teljesítmény
#Drog, cigi, alkohol

Természetes és szintetikus teljesítményfokozók

2023.03.08.
3 perces olvasási idő

Egyfolytában zúdulnak az emberekre az információk, összefüggések tucatját kell átlátni, rohamtempóban kell dolgozni - nem csoda, ha a test és a lélek hamar kimerül és pihenésre, regenerálódásra vágyik.

A fáradtság, rosszullét, koncentrációs zavar jelentkezése figyelmeztető jelzés lenne arra, hogy meg kell állni meg, nem szabad tovább feszíteni azt a bizonyos húrt. DE. De sokszor nincs rá sem mód, sem lehetőség, hogy bárki is engedjen a csábításnak - vagy, ha lenne is, nem vesz tudomást róla - haladni kell, teljesíteni muszáj, ezért sokan nyúlnak élénkítőszerekhez.

Mik azok a nootropikumok?

Ismert tény, hogy az emberiség már évszázadok óta használ stimulánsokat. Ezek az élénkítőszerek nem összetévesztendők a kábítószerekkel, hallucinogénekkel, vagy fájdalomcsillapítókkal.

A nootropikumok élénkítőszerek, két nagy csoportjuk van:

  • Természetes nootropikumok: olyan természetes növényi alapú stimulánsok, mint a kávé, a dohány, a tea, a vanília, a szerecsendió vagy a különböző egzotikus fűszerek a gyarmatokról kerültek Európába - hatóanyagaikkal meghódítva az egész világot. Ezeket a szereket a gyógyszerügyi hatóságok nem szabályozzák: bárki szabadon megvásárolhatja és használhatja őket.
  • Szintetikus okosdrogok: kifejlesztésükre a huszadik század közepéig kellett várni, megjelenésüket a német vegyiparnak köszönhetjük. Akkoriban ezeket a szereket katonai kísérletekben tesztelték, mert hosszú ideig ébren tartották az alanyokat, később már a nagy teljesítményt igénylő szektorokba is bevett szokássá vált a használatuk. Jellemző módon csak receptre kaphatók, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók.

A szintetikus szerek az emberi elme és test tartalékait stimulálják

A gyógyszeripar egyre hatékonyabb készítményeket állít elő, amelyekkel az emberi elme és test utolsó tartalékait is kisajtolhatja magából az, aki folyamatosan pörögni akar.

Ilyen szintetikus szerek:

  • Modafinil, Provigil - az intelligenciát és az állóképességet felturbózó szer, amit eredetileg narkolepszia elleni gyógyszernek fejlesztették ki. Fokozza az éberséget és a koncentrációt, csökkenti vagy teljesen kiiktatja az alvásigényt. A modafinil potenicális mellékhatásai – bőrreakciók, hányinger, fejfájás, depresszió, pszichotikus epizódok, magas vérnyomás – miatt a gyógyszert hazánkban kizárólag csak a narkolepsziás betegek kaphatják, szigorú orvosi felügyelet mellett.
  • Noopept - kutatási fázisban lévő hatóanyag, ami ígéretes lehetőségekkel kecsegtet traumatikus agysérülések kezelésében. Eddig súlyos agysérülést szenvedett pácienseknél mutatták ki, hogy védi az agyműködést, és lassíthatja a kognitív hanyatlás folyamatát.
  • Piracetam - Európában gyógyszerként, az Egyesült Államokban étrendkiegészítőként forgalmazzák. Depresszió, szorongás, görcsrohamok, demencia és diszlexia kezelésére alkalmazzák, mert javíthatja az agyban lévő neurotranszmitterek működési hatékonyságát, Nagyon kevés mellékhatása van.
  • Metilfenidát (Ritalin) - olyan gyógyszer, ami a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és a narkolepszia kezelésére szolgál. Stimulánsként megnöveli az agyban a dopamin- és a noradrenalin-koncentrációt, javítja a rövidtávú memória működését, az információ-feldolgozás sebességét és az összpontosítást. Lehetnek mellékhatásai: ilyen az inszomnia, az étvágytalanság, a fej- és hasfájás. Nagy dózisban használva okozhat szívritmuszavarokat vagy magas vérnyomást, pszichózist, hallucinációkat.
  • Adderall - ezt a készítményt csak az Egyesült Államokban forgalmazzák, amfetamin alapú gyógyszer, elsősorban a narkolepszia és ADHD kezelésére.

Egyes tudósok szkeptikusak a szintetikus nootropikumokkal kapcsolatban, mert szerintük az agytevékenység annyira összetett és komplex folyamat, hogy még ma sem lehet teljes egészében megérteni. Ez viszont egyúttal azt is jelenti, hogy túlzás lenne azt biztosan kijelenteni, hogy egy-egy készítmény gombnyomásra fokozhatja a működését, a szintetikus szerek esetleges mellékhatásairól nem is beszélve.

Természetes élénkítők

Szerencsére akad jó néhány olyan élénkítőszer is, ami természetes forrásból származik (persze ezeknek a használatát sem szabad túlzásba vinni, mert a túladagolásnak kellemetlen következményei lehetnek). Lássuk a legismertebb természetes stimulánsokat!

  • Koffein - javíthatja az éberséget és az összpontosítást, blokkolja az agyban a fáradtság érzetet okozó ciklikus adenozin-monofoszfát (cAMP) nevű vegyi hírvivő működését.
  • L-teanin - ez egy tealevelekből kinyerhető aminosav, ami enyhítheti a stresszt és a szorongást, csökkentheti a vérnyomást, és javíthatja az összpontosítási képességet. Egyes agyhullámok aktivitását is fokozza, ami a nyugodt koncentráltság érzetével tölt el - mellékhatások nélkül.
  • Magnézium - nélkülözhetetlen ásványi anyag, ami a szervezet minden sejtjének működésében szerepet játszik.
  • Ginkgo biloba - a Kínában őshonos növényt már évezredek óta alkalmazzák a tradicionális gyógyászatban. Tanulmányok szerint fokozhatja a mentális funkciók hatékonyságát.
  • Bacopa monnieri - az egész világon megtalálható, vizes területeket kedvelő gyógynövényt az ajurvédikus gyógyászatban régóta használják. Növeli az információ-feldolgozás és a tanulás sebességét, javítja a memóriát, ráadásul kiváló antioxidáns.
  • Maca-gyökér - gazdag B2-, B3-, B6- és C-vitaminban, kalciumban, vasban, káliumban és fehérjében, szénhidrátban. Kutatásokkal bizonyították teljesítményfokozó és hormonegyensúly-stabilizáló hatását
  • Ashwagandha vagy indiai ginzeng - növeli a szervezet ellenálló képességét a stresszel szemben, fokozza a koncentrációt, növeli az energiaszintet.

Kiváló hatása lehet még a meggy, a cékla, a rozmaring, a zsálya, vagy a rukkola fogyasztásának is.

Összegezve a fentieket: számos olyan természetes élénkítőszer létezik, amelyek mellékhatások nélkül képesek pozitívan hatni a teljesítményedre. Könnyen beszerezhetőek, egyszerűen alkalmazhatóak, normál adagban fogyasztva veszélytelenek. Persze azért a pihenésről, alvásról, regenerálódásról sem szabad lemondanod - ne áldozd fel az egészségedet a munka vagy a tanulás oltárán!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: