pajzsmirigy
#Betegségek

Bőrproblémák: pajzsmirigybetegség jele is lehet

2015.03.06.
2 perces olvasási idő

Duzzadt szemek, ritkuló szemöldök, repedező körmök, hajhullás. A felsorolt panaszok kapcsán általában kialvatlanságra, vagy vitaminhiányra gondolunk, pedig a tünetek egyéb betegségeket is jelezhetnek. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa a következőkben a leggyakoribb tünetekre hívja fel a figyelmet.

A bőrproblémák és a pajzsmirigybetegségek között összefüggések lehetnek. A betegek már minden vizsgálat nélkül el tudják mondani panaszaikat, és a bőrön látható elváltozások jelzik a betegség fennállását. Ezek a tünetek néha önmagukban ugyan nem feltétlen súlyosak, de jelezhetik a társuló betegség fennállását, máskor viszont – erre példát is kívánok bemutatni – tartós kezelést igényelnek.

Duzzadt szemek, ritkuló szemöldök

A csökkent pajzsmirigyműködés legfeltűnőbb jele a felpuffadt arc, az „álmos” tekintet, a duzzadt, ödémás szemek és a szemöldök megritkulása. Ez utóbbi, azaz a szemöldök megritkulása az ún. Hertoghe jel, amelyet első leírójáról neveztek el. Eugene Hertoghe-t joggal tekinthetjük a pajzsmirigy kutatás egyik úttörőjének. Ő nem tett egyebet „csak megfigyelte a beteget” és minden további teszt nélkül jutott következtetésre. Az Hertoghe jel gyakran nem önmagában jelentkezik, hanem más tünetek is gyakran kísérik. Ezek közül a leggyakoribb a diffúz, az egész fejtetőre kiterjedő vagy „csak” foltos hajhullás.

Árulkodó kezek

Bemutatkozásnál, kézfogásnál is feltűnhet a beteg rendkívül szárazsárgás színű bőre, mely szintén pajzsmirigybetegség jele lehet. Jellemzők a repedező, hosszanti és keresztirányú csíkozottságot mutató körömlemezek, ezek a szakkifejezéssel élve ún. Beau-féle csíkok. Ezek a tünetek megfelelő időben történő felismerés után célzott kezeléssel meggyógyíthatók.

Társbetegségek

Sajnos a festékhiánnyal járó bőrelváltozások (ún. vitiligo) kezelése már sokkal nehezebb. Ennek a fontosságát az adja, hogy autoimmun betegségekkel: pajzsmirigygyulladással, cukorbetegséggel, vészes vérszegénységgel és egyéb autoimmun betegséggel gyakorta társul és amennyiben előfordul, akkor ezekre a betegségekre gondolnunk kell. Nem ritka, hogy egyes családokban halmozottan fordul elő.

Ödémás lábak

A pajzsmirigy túlműködésével is társulhatnak bőrtünetek. Súlyos, mindkét lábszárra kiterjedő elváltozás lehet az ún. pretibiális mixödéma, amely a betegek 5-10%-ban fordul elő. Ez alapvetően különbözik a szív- és vesebetegek vizenyőjétől, ödémájától. Ebben az esetben a víz nem a sejtek között, hanem a sejteken belül található és a vízhajtás eredménytelen!

Amennyiben a bőrtünetek mellé jelentős fogyás (jó étvágy mellett!), meleg, nedves tenyér, jellegzetes – a szemek kidülledését eredményező - tünet is társul, a beteg nagy valószínűséggel pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kórban szenved. A tünetek megfelelő kezeléssel itt is megszüntethetőek.

A betegek feltűnő bőrtüneteinek észlelése tehát különösebb komplikált vizsgálat nélkül is előbbre vihet a betegség felismeréséhez és a diagnózis után a mielőbbi kezeléshez.

www.endokrinkozpont.hu

Kapcsolódó címkék

bőr