párkapcsolat
#Lélek

Mi történik, ha a párod főiskolára vagy egyetemre megy?

2021.09.01.
2 perces olvasási idő

Működhetnek a távkapcsolatok? Ez a kérdés valószínűleg megfordul a fejedben, amikor a párod főiskolára vagy egyetemre készül. De az is lehet, hogy mindketten továbbtanultok, csak különböző intézményekben, egymástól távol. Mit jelent ez a kapcsolatotokra nézve? Képesek lesztek kitartani, ha csak a tanítási szünetekben, esetleg hétvégenként találkozhattok? Az alábbi tippek segíthetnek megküzdeni ezzel a helyzettel.

1. Ne kényszerítsd, hogy változtasson a tervein

Talán felzaklat, hogy a párod egyetemre vagy főiskolára megy, de ne várd el, hogy változtasson a tervein. Ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz. Azt kell tennie, ami jó neki, és bármilyen érzelmi zsarolás vagy finom befolyásolás alkalmazása nem lenne fair vele szemben. Az egész életére hatással lehet, ha azt várod tőle, hogy a te kedvedért adja fel az álmait.

2. Egyezzetek meg néhány alapvető szabályban

Segíthet, ha még mielőtt elmegy a párod, lefektettek néhány alapvető szabályt, mondjuk Távkapcsolat - működhet?arról, hogy milyen gyakran fogtok beszélni egymással, vagy hogy hogyan fogtok megbirkózni a távolsággal. Természetes, hogy rendszeres kapcsolatot szeretnétek fenntartani, hiszen a költözés, a távolság egy új helyzet elé állít benneteket, amely teljesen eltér majd az eddigi szokásaitoktól. Ám fontos, hogy ne légy túl merev: neki is és neked is lesz más elfoglaltságotok a mindennapokban.

3. Fogadd el: nem biztos, hogy működni fog

Életünk első párkapcsolatai sokszor a leghevesebbek. Míg néhány párnak sikerül fenntartani egy távkapcsolatot, sokaknak nem megy. Folyamatosan fejlődtök és változtok mind a ketten, ami azzal jár együtt, hogy kinyílik számotokra a világ, és lehet, hogy más szemmel fogtok a környezetetekre is tekinteni, mint azelőtt. Talán a távolság túl sok lesz számotokra. Sajnos semmire sincs garancia.

4. Tervezzétek el, hogy mikor fogtok találkozni

Az a jó a főiskolában és az egyetemben, hogy jó hosszú szünidők vannak, úgyhogy minél jobban használd ki ezeket az alkalmakat és találkozz a pároddal. Lehet, hogy elég közel leszel hozzá, hogy odautazz alkalmanként a hétvégére. Ha meglátogatod, használd ki minél jobban az alkalmat és ismerd meg az új helyet, mutass érdeklődést az új élete iránt!

5. Ne zaklasd üzenetekkel

Ne bombázd a párodat üzenetek százaival, és ne várd, hogy azonnal válaszoljon! Neki most egy új helyzetben kell helytállni: meg kell ismerkednie egy olyan világgal, ahol sokkal nagyobb felelősség hárul rá, mint eddig. Ha folyamatosan üzengetsz neki, akkor fojtogatva fogja magát érezni, és valószínűleg épp a kívánt hatás ellenkezőjét fogod kiváltani: el fogod magadtól taszítani.

6. Találj kedvedre való dolgokat, hogy lefoglald magad

A legjobb módja, hogy megbirkózz a különléttel, ha elfoglalod magadat, így nagyobb eséllyel észre sem fogod venni az idő múlását. Ráadásul boldogabb is leszel, ha kellemesen töltöd az időt. Használd ki a lehetőséget, hogy új dolgokat próbálj ki, vagy pedig hódolj a kedvenc hobbidnak. Ez a te esélyed arra, hogy olyan dolgokat csinálj, amikre nem volt időd, amikor többet találkoztál a pároddal.

7. Örülj neki

Akármilyen elszomorító is a tény, hogy fizikai távolság lesz köztetek, örülj a párod sikerének! Felvették egy egyetemre vagy egy főiskolára, feltehetően oda, ahová szeretett volna menni. Ez az ő esélye, hogy megvalósítsa álmait és elképzeléseit. Te a párjaként a legjobb, amit tehetsz, hogy támogatod a céljai elérésében!

(KamaszPanasz - B.Zs.)