függőség
#Lélek

Függőség: szabadulj meg tőle!

2013.08.23.
4 perces olvasási idő

Sokan a „függő” szó hallatán azonnal egy alkoholistára, láncdohányosra vagy dohányosra gondolnak, akiknek valóban pusztító és rossz szokásaik, illetve ezekből kifolyólag „kemény” függőségeik vannak. Ám nem csak a cigarettától, az alkoholtól, vagy mondjuk a marihuánától lehet függővé válni, hanem hétköznapi dolgoktól is...

Egyre gyakoribbak az olyan „gyengébb” függőségek, mint a Facebook-függőség, a sport-függőség, az, hogy túl sok kólát iszol vagy jégkrémet eszel. Ugye, hogy nem is jutna eszedbe elsőre? Pedig akár téged és közvetlen ismerősödet is érinthet, és lehet, hogy még bele sem gondoltatok. A lényeg, hogy cikkünk segítségével bármilyen szokásoddal is szeretnél felhagyni, segítünk neked! Olyan módokat ismerhetsz meg, melyekkel ráléphetsz az új útra és elkezdheted a leszokás folyamatát. Mindig tartsd észben, hogyha felhagysz egy mérgező szokással, akkor valami új, gyönyörű dolognak adsz helyet az életedben!

Kezdj el írni!

Ahhoz, hogy felhagyj valamilyen rossz szokással, függőséggel, érdemes elkezdened írnod. Legyen szó egy naplóról, egy megtépázott jegyzetfüzetről vagy egy blogról, a lényeg, hogy írj. Jegyezd le az érzéseidet, azt, hogy mennyit vittél be a szervezetedbe az adott ételből/italból/drogból, írd le, hogy mik a terveid, vagy csak rögzítsd azokat a gondolatokat, verseket, dalokat, melyek eszedbe fognak jutni. Légy specifikus a szokásaidat illetően, konkrétan írd körbe azokat. Ahelyett, hogy annyit írnál le: „dohányzom”, írd azt, hogy „már 1 éve naponta egy doboznyi erős cigit szívok”. Ne azt írd, hogy „túl sokat eszek”. Helyette próbáld meg Bridget Jones-szerűen leírni: „ma is elcsábultam egy adag sütire, hajnali 2-kor”.

függőség

Döntsd el, hogy itt az idő a megtisztulásra!

Fogd fel és mondd ki, hogy szeretnél felhagyni valamilyen káros szokásoddal, és ezzel is megváltoztatva az érzelmeidet, felfogásodat, életedet. Lehetsz ideges, cinikus, ijedt vagy kavaroghatnak benned ellentétes érzések, de ezt a döntést meg KELL hoznod!

Keresd meg, hogy mi hiányzik az életedből!

Találd ki, hogy mi az, amire a leginkább vágysz az életben, de nem tudtad elérni vagy megszerezni. Tudsz egy pontos listát készíteni ezekről a dolgokról? Egy egyszerű gyakorlatként írd meg saját (természetesen elképzelt) gyászjelentésedet, és ezzel próbálj meg rájönni, hogy mit is szeretnél elérni életed során. Tudatosítsd magadban, hogy a függőséged valószínűleg csak az utadban áll, és nem hagyja, hogy elérd azt, amire mélyen vágysz. Amikor ezt beismered, máris egy komoly lépést tettél előre!

Ne legyél „sziget”!

Nem szabad elszigetelődnöd és csak magadra támaszkodnod. Gondold át és tudatosítsd magadban, hogy senki sem tud egyedül leszokni valamiről. Ahogy a következő pontokban is olvashatod majd, szükséged lesz olyan pillérekre, akik segíteni fognak neked. Első lépésként keress egy függőség-mentort. Valaki olyat, akivel gyakran tudsz találkozni és kapcsolatba lépni, akár személyesen, akár csak telefonon, Skype-on vagy email-en keresztül.

A beismerés pillanatától fogva az egész világ segíteni fog neked!

Találd meg a lehetőségeidet! Keress rá a megyédben található szolgálatokra, ahol függőknek segítenek, menj el a könyvtárba, vagy nézd át az egyik könyvesbolt függőséggel foglalkozó részlegét, beszélj valakivel az iskolából, próbálj például a védőnőtől tanácsot kérni. Beszélj az ismerőseiddel, rokonaiddal, és kérd az ő segítségüket is. Vedd észre, hogy az egész világ segíteni fog neked abban, hogy életedet egy jobb útra tereld!

Látogasd meg az orvosodat!

Érdemes megfontolni, hogy felkeresed a háziorvosodat, különösen, hogyha van valamilyen olyan gyógyszer, ami segíthet a leszokásod alatt. A heroin-függőknek például nagyon sokat segít a metadon-kúra. A dohányosoknak megkönnyítheti a leszokást valamilyen nikotinpótló szer, például nikotintapasz, vagy nikotinos rágó. A leszokással járó esetleges fájdalmat, idegességet vagy depressziót is segíthet enyhíteni valamilyen, az orvos által felírt gyógyszer.

Egyeztess időpontot!

Próbálj meg elmenni egy „gyógyító” találkozásra, vagy kérj időpontot egy függőséggel foglalkozó szakembertől, vagy egy olyan ismerőstől, aki már megküzdött hasonló problémákkal. Hogyha le akarsz szokni valamiről, érdemes több lépést is tenni azért, hogy megtaláld azt a módszert, ami a legjobban működik.

Készítsetek egy tervet!

Ebben a tervben minden benne lehet! Az is, hogy elmész a rehabra, az is, hogy minden nap csoportos találkozókra jársz, esetleg elkezdesz edzőterembe járni, vagy megveszed az első adag nikotintapaszodat, vagy csak hetente háromszor egy nagyot sétálsz. Minél több egészséges ponttal bővíted a tervet, annál nagyobb eséllyel fog hatékonyan működni a leszokásod is.

Jelölj ki egy napot!

Ez lehet a szülinapod, a kutyád szülinapja, valamilyen világnap, vagy csak egy olyan dátum, ami jelent valamit számodra. Fogadd meg, hogy attól a naptól kezdve felhagysz az adott szokásoddal. Semmiképpen sem ajánlanánk viszont az új év első napját, a szilveszteri fogadalmak „súlya” miatt nagyobb lesz a nyomás rajtad, és az emberek is állandóan kérdezgetni fognak arról, hogy mennyire sikeres a fogadalmad. Ne kockáztasd, hogy egy ilyen dologgal feleslegesen megnehezíted az egyébként is bonyolult leszokási folyamatot.

A függőség kezelése
Meghatározni a függőség fogalmát nehéz... De ismertetni azt, hogy hogyan kezeljünk egy drogost vagy alkoholistát, még nehezebb. Ráadásul nemcsak ezek a szerek válthatnak ki kóros magatartást. Tovább a cikkhez >>

Nyugalom, lassíts!

Álmatlanság, stressz, tanulnivalók, különórák… Annyi minden van, ami a függő magatartást súlyosbíthatja. A változás időt kíván, rengeteg koncentrációt, energiát, önelemzést. Ha megteheted, menj el egy nyugis hétvégére valahova. Ha nincs rá lehetőséged, akkor is iratkozz be egy jóga tanfolyamra, meditációra, egy hosszú masszázsra, vagy csak csinálj egy olyan délutánt, amikor megpróbálsz mindenről elfeledkezni. Időre lesz szükséged, hogy gondolkozz, relaxálj és átgondold, hogy hol is tartasz, mennyire vagy érzelmileg kész a leszokásra, és mi is pontosan a következő lépésed.

Légy nyitott az újdonságra!

Igen, állandó rohanásban vagy, a szerelmi életed, az iskola, a pihenés, a diéta, a sport, és az egész életed egy nagy kavalkád lehet. Az általános, megszokott sémát nehéz megtörni. Ám érdemes mélyre ásni és átgondolnod, hogy mi is a legkomolyabb probléma. Valami apróságnak tűnő dolog, változtatás is sokat segíthet – próbálj meg egy órával többet aludni, kicsit később felkelni, kihagyni egy bulit, vagy teára váltani a szénsavas üdítőkről. Ezek az apróságok javíthatnak az életeden, könnyebben oldhatsz meg nagyobb problémákat és sikeresebben küzdhetsz meg a függőségeddel!

Készülj fel arra, hogy pokoli érzés lesz…

Ne gondold azt, hogy csak leszoksz, és máris jobban leszel. Ez sajnos nem így működik. Amikor felhagysz egy rossz szokással, akkor először nagyon rosszul fogod érezni magadat. Természetesen, amikor átestél a legrosszabbakon, egy olyan élet fog megnyílni előtted, ami tágasabb, érdekesebb és sokkal több mindent kínál fel neked, mint eddig valaha. Ne hagyd magadnak, hogy szenvedj és szomorú legyél, hiszen az egésznek nem szabad meglepetésként érnie. Sokkal jobb, hogyha felkészülsz az elvonási tünetekre, hiszen rengeteg olyan elvonási tünet van, melyet megtanulhatsz jól kezelni és átélni.

Készülj fel bizonyos érzésekre és érzelmi kilengésekre és ne hagyd, hogy befolyásoljanak!

Ne várd, hogy azonnal készen állj a leszokásra. Igazából soha senki sem lehet az. Amikor felhagysz vele, úgy fogod érezni, hogy ez a legrosszabb döntésed, amit valaha is hoztál életedben. Ezek az érzések elkerülhetetlenek. Ám ezek az érzések nem tények. Az érzések félretájékoztatnak, és sokszor ahhoz vezethetnek, hogy folytatni fogod a pusztító szokásaidat. Az egyetlen mód a változásra, hogyha valóban megváltozol – ezt pedig követni fogja a megértés és az elfogadás.

(KamaszPanasz - Gy. A., huffpost.com)