sms
#Lélek

Online csevegés, SMS-ezés: ezeket a témákat kerüld el!

2017.02.14.
1 perces olvasási idő

Az utóbbi években annyira elterjedtek az okostelefonok, hogy sokszor azt vesszük észre, a szemtől szembeni kommunikáció jó részét már fel is felváltotta. A váltásnak számos oka van: gyors, diszkrét és egyszerű. Üzenhetsz a barátaidnak, lehetnek rövid beszélgetéseid olyan szituációkban, amikor nem tudsz nyíltan csevegni, mint például a buszon, vagy megtörheted a jeget valaki olyannál, akivel csak most találkoztál.

Vannak azonban bizonyos szituációk, amikor a szöveges üzenetek nem megfelelően „artikulálnak”. Amennyire egyszerűnek és világosnak tűnhet néhány kijelentés, annyival több érzelmi súlya van szóban, amit a legjobb, ha testbeszéddel fejezel ki. Ezen kívül, néhány SMS-ben, messengeren kimondott mondat olyan beszélgetésekhez vezet, amik túlságosan is személyesek és hosszadalmasak, mintsem, hogy párszáz karakterben vitassátok meg.

Lehet, hogy amikor felmerülnek ezek a dolgok chatelés közben, könnyebbnek tűnthet ott és akkor megvitatni őket, de inkább légy észnél és ajánlj fel egy személyes beszélgetést helyette. Mi az a néhány téma, amiket kerülnöd kellene?

Szakítás

Szakítás SMS-ben? Na ne már! Gondold csak át, neked hogy esne, ha valaki így adná ki az utadat? A szakítás ugyan több dolog miatt történhet, de hidd el, nincs olyan körülmény, ami indokolná, hogy ne légy korrekt a másikkal, és ne személyesen mondd el, miért döntöttél így. Küldj üzenetet, hogy időpontot és helyszínt egyeztess a beszélgetéshez, de hagyd meg a magyarázkodást a találkára.

A szexuális identitásod felvállalása

Valószínű, hogy azokat az embereket, akiknek ezt elmondod, sokkolni fogja a bejelentésed. Még ha nem is, akkor is lehet, hogy azon fognak tűnődni, hogy mi történhetett az életedben, ami ahhoz vezetett, hogy előbújj végre a csigaházadból. Sem te, sem pedig ők nem tudjátok megfelelően felmérni a reakciókat, és kifejezni az érzéseket egy online üzenetben. Ha kész vagy arra, hogy felvállald az identitásodat, akkor ültesd le azokat, akiknek el akarod mondani, és mondd el nekik, hogyan érzel.

Egészségügyi kérdések

Az egészségügyi kérdések nagyon személyes témák. Azzal, hogy elküldöd a HIV-teszted eredményét messengeren, vagy valamilyen mentálhigiénés témát akarsz megvitatni egy elküldött SMS-sel, tulajdonképpen csak sokkolod a partnered. Válaszd az egyenes utat, szedd össze a bátorságodat, és beszélgess őszintén azokkal, akik közel állnak hozzád!

(Sz. D. L.)