tél
#Lélek

7 tipp a téli depresszió megelőzésére

2023.01.07.
2 perces olvasási idő

Akármilyen is az időjárás, bármilyen rosszkedvűek a barátaid, a családod, vagy a kollégáid, próbálj ki néhány módszert, hogy megelőzhesd a lehangoltságot, és árassz egy kis napfényt az energiáddal!

1. Napfürdőzz

Az egyik legjobb módja a depresszió megelőzésének, ha kimész a napsütésbe. A D-vitamin nem csak a testi, de a szellemi egészségedért is sokat tesz.

Nehéz lehangoltnak lenni, amikor a ragyogó, barátságos napsugarak megsimogatnak, és élvezed a kint töltött időt. A friss levegő kellemes váltás a levegőtlen, túlfűtött lakáshoz képest.

2. Teremts fényt magad körül

Az egyik fő kiváltó oka a téli depressziónak, hogy kevesebb a napfény. Ez könnyen megbosszulhatja magát a szervezet cirkadián ritmusán keresztül. Ez kihat a hangulatodat szabályozó anyagnak, a szerotoninnak kibocsátásra.

Húzd szét a sötétítőket, hogy egy kis fény szivárogjon a szobádba, és az életedbe! Vagy használj kék LED lámpát, mely nem vakít.

3. Mozogj

Az elképesztően hideg december, január és február azok a hónapok, amikor a nők elkezdenek kevesebbet edzeni – 10%-al csökken az arány nyárhoz képest.

Ne légy olyan, mint egy téli álmát alvó medve, aki teljesen elfelejti a napi edzési rutinját! Tégy egy kis erőfeszítést, hogy eljuss az edzőterembe, vagy, hogy mozogj egy kicsit otthon! A felszabaduló endorfin később biztosan kirángat a téli pangásból, és milliószor jobban fogod érezni magad.

4. Mozgás és fény

Egy érdekes, új módja annak, hogy túléld a telet, ha kombinálod az edzést a fénnyel. Próbálj meg a szabadban vagy az ablak közelében edzeni, vagy kék LED fényében.

5. Étel, mennyei étel

A gyümölcsök és a zöldségek jót tesznek, mind fizikai szempontból, mind érzelmileg.

Egy tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak gyümölcsöt és zöldséget, kevésbé hajlamosak a depresszióra, szorongásra. Más szavakkal – egy alma naponta sokkal többet tesz, minthogy távol tartja az orvost.

6. Fogyassz kamillát

Az egyik legjobb módja a téli depresszió elkerülésének talán egyben a legegyszerűbb is. A kamillának nyugtató hatása van. Csökkenti a szorongás tüneteit, és segít enyhíteni a téli rosszkedvet.

Természetesen beszéld meg az orvosoddal, mert ha már szedsz nyugtató készítményeket, akkor könnyen fejthetnek ki rossz hatást együtt.

Van olyan kamillatea is, amit éjjel ihatunk. Koffeinmentes és kellemes íze van – a tökéletes módja a lazításnak egy stresszes, nehéz nap után.

7. Vidám hobbik

Néhány kreatív módja a téli levertség legyőzésének talán megtalálható a szomszéd kézműves boltban, vagy magazinban. Találj új hobbit, mint például süti sütés, vagy albumkészítés. Ha kalandvágyóbb vagy, akkor próbálj ki valamilyen téli sportot, mint a sífutás, vagy a jégkorcsolyázás, vagy tanulj egy új nyelvet!

Olyan elfoglalt leszel, hogy profi szintet érj el az új hobbidban, hogy el is fogsz felejtkezni a téli depresszióról. Ha elfoglalt vagy, akkor nem lesz időd szomorkodni az időjárás, a kevés napsugár miatt. Mutass példát mindenkinek magad körül, és így ők is egy kicsit naposabban fogják látni a telet!

(KamaszPanasz - R.P., health.allwomenstalk.com)