fóbia
#Lélek

Furcsa fóbiák - Mi mindentől lehet félni?

2024.03.12.
4 perces olvasási idő

Valószínűleg mindannyiunk szenved egy-két fóbiától, de néhány ember életét gyakorlatilag félelmei gyengítik meg. Ez a lista az emberek életét leginkább befolyásoló szokatlan szorongást vizsgálja. Ha ezen fóbiák valamelyikétől szenvedsz, feltétlenül oszd meg velünk a történetedet!

Agyrofóbia - Az utakon történő átkeléstől való félelem

Az agyrofóbiások az utcákon, utakon, és más főútvonalakon való átkeléstől, illetve maguktól az utaktól való félelemmel küzdenek. Ez természetesen nagyban megnehezíti a városban történő kényelmes életvitelt. A szó maga a görög “gyrus”-ból ered, amelynek jelentése forgás vagy pördülés, mint ahogy a fóbiás elkerüli a közlekedés forgatagát.

Furcsa fóbiák - Mi mindentől lehet félni?A szorongás e fajtája számos témakört lefed, amin belül elszenvedői a széles utaktól, különösen a külvárosi egysávos utaktól rettegnek, és ide tartozik az út bármely részén szabálytalanul történő közlekedéstől vagy átkeléstől való félelem, akár egy kijelölt csomóponton is. Ezt a fóbiát függetlenítik az autóktól való félelemtől.

Mageirocofóbia - A főzéstől való félelem

A főzéstől való furcsa szorongást mageirocofóbiának hívják, amely a görög „mageirokos” szóból származik, és jelentése főzésben jártas személy. Ez a zavar gyengítő hatású lehet, és étkezési rendellenességekhez vezethet, amennyiben valaki egyedül él.

A mageirokosban szenvedőket rendkívül megfélemlíthetik azok, akik a főzésben szakavatottak és a probléma valószínűleg sokak esetében ebből a megfélemlítettségből és hiányérzetből eredeztethető.

Pediofóbia - A babáktól való félelem

A pediofóbia a babáktól való oktalan félelem. Nem csupán az ijesztő babáktól, MINDEN babától. Szigorúan véve a szorongás az “érző lények téves értelmezéséből” eredő iszony.

Sigmund Freud úgy vélte, a rendellenesség a babák életre kelésétől való félelemben gyökerezhet, és a roboticista Maahiro Mori azzal egészítette ki ezt az elméletet, hogy minél emberibb valami, annál visszataszítóbb nem emberi megvilágításba kerülhet.

Deipnofóbia - A vacsorabeszélgetéstől való félelem

Kétségtelen, hogy manapság néhány vacsorabeszélgetés nagyon kínos tud lenni. Azonban néhányan annyira rettegnek attól, hogy egy másik emberrel beszélgetést kell folytatniuk étkezés közben, hogy lemondanak arról, hogy elmenjenek valahová vacsorázni.

A régmúlt időkben szigorú illemszabályok segítették az illetőt az ilyenféle helyzetekben - de többségük (sajnos) feledésbe merült. A mai kor társadalmában, amelyben a szabályokat és az előírásokat kitehetjük az ablakba, a fóbia oka részben a vacsoratársaság szabályozottabb természetében keresendő.

Eisoptrofóbia - A tükröktől való félelem

Az eisoptrofóbia tágabb értelemben a tükröktől való félelem, pontosabban leszűkítve a tükrön keresztül, a spirituális világgal való kapcsolatba lépéstől történő rettegés. A betegek indokolatlan aggodalmat éreznek, még úgy is, hogy tisztában vannak azzal, hogy félelmük megalapozatlan.

Mivel rettegésük gyakorta babonákon alapszik, aggodalommal töltheti el őket a tudat, hogy ha összetörnek egy tükröt, az balszerencsét hoz, és ha belenéznek egy tükörbe, az üvegen keresztül kapcsolatba lépnek a természetfeletti világgal.

Miután megírtam ezt a listát, rájöttem, hogy én is szenvedek ennek a rendellenességnek egy enyhébb válfajától, mivel nem szeretek esténként belenézni a tükörbe, mert félek, hogy valakit (vagy valamit) meglátok magam mögött.

Démonofóbia - A démonoktól való félelem

A démonofóbia azokban fellépő rendellenes és állandó félelem gonosz természetfeletti lényektől, akik hiszik, hogy ilyesféle teremtmények léteznek és szabadon bolyonganak acélból, hogy bántsanak másokat. Azok, akik ebben a betegségben szenvednek, tudatában vannak annak, hogy félelmük eltúlzott és okszerűtlen.

Mégis, alaptalan aggodalom keríti őket hatalmába, amikor gonosz szellemekről esik szó, amikor megkísérlik, hogy egyedül vágnak neki az erdőnek vagy bemerészkednek egy sötét házba, vagy amikor démoni megszállottságról vagy ördögűzésről szóló filmet néznek.

Az ebben szenvedőket leginkább a nyakukat övező fokhagyma fűzérről, az általuk magukkal hordott feszületről, fából készült keresztről és az ezüsttöltényekkel töltött pisztolyról lehet felismerni. Rendben, ezt az utolsó részt én találtam ki.

Pentherafóbia - Az anyóstól való félelem

A listán szereplő valamennyi fóbia közül, valószínűleg ez a leggyakoribb. Ez, ahogy az előző állítás kimondja, az ember anyósától való szorongás. Biztosra veszem, hogy a legtöbb házasságban élő ember ekkor vagy akkor, de szenvedett már ettől a rettenetes félelemtől.

Ez egy olyan rettegés, amely olyannyira gyakori a nyugati társadalomban, hogy sokszor megjelenik a filmekben és a szórakoztatás más formáiban. Az elme ezen betegségére a sok rendelkezésre álló terápia közül a válás tűnik a legnépszerűbbnek. Egy, a pentherofóbiával összefüggő szorongásféle a novercafóbia, ami a mostohaanyától történő félelem - aminek leghíresebb elszenvedője Hamupipőke.

Cathisofóbia - Az üléstől való félelem

A cathisofóbia, amit olykor “k”-val írnak, a leüléstől való rettegés. Ezt a rendellenességet leginkább az aranyér veszélyes esete hozhatja elő, de okozhatja éles vagy fájdalmat okozó tárgyakon történő üléssel összefüggő fizikai bántalmazás is.

Néha a félelmet az iskolában elszenvedett büntetés idézi elő vagy lehet más szorongás jele is, például előkelő vagy befolyásos emberek előtti üléstől való szorongás.

Automatonofóbia - A hasbeszélő bábjától való félelem

Azt hiszem, mindannyian látjuk ennek a rendellenességnek az érdemét: maga a hasbeszélés cselekménye kellemetlen számomra. Azt takarja, hogy egy ember feltolja a kezét egy baba hátsóján, amit utána elkezd beszéltetni.

Az automatonofóbiában szenvedők számára szükségtelen kezelést keresni – tökéletesen indokolt reakció egy tökéletesen visszataszító fogalomra. Szerintem elég szó esett erről a témáról.

Chrometophobia - A pénztől való félelem

Talán ez a egyik legfurcsább félelem az összes közül, ugyanis a Chrometophóbiában szenvedők a pénztől félnek. Míg mások örülnek neki, ők félnek tőle. Vajon miért nehéz elhinni, hogy van ilyen?

Oenophobia - A bortól való félelem

Egy pohár Chardonnay vagy Merlot kiborítja az Oenophóbiásokat – hiszen a bortól félnek! Mi ez, ha nem furcsa?

Somniphobia - Az alvástól való félelem

Somniphóbiád van? Ez azt jelenti, hogy az alvástól félsz. Nem vagy esetleg egy picit fáradt?

Anthophobia - A virágoktól való félelem

Kérdezd meg a környezetedet, hogy nem Anthophóbiás-e, azaz nem fél-e a virágoktól?! Ez külön furcsa, szerintem a virágokban semmi félelmetes nincs. Vagy már én is megőrültem?

Alliumphobia - A fokhagymától való félelem

Szerintem ez lehetne a legfurcsább fóbia, amiről beszéltünk – hiszen az Alliumphobia fokhagymától való félelmet jelent. Jobb ha az ilyen ismerősödet nem viszed olasz étterembe!

Dipsophobia - Az alkoholtól való félelem

Ha Dipsophobiás lennél nem igazán koccintgatnál a poharakkal – ugyanis ez azt jelenti, hogy félsz az alkoholtól.

(KamaszPanasz - Ő.B. Forrás: listverse)