alvászavar
#Lélek

Alvászavart okoznak a közösségi oldalak?

2016.02.26.
1 perces olvasási idő

Az alvászavarok egy egész sor problémát okozhatnak, hiszen a kialvatlanság nem csupán fáradtsághoz és koncentrációs problémákhoz vezet, hanem akár komolyabb következményei is lehetnek. Vajon a közösségi média hogyan hat az alvási szokásainkra?

Egy kutatás, amit az Egyesült Államokban végeztek, egyértelműen azt állítja, hogy a közösségi oldalak és az internetezés média komolyan befolyásolják azt, hogy hány órát alszunk.

  • A 8 és 18 év közöttiek naponta több mint 7 és fél órát töltenek az elektronikus eszközökkel, ami öszehasonlítva az 5 évvel ezelőtti adatokkal, óriási növekedést mutat.
  • A multifunkciós tevékenységek (vagyis chatelés zenehallgatás és tv nézés közben) következtében átlagosan majdnem 11 órás média használat fér abba a 7 és fél órába zsúfolva.
  • A legdurvább médiahasználók nagyobb eséllyel unatkoznak, szomorúak, többször megfigyelhető a szülőkkel felmerülő konfliktusok gyakorisága is, továbbá a megkérdezettek közül sokan kevésbé elégedettek az iskolában, mint a kevesebb eszközt használó társaik. Ráadásul a tanulmányi eredményük is gyengébb.
  • 10 fiatalból átalgosan több mint 7-nek van tévé a hálószobájában és körülbelül a harmaduknak van számítógépe vagy internet hozzáférése a szobájában.

Mi jelenti a problémát?

Az internet és a mobiltelefonok állandó jelenléte kegyetlenül betört az életünkbe - és ezentúl velünk is maradnak. Azonban ez nem azt jelenti, hogy túlzásokba eshetünk, sőt! Meg kell próbálnunk tudatosan kordában tartani azt a napi fix netezésre szánt időt, ami még egészségesen belefér a többi tevékenységünk melletti szabadidőnkbe.

Alvászavart okoznak a közösségi oldalak?

Mindezek tudatában remélhetőleg te veszed át az irányítást a szokások felett, vagy ha egyedül nem megy, a szüleid segítségével új alapszabályokat alkothattok otthon. Gondolhatsz itt arra, hogy nem mobilozol lefekvés előtt, de az a legjobb, ha egy órával alvás előtt már semmilyen elektronikus eszköz nem zavar meg abban, hogy piheness. Ebbe beletartoznak a tv, a számítógép, a telefon, az mp3-lejátszó és más hordozható lejátszók. Lehet, hogy elsőre nem tetszik, de hidd el, a testi és szellemi egészségednek nagyon is fog tetszeni.

Ha most úgy gondolod, hogy a szociális média közvetlenül nem befolyásolja azt, hogy mennyit alszol esténként, emlékezz csak arra, hogy hányszor mondtad magadban: csak még gyorsan ránézek a Facebook-ra és alszom. Na és ez hányszor tartott fél óránál rövidebb ideig? Ha ez sem elég meggyőző, jusson eszedbe, milyen is reggelente fáradtan kikelni az ágyból!

(Ő.B.; Forrás: WEbMD)