szépség
#Lélek

A sztárlét és a szépség ára

2011.03.01.
2 perces olvasási idő

Semmi rossz nincs abban, ha valaki szép szeretne lenni. A kérdés inkább az, hogy miért gondoljuk, hogy a szépség olyan nagyon fontos kritérium az életben? Miért van az, hogy ha megkérdeznek, kapásból fel tudsz sorolni egy sor olyan nőt, akik a szépségüknek köszönhetően lettek híresek, míg olyanokat, akik kitartó munkával, új ötletekkel megváltoztatták a világot, talán egyet sem?

A szépséggel és sikerrel kapcsolatosan sok tévhit kering a köztudatban, ezek közül most az 5 leggyakoribb mítoszról szeretnénk lerántani a leplet.


1. Minden apróságra oda kell figyelned, minden hibát el kell fedned!

– Igen, a média által sugallt szépségeszmény alapján minden fölösleges dekagrammra, minden egyes eltömődött pórusra oda kell figyelned! A reklámok szerint még az sem mindegy milyen hosszú és göndör a szempillád vagy a hajad!

Csak egy pillanatig gondolkodj el rajta, mennyivel másabb lenne a világ, ha kevesebb időt töltenénk a testünk tökéletessége miatti aggodalommal, annak tüzetes vizsgálatával, szoláriummal, hajformázással, stb. Ehelyett fordíthatnánk az időnket és energiánkat sokkal fontosabb, értelmesebb dolgokra.

2. A címlapokon szereplő hírességek minden figyelmet megkapnak, amit csak szeretnének!

– Valóban, néhányuk kemény és folyamatos munkával a hírnevét arra használja, hogy felhívja a világ figyelmét a szegények, nélkülözők, rászorulók gondjaira, legtöbbjük azonban csak hullócsillag a szórakoztatásunk égboltján. Biztos vagyok benne, ha listát kéne írnod a legfontosabb hivatásokról akkor olyasmi lenne rajta, mint orvos, tanár, emberjogi aktivista, kutató stb. Miért nem az ő tevékenységüktől hangos a sajtó?

3. A hírességek élete a lehető legjobb!

– Igen, ők ott lehetnek az Oscar-gálán, míg Te nem. Rengeteg meghívást kapnak, sok pénzük van, míg másoknak ez nem adatik meg.

Ám gondolj csak bele! Éjjel nappal azon kell dolgozniuk, hogy „tökéletesek” legyenek. Oda kell figyelniük arra, hogy mit esznek, hogy néznek ki, mit csinálnak, mit mondanak stb. Állandó zaklatásnak vannak kitéve a paparazzik (lesifotósok) és riporterek, valamint rajongók által, akik még arra is képesek, hogy a szemetesüket felforgassák, csak megtudjanak valamit a magánéletükről. Ráadásul folyamatosan attól rettegnek, hogy jön majd valaki, aki szebb, csinosabb, fiatalabb, érdekesebb, tehetségesebb és letaszítja őket a trónról.

4. Ha úgy nézel ki, mint egy posztár/model/színész, az biztos út a sikerhez!

– Ha hírességekhez szeretnél hasonlítani, azáltal nem szebb leszel, hanem magadat veszíted el! El kell nyomnod a saját énedet, értékeidet, kisugárzásodat. A kép amit kapsz, talán hasonlítani fog az általad olyannyira irigyelt sztárhoz, ám mindenképpen hamis és álságos, amit mások is megéreznek rajtad!

5. A tini-magazinokat ezek szerint nem érdemes olvasni, mert csak szépségről, divatról és sztárokról szólnak?

– Ez így nem igaz. A sok szépségápolási és fogyasztásra, vásárlásra buzdító cikk között igazán jó dolgokat is tartalmaznak. A legtöbb cikk hozzáértők segítségével vagy által íródott, és hasznos információkat tartalmaz. Úgyhogy nyugodtan nézd végig a diavatoldalt is, csak közben ne feledd, hogy arra próbálna k rávenni, az adott terméket vásárold meg, illetve Te is próbálj meg úgy kinézni, mint az azt reklámozó modellek. Azt tanácsoljuk, helyette vállald önmagad, találd meg az egyéniségedhez leginkább passzoló stílust!

Ami pedig a pletykalapokat illeti…Nos, időnként jólesik átfutni őket, hogy egy-egy lesifotóból rájöjj, a szépségideálok is csak valódi emberek, akiknek időnként kócos a haja, pattanás nő az arcára és narancsbőrös a combja.

Hogyan fogadd el önmagad?

Először is légy tisztában azzal, hogy a média hogyan manipulál, próbál befolyásolni és felhasználni Téged az érdekeinek. A szépségipar nagy üzlet, és sok pénzt beleölnek abba, hogy elhitessék Veled, mi számít szépnek!

Nem a testedet kell megváltoztatni, hanem a hozzá való viszonyodat! Emeld ki az előnyös részeidet, fogadd el a neked kevésbé tetszőket! Hidd el, ha harmóniába kerülsz önmagaddal, elfogadod és szereted a tested, az a külsődön is meglátszik! Sokkal kiegyensúlyozottabbmagabiztosabb leszel. Elcsépelt mondatnak hangzik, de a belső szépség az, ami igazán fontos, értékes és időtálló! És ami nagyon fontos: Ne feledd, egyedi és megismételhetetlen vagy! Ne akarj mások álarcába bújni, az unalmas, uniformizált szépségideálnak megfelelni! Légy büszke arra, aki vagy!

(KamaszPanasz)