkodnak egymással – őszinték és egyenesek, amikor szükség van rá, de sosem mennek el addig, hogy megbántsák a másik felet.

Ez a 7 legnyilvánvalóbb jele annak, ha egy barátsággal gondok vannak. Fontos, hogy észben tartsd: egy barátságnak olykor csak „lejár a szavatossága”, és semmit sem tudsz tenni ellene. De ha időben felismered a problémát, és barátságosan, diplomatikusan kezeled, akkor nagy eséllyel visszakapod a megbízható legjobb barátodat.

(KamaszPanasz - R.P., www.lifespan.com)