nőnap
#Lélek

Nőnap: figyelmet nekik!

2012.03.08.
2 perces olvasási idő

A nőnapi nagy hírünk, hogy túlerőben vannak a lányok és a hölgyek hazánkban. Igen, a statisztikák szerint többen vannak, mint a férfiak. Más érdekes számadatról is beszámolunk, valamint eláruljuk, honnan ered a nők ünneplése.

A nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja a mai, hazánkban 1948 óta minden év március 8-án tartják a nőnapot. Sok helyen ezen a napon a nők elleni erőszakkal szemben emelik fel szavukat a civil szervezetek.

A The Daily Beast című amerikai lap 165 országot vett górcső alá, hogy megtudja, milyen széles skálán mozognak az adott államban a nők jogai, milyen a gyengébbik nem életminősége. A vizsgálat során az igazságszolgáltatás, az egészségügy, az oktatás, a gazdaság valamint a politika szegmensében kutakodtak. Az első helyen találjuk Izlandot, majd Svédország és Kanada következik. Hazánk a 112. a sorban, megelőzött bennünket például Jordánia, ahol hatalmas az elégedetlenség és igen nagy a szegénység.

nőnap

105 nő jut egy férfira?

Majdnem félmillióval több nő élt tavaly hazánkban, mint férfi - ez derül ki a KSH jelentéséből. A legnagyobb számban Budapesten, Pest megyében és Borsodban élnek, a legkevesebb nő pedig - szám szerint 105 ezer - Nógrád megyében található.

A legtöbb nő házas, de sokan vannak hajadonon, bár kevesebben vannak a szingli nők, mint az egyedülálló férfiak, holott 105 nő jut egy férfira, de csak elméletben.

Közel 9 ezerrel kevesebb lány járt középiskolába a tavalyi tanévben, mint fiú, viszont 7 ezerrel több, közel 113 ezer nő tanult nappali felsőoktatásban, mint férfi. Nem volt ez mindig így: húsz éve például csupán 40 ezer diáklány koptatta az egyetemek padjait.

A mintegy négymillió foglalkoztatott kevesebb, mint fele nő, a fizetéseket figyelve pedig kiderül: átlagosan 16 százalékos a különbség az unióban a nők és a férfiak bére között. Lengyelország igen jól áll ezen a téren: ott 2 százalék a különbség, legrosszabb a helyzet Észtországban, ahol meghaladja ez a szám a 27 százalékot.

Milyen az igazi nő?

Müller Péter író szerint az igazi nő odaadó. "Csak a szemét nézd, és azt sem kívülről, hanem a lelke felől. Először meg kell érezni a lelkét." Csáth Géza azt írja, hogy a női lélek nem alkot, hanem megért, nem okoskodik, hanem megérez, nem tud, hanem megsejt. Csernus Imre pedig arról ír, hogy az igazi nő mosolygós, sugárzik, ápolt és igényes. A kisugárzás a legfontosabb, de ahhoz belső béke kell.

Munkásmozgalmi nap, sztrájkok

1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, a munkaidő csökkentéséért. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ közgyűlése.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztogatott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól, szovjet mintára március 8-án tartották meg. A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál. Nem mindegy azonban milyen virágot adunk a gyengébbik nem képviselőinek.

Hogyan ünnepelj nőnapon?
Március 8-a nemzetközi nőnap, azaz egy olyan nap, melyen minden évben a nők politikai, gazdasági és szociális eredményeit ünneplik világszerte. A nőket, akiknek rengeteg országban harcolniuk kell azért, hogy egyenrangúan kezeljék őket a férfiakkal. Tovább a cikkhez

Íriszt vagy ibolyát?

A dália az elegancia, a változékonyság jelképe. Csokorban dáliát kapni a változékony érzelmeket jelöli. A frézia természetes erejű virág, azt jelzi: „mindig megbízhatsz bennem”. A fehér ibolya a boldogságot és a megújulást jelenti, a tavasz egyik első kis növénye színében hordozza a boldog és friss ártatlanságot is.

Az írisz a reményteljes üzenet jelképe, kifejezetten nőies növény. A jázmin a kedvesség virága, a kála pedig az egyik legdivatosabb virág, a szépséget jelenti. A krókusz fiatalosan jókedvű, a derűt üzeni. A margaréta finomságot, tisztaságot sugall. A nárcisz azt üzeni: „maradj olyan, amilyen vagy”. Orchideát ajándékozzunk annak a nőnek, akinek műveltségét és tudását nagyra becsüljük. A rózsa a szerelem virága, nem mindegy azonban, milyen színűt választunk. Komoly szerelmet, szeszélyességet jelent a szegfű, tulipánt ajándékozni pedig szerelmi vallomás.

(KamaszPanasz - T. A., Wikipedia, Múlt-kor)

Kapcsolódó cikkek