facebook
#Lélek

A Facebook jellemzavarokat okoz a tiniknél

2011.08.10.
1 perces olvasási idő

A közösségi oldalak emberi viselkedésre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások növekvő száma segített rávilágítani arra, hogy azok elősegíthetik az antiszociális viselkedés, a nárcizmus és egyéb jellemzavarok kialakulását.

A Facebook túladagolása tehát ilyen jellegű pszichológiai rendellenességekhez vezethet tinik körében, legalábbis egy friss, Larry Rosen, a Kaliforniai Állami Egyetem pszichológia professzora által végzett kutatás alapján.

Rosen egy prezentáció során ismertette eredményeit. Az 1000 kamasz körében végzett számítógép alapú kutatás és a 300 kamasszal végzett egyenként 15 perces személyes beszélgetések meglepő eredményeket szültek.

A Rosen által tinik körében vélt negatív „Facebook-mellékhatások” a következők:

- Nárcizmus kialakulása azoknál a tiniknél, akik túl gyakran használják a Facebookot.

- Pszichológiai rendellenességek megjelenése, beleértve az antiszociális viselkedést, őrjöngést és agresszív tendenciát, azoknál, akik túl sok időt töltenek a Facebookon.számítógép

- Növekvő hiányzás az iskolából, esély hasfájás, alvási zavarok, idegesség, depresszió kialakulására, azoknál a tiniknél, akik túladagolják a technikát napi szinten – nem csak a Facebook, de például a videójátékok is veszélyesek lehetnek ilyen szempontból.

- Alacsonyabb osztályzatok középiskolában, illetve egyetem alatt azoknál a diákoknak, akik legalább egyszer felmennek Facebookra egy 15 perces tanulási periódus alatt.

- Kevésbé értik az olvasott szöveget azok a tanulók, akiknek folyamatosan meg van nyitva a Facebook oldaluk tanulás alatt.

Nem mindegyik eredmény volt negatív, sőt – Rosen kutatásának egyik legérdekesebb pontja a virtuális empátia kialakulása.

Általában empátiával gondolunk egy személy aktivitására – öleléssel, arckifejezésekkel, kedves szavakkal szeretnénk javítani a szeretett egyén kedvén. Rosen azt mondja, állítja, hogy a tiniknél egyre gyakoribb a virtuális empátia megjelenése lehangolt barátok esetében – akik pedig ezeket a reakciókat jól fogadják, kedvükre hatékonyan ítélik meg.

A virtuális empátia akár még a való világban is alkalmazható, hiszen segít megtanítani a tiniket arra, hogy hogyan viszonyuljanak társaikhoz a mindennapi életben.

(Gy. A., mashable.com)

Kapcsolódó cikkek