tavasz
#Lélek

Tavaszi zsongás: ha szeretnél rátalálni a szerelemre

2019.05.20.
2 perces olvasási idő

Végre újra melegszik az idő, virágba borultak a fák. Egyre több időt lehet a szabadban tölteni, barátokkal könnyebb kint a suli előtt dumálni. A szerelem is valahol benne van a levegőben. Téged is eltalált Cupido nyila?

Ideje a tettek mezejére lépni

Bár a tavasz nem olyan régen köszöntött be, már sokan visszaszámolnak a nyári szünetig. Ki ne várná a megérdemelt pihenést? Bár költőinek hangzik a kérdés, mégsem az. Néhányan még egy kicsit elhúznák a hétköznapokat. Ők azok, akik iskolába menet, a suliban, a szokásos heti rutinnak köszönhetően láthatják szerelmüket. A szerelem nagy úr, a legrosszabb tanulók számára még az iskolába járást is szebbé teheti. A nyár közeledtével félő, hogy megszakad ez a törékeny kapcsolat. Talán most, a tavasz beköszöntével ideje a tettek mezejére lépni.

Ha ismerkedésről van szó a közösségi oldalak nagy segítséget nyújthatnak számodra. Az internet homályában megbújva bárkivel fel lehet venni a kapcsolatot.

Szerelem

Miért szeretik a fiatalok ezt az ismerkedési formát választani?

  • Ha inadba száll a bátorság a személyes leszólítás előtt, és meghátrálsz, akkor elszalaszthatsz egy vissza nem térő alkalmat az ismerkedésre. A közösségi oldalakon azonban bármennyi időd lehet a gondolkodásra. Megformálhatod a leveledet úgy, ahogy neked a legjobban tetszik. És közben még arra sem kell gondolnod, hogy mit vegyél fel. Szinte fel sem merül benned, hogy nem kapja meg a bejelölésedet, az üzenetedet. Szinte teljesen biztos, hogy felfigyel rád.
  • A neten apránként kiismerheted a másik felet, így akár még a találkozás előtt biztosra mehetsz, hogy illik-e hozzád, vannak-e közös témáitok.
  • Csakúgy, mint az „élesben csajozásnak”, a netes ismerkedésnek is megvannak a maga jelzései. A bókokat felcserélték a kommentek, a like-ok. Az apró jelek ugyanúgy megtalálhatóak az online felületen is.
  • Ha valami miatt nem jön össze az ismerkedés, akkor könnyebben foghatod arra, hogy „nem olvassa a leveleit”. Könnyebb kibúvókat és indokokat keresni (sokkal könnyebb nemet mondani is egy gép mögött ülve).

Face, az érem másik oldala

  • Mivel a kommunikáció leszűkül egyetlen egy csatornára: a szavakra (és néhány smile-ra) könnyen félre lehet érteni akár egy ártalmatlan mondatot is. A gépelt szavaknak nincs hangsúlyuk, nem kíséri őket gesztus.
  • Ha személyesen szólítunk le valakit, azonnali választ kaphatunk. Az interneten azonban bizonytalan, hogy pontosan mikor kapja meg a jelzésedet, és számára is több idő van a válaszadásra. Így egy késlekedő válasz jelentheti azt is, hogy nincs net-közelben, és azt is, hogy még vár a válaszadással. Sok türelemre és megértésre lehet szükség.
  • Ki van a gép másik oldalán? Sohasem tudhatod biztosan, hogy azzal az emberrel csetelsz, akinek a képét látod. Elképzelhető az is, hogy nem egyedül ül a gép előtt. Sajnos az is elterjedt, hogy barátok, barátnők tudják egymás jelszavát.

A közösségi oldalakat nem titkoltan ismerkedési szándékkal hozták létre. Az elmúlt években számtalan új funkcióval bővült, mégis ez az egy állandó marad.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Kapcsolódó címkék

szerelem