facebook
#Lélek

Facebook nélkül megáll az élet?

2012.03.07.
3 perces olvasási idő

Ma reggel néhány órára elérhetetlenné vált Európa nagy részéről a Facebook közösségi szolgáltatása. Mit okozott a fejekben a helyenként 2 és fél órás kiesés?

Nem működtek reggel a megosztók, nem lehetett megnézni az üzeneteket, nem tudtuk meg, ki „lájkolta” a tegnap este kipakolt fényképünket. Voltunk gondban ezerrel. Érdekes, hogy a Twitter felhasználói már reggel fél 8-tól a Facebook leállásáról csevegtek.

Dr. Pető Csilla pszichológus a KamaszPanasz kérdésére elmondta: sok fiatalban hiányérzet alakulhatott ki, bár attól is függ, mekkora a függőség. A Z-generáció (az 1995-2009 között született gyerekek) ezeken a közösségi oldalakon nőtt fel, valaki már óvodás korától a neten lóg, napi szinten beépült az életébe a Facebook.

Internetezés

Számukra biztosan nagy problémát okozhatott a leállás, a legtöbben úgy gondolták, hogy a saját készülékükben van a hiba, emiatt aztán szorongani kezdtek, hogy lemaradnak valamiről, nem jutnak hozzá a szükséges információkhoz. Majd miután meggyőződtek arról SMS-ben vagy egy másik közösségi oldalon keresztül, hogy nem csak ők váltak FB nélküliekké, jött a pillanatnyi megnyugvás: más is lemaradhatott.

A következő nagy kérdés az lehetett a fejekben, hogy meddig tart a leállás, percenként beléptek az oldalra, de hiába, nem lehetett használni, majd az juthatott eszébe néhány fiatalnak, hogy mi lesz, ha végleg vége a FB-nak?

7 érdekes tény a közösségi portálokról
A 12 évesnél idősebb amerikaiak több mint fele fent van a Facebookon - ez nem meglepő, a hatalmas társadalmi hálózat forradalmasította a társadalomkutatók magatartási és elemzési kutatásának módját. Tovább a cikkhez >>

A virtuális valóságban él a legtöbb kamasz, amely egy ördögi kör - mondja a szakember. Aki nehezen teremt kapcsolatot a való világban, kevés az ismerőse, nincs igazi barátja, nehezen talál magához illő társat, az ezeken az oldalakon „éli ki” magát, itt szerez „barátokat”, egyszerűbben teremt kapcsolatokat, mert csak az írásra hagyatkozhat, nincs szüksége metakommunikációs eszközökre, bármit közzé tehet, bármilyen fényképet kipakolhat magáról vagy éppen nem magáról. Aztán egy idő után teljesen leszokik az élő kapcsolatokról, hiszen ott van neki a Facebook, amely tökéletesen kielégíti az igényeit.

Van egy másik csoport, ők arra használják a közösségi oldalakat, hogy gazdagítsák kapcsolataikat, például rákeressenek a régi osztálytársakra, összehozzanak egy találkozót, aztán megosszák a buli képeit. Itt más a motiváció, a helyén kezelik ezeket az oldalakat, nem esnek túlzásba. A tudatosság a lényeg – hangsúlyozza dr. Pető Csilla.

(KamaszPanasz - T. A. újságíró)


A Facebook közösségi oldal nem hozott nyilvánosságra hivatalos közleményt a szerda reggeli helyenként csaknem két órás szolgáltatás kimaradás okáról.

Magyar idő szerint reggel 9 óra körül vált újra elérhetővé az oldal, azonban helyenként még nagyon lassú működést jelentettek a felhasználók. Hivatalos álláspontot még nem közölt a szolgáltató a leállásról, egyelőre csak találgatások vannak.

A PC World informatikai magazin online kiadása elképzelhetőnek tartja, hogy a hibát a közösségi oldal két frissen üzembe állított szerverének (a glb1.facebook.com és a glb2.facebook.com) megbénulása okozta. Az oldal szakértői azt gondolják, hogy a probléma a DNS szervereknél lehetett, mivel több felhasználó is jelezte, hogy proxy, illetve VPN használatával az Egyesült Államokba bejelentkezve gond nélkül tudta használni a Facebookot.

Lehetséges verzióként felmerült az Anonymus hacker csoport támadásának lehetősége is, hiszen korábban a csapat már több ízben jelentett be akciót a közösségi oldal ellen. Arra azonban, hogy a mostani leállás hátterében az Anonymus állna, semmi jel nem utal. Legutóbb 2011. november 5-ére jelentett be támadást a Facebook ellen a csoport, arra akkor nem került sor.

Az ilyen leállások esetén a legnagyobb probléma az, hogy az a több ezer oldal sem működik, amelyekre Facebook profillal lehet bejelentkezni, vagy a közösségi oldal megosztó gombját használják - állítják a szakértők.

A szerda reggeli leállásban Magyarországon kívül érintett volt Albánia, Belgium, Bosznia, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Észtország, Franciaország, Finnország, Németország, Izland, Írország, Izrael, Olaszország, Makedónia, Málta, Norvégia, Hollandia, Portugália, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, Abu Dhabi, Egyiptom, Ghána, Pakisztán, Dél-Afrika és Srí Lanka is.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint Olaszországban 9 órától lehetett újra elérni a szolgáltatást, a kiesés a térségben csak nagyjából fél óráig tartott.

Korábban 2010. augusztus 31-én délután volt hasonló leállás, amely több országot érintett, akkor pár héttel később az oldal közölte, hogy egy szoftverhiba vezetett az adatbázisok meghibásodásához, emiatt kellett leállítani az egész oldalt, hogy megállítsák az adatbázisok felé irányuló forgalmat.

(mti)