sampon
#Ezt látnod kell

Szilárd sampon - Vélemények helyett tények

2023.05.15.
2 perces olvasási idő

Bár nem új találmány, most újra egyre több szilárd sampon található az üzletek polcain és a webáruházakban. A gyártók és a kereskedők igyekeznek meggyőzni a fogyasztókat, hogy a klasszikus folyékony samponokhoz képest a szilárd samponokat előnyben részesíteni gazdaságosabb és környezetbarátabb döntés. De tényleg ez a helyzet? A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjéből kiderül.

Összesen 11 szilárd samponról találhatunk részletes információkat a terméktesztben a következő márkáktól: Yves Rocher, Lamazuna, L’Occitane, Nature Box, Love Beauty and Planet, Lush, Garnier, Foamie, Klorane, N.A.E. és Corine de Farme. A szilárd samponok környezetbarát alternatívái a folyékony samponoknak. Összetételük hasonló a folyékony samponhoz, amelyből azonban a vizet eltávolították. Különböző tenzidekből, olajokból, parfümökből és színezékekből állnak. Ugyanúgy habzanak, mint folyékony rokonaik. Használatukkal rengeteg műanyag csomagolóanyagot nem kell megvásárolnunk, hiszen ezeket papírba csomagolják. Utazáshoz is praktikus, tuti nem fog véletlenül kiömleni a ruháinkra.

Fontos, hogy a szilárd sampon nem összekeverendő a samponszappannal, vagy hajszappannal. Ez utóbbiak, ahogy a szappanok általában, lúgos kémhatásúak. A fejbőr alapvetően enyhén savas kémhatású, ezért a szappanos hajmosás után ecetes vagy citromsavas öblítést ajánlott végezni a fejbőr savas kémhatásának visszaállítására. A szilárd samponok esetében erre nincs szükség.

A teszt

A tesztelés során legnagyobb súllyal a hajápolási szempontokat vették figyelembe, ezt 22 önkéntes tesztelte három héten keresztül. Ők véleményezték, hogy a termék mennyire esik kézre, habzik-e, mennyire gyorsan fogy, könnyen öblíthető-e, kellőképpen tisztának érzik-e hajmosást követően a hajukat, fejbőrüket, illetve tapasztaltak-e bármilyen bőrreakciót a hajmosás során vagy után. Végül összességében arról is nyilatkoztak, hogy tapasztalataik alapján megvennék-e a sampont.

Ami még fontos és az összpontszámba nagyobb súllyal számított be, hogy mennyire kiadósak a tesztelt szilárd samponok. Hiszen arról is szólnak a termékekhez kapcsolódó marketing üzenetek, hogy gazdaságosabb megoldás ilyet használni. Ezen túl még a környezetre gyakorolt hatást és a kozmetikumok és kozmetikai csomagolások címkézésre vonatkozó előírásoknak való megfelelést is vizsgálták. Viszont hasznos plusz információként szolgálhat, ha esetleg tudjuk magunkról, hogy érzékenyek vagyunk bizonyos összetevőkre. Például a Lush Jason And The Argan Oil a teszt során kiválóan szerepelt, viszont tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot. Ez egy nagyon hatékony felületaktív anyag, amelyet a zsíros szennyeződések eltávolítására használnak. A felnőttek számára általában ártalmatlan, s a teszt során sem okozott bőrirritációt az önkénteseknek. Viszont a gyerekeknek és a bőrproblémákkal küzdőknek kerülni kell ezt az összetevőt. Az allergéneket is vizsgálták, így arról is pontosan tudunk tájékozódni a tesztből, hogy tartalmaz-e ilyesmit a kiszemelt termék.

Milyenek lettek az eredmények?

A nőkből és férfiakból álló önkéntesek többsége a Lush Jason And The Argan Oil szilárd samponnal volt leginkább megelégedve. A Foamie Sampon Bar Shake Your Coconuts is nagyon jó minősítést kapott, csak az alacsonyabb mosási hatékonyság miatt maradt le a Lush termékétől. A Lamazuna Solid Shampoo és az Yves Rocher The Gentle Shampoo Bar Chamomile gyakorlati tesztjei sikerültek a legrosszabbul. A fő probléma az összbenyomás értékelésénél volt, amely a haj mosás utáni állapotára vonatkozik – az önkéntesek könnyebb tapintású és fényesebb eredményre számítottak. Összességében azonban Yves Rocher és Lamazuna is elérték a jó osztályzatot.

Tényleg megéri szilárd sampont venni?

A legtöbb tesztelt termék dobozán azt olvashatjuk, hogy sokáig kitart. Ha hinni lehet ezeknek az állításoknak, akkor egy szilárd sampon körülbelül kétszer annyi hajmosáshoz elegendő, mint egy 250 ml-es flakonos termék. Az egyetlen kivétel a Corine de Farme, amelyen azt az információt tüntették fel, hogy egy darab pontosan egy 250 ml-es folyékony samponnak felel meg. Ha a szilárd samponok deklarált élettartama megfelelne a valóságnak, az azt jelentené, hogy a magasabb vételár ellenére végső soron kevesebbe kerülnének, mint a hagyományos készítmények.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)