kamaszkor
#Lélek

Isznak, buliznak, tiszteletlenek - Valóban ilyenek a mai kamaszok?

2010.11.25.
1 perces olvasási idő

Van egy 12 éves húgom, és tőle szoktam hallani, miket csinálnak a mostani 12-13 évesek. Isznak, dohányoznak, bulizni járnak, és rettenetesen tiszteletlenek a tanáraikkal és a szüleikkel szemben.

A mai kamaszok

Én 18 éves vagyok, és elgondolkodtam, hogy nem is olyan rég voltam ennyi idős, és eszembe sem jutott ilyeneket tenni. Nálunk ha valaki tanult, azt elismerték, nem pedig "stréber"-nek titulálták és kiközösítették. Először 16 évesen ittam alkoholt, soha nem dohányoztam, nem próbáltam drogokat és eszembe sem jutott 13 évesen diszkóba menni. Persze voltak kitörések, lázadó korszak 15-16 évesen, de nem voltam annyira kezelhetetlen. Ha a szüleim valamiért veszekedtek velem, nem akartam egyből elmenni otthonról, azt gondolván, hogy utálnak, hanem tudtam, hogy azért teszik, hogy jó útra tereljenek és legyen belőlem valaki. Félek, hogy mi lesz így belőlük..

Kedves Levélíró!

Bizony, jól látod a dolgot, mára egyre korábbra tolódtak a határok, korábban kezdenek el inni, cigizni, szexuális életet élni a fiatalok, holott bár testileg érettek, lelkileg még teljesen éretlenek erre. A testünk sokkal gyorsabban tud alkalmazkodni a külvilághoz, ezért is érnek egyre korábban a fiatalok, de a lelki életünknek sokkal több idő kell. Bár számtalan okot fel lehetne itt sorolni, az egyik fontos mindenképpen a családi rendszer változásaiban keresendő. Míg régen a gyerekek nevelésére ott volt az anyuka, és legalább két-három nagyszülő, most az anyukák is a kezdetektől nagy erőkkel dolgoznak (talán mert máshogy nem lehet az anyagi biztonságot megteremteni, talán mert karrieristák), kevesebb idő és szeretet jut a gyerekekre. És mivel a felnőttek egyre később vállalnak gyereket, így a nagyszülők is egyre idősebbek már, amikor az unoka születik, így már nincsenek fiatal szupernagyik, akik átvállalnák részben a gyerekek nevelését, felvigyázását.

Szóval csökken a figyelem, a család fontossága, egyre inkább a kortársak válnak meghatározóvá, ők jelentik az időtöltést, és persze egyre fontosabb így, hogy alkalmazkodjon egy fiatal a többiekhez – nehezebb nemet mondani a cigire, stb. Innen indulnak a dolgok. A fiatalok egyre inkább felnőttnek hiszik magukat, követelik a jogaikat, lázadnak, és ki vannak tőle, ha azt hallják, „még gyerek vagy”. De hát ez a divat, ezt látják a környezetükben is. Emellett azt gondolom, hogy egy normális családi háttérrel rendelkező fiatal, miután átesik a nehéz korszakon (cigi, alkohol, néha felelőtlen szex), ugyanúgy normális felnőtt lehet belőle! A húgod is biztosan fog csinálni olyan dolgokat, amikkel te majd nem értesz egyet, de a te feladatod most az, hogy segít neki ebben a nehéz időszakban akár úgy, hogy elmeséled neki a tapasztalataidat, akár csak úgy, hogy fenntartod vele azta bizalmi légkört, amelyben neked mindent elmesélhet!

(KamaszPanasz - Ujpál Zsófia, pszichológus)