elutasítás
#Lélek

Kosarat kaptál? Beszélj róla valakinek!

2010.06.04.
2 perces olvasási idő

Nagyon rossz, ha elutasítanak. Cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan is kezeld az elutasítással járó fájdalmas érzéseket.

Mondd el másnak!

Ha akarod, akkor nyugodtan elmondhatod valakinek, hogy mi is történt. Válassz valaki olyat, aki figyelmesen fog végighallgatni, és megérteni. Két okból is jó, ha elmondod valakinek:

1. Jó tudni, hogy van még valaki, aki pontosan megérti, hogy mind mész keresztül és hogyan is érzel.
2. Segít abban, hogy az érzéseidet szavakba öntsd.

Bárhogy is döntesz, akár megosztod a véleményedet mással akár nem, nagyon sokat segíthet neked, ha meg tudod fogalmazni a bántó érzésiedet.

Légy pozitív!

Ha már tisztában vagy a fájdalmas érzéseddel, egyszerűen átveheti az uralmat feletted. Ráadásul a negatív érzések ismét felidézhetik az elutasítással járó rossz tapasztalatokat, ami nem csak még több fájdalmat fog okozni neked, de nehezebb is lesz túllépned az egész ügyön.

Tehát nevezd meg az érzésedet, ám ne beszélj és gondolkodj erről állandóan. Ha negatívan gondolkodsz és így kimutatod, hogy mennyire fáj, talán jobban inspirálja a másikat arra, hogy ismét visszautasítson.

Vizsgáld a gondolataidat!

Valószínűleg próbálod megmagyarázni azt, hogy miért is történt az egész. Természetes ezen gondolkozni, ám amikor találgatsz, akkor nagyon ügyelj arra, hogy ne rugaszkodj el a tényektől!

Ne képzelj el indokokat, ne merülj felesleges találgatásokba, amik csak lehangolhatnak. Az önvádolás csak ahhoz vezet, hogy felesleges és egyáltalán nem igaz dolgokat hitetsz el magaddal, és nem fogsz hinni magadban.

És ha elhiszed, hogy egy lúzer vagy, akkor elhiszed azt, hogy mindig el leszel utasítva, és az ilyen negatív gondolatok ahhoz vezetnek, hogy valóban el fognak utasítani. Ez pedig sok fájdalommal és kiábrándultsággal járhat.

Kezeld máshogy az elutasítást!

Mondd azt magadnak – „Igen, most elutasítottak, ám következő alkalommal igent fognak mondani.” Vagy esetleg azt, hogy „Igen ez megtörtént, ám mindenkit elutasítanak valamikor és mindenki megpróbálkozhat azzal, hogy újra valóra váltsa a céljait.

Gondold át, hogy miben vagy jó és mi minden jó benned. Mindig emlékezz arra, hogy elfogadnak és szeretnek, jegyezz meg minden alkalmat, amikor nem utasítanak el. Mindig jussanak eszedbe azok az emberek, akik szeretnek és elfogadnak téged.

Mindig add meg az esélyt magadnak arra, hogy elérd a céljaidat. Még ha meg is kell küzdened érte és el is utasítanak, akkor is lesz még esélyed rá még egy újabb és még egy újabb alkalommal.

Használd az elutasítást lehetőségként

Egy elutasítás is lehet lehetőség arra, hogy megoldj egy problémát. Teljesen rendben van, ha rájössz, hogy a céljaid magasabbra voltak kitűzve, mint amilyen tehetséged volt az egészhez.

Ám ilyenkor esetleg csak eleget kell gyakorolnod, dolgoznod azon, hogy elérhesd a céljaidat következő alkalommal. Így használd az elutasítást ön-fejlesztő lehetőségként.

Néha nagyon nehéz elfogadni az elutasítást, ám ha ügyesen kezeled akár még a saját javadra is fordíthatod, úgy hogy fejleszted a tehetségedet, személyiségedet és még jobb emberré válhatsz!

(Gy.A.)

forrás: kidshealth.com