drog
#Drog, cigi, alkohol

DrogJog – Mennyi a csekély mennyiségű kábítószer?

2009.07.15.
2 perces olvasási idő

Törvényeink az egyes kábítószerekkel kapcsolatos elkövetési magatartások jogkövetkezményeit aszerint is megkülönböztetik, hogy milyen mennyiségű kábítószerrel követték azt el. Természetesen nem lehet mindegy a rendőrségnek, az ügyészségnek illetve a bíróságnak, hogy egy szál marihuánás cigarettát találtak az elkövetőnél, vagy egy egész ültetvénynyit. Eszerint a jogszabály differenciál a vonatkozásban, hogy az egyes drogfajtáknak milyen hatóanyag tartalma van.

Mit jelent az, hogy a kábítószer „csekély mennyiségű”?

Minden egyes kábítószernél meghatározzák azt a hatóanyag tartományt, amit ha nem halad meg az elkövetőnél (birtoklónál, fogyasztónál, használónál, kereskedőnél stb., stb.) megtalált drog akkor az automatikusan csekély mennyiségűnek minősül.

Lássuk tehát az egyes drogfajtáknál mit jelent a csekély mennyiség:

Kábítószer Hatóanyag-tartalom Csekély mennyiség törvényben 100% tisztaság esetén Csekély mennyiség utcán
Amfetamin 5-45% 0,5 g 1-10 g
Extasy 45-110 mg tablettánként 1 g 10-20 db tabletta
Heroin utcai forgalomban 10-50% 0,5 – 1,5 g
Heroin szállítóknál nagy tételben 40-80% 2 g 3-8 g
Kokain utcai forgalomban 25-60% 2–3,5 g
Kokain szállítóknál nagy tételben
60-80%
LSD 0,06-0,17 mg bélyegenként 1 mg 5–15 db
Metadon
5 mg/tabletta 1 g 200 db
Marihuána 1-8% 1g 12-100 g
Hasis 3-15% 30-100 g
Kendernövény 5 db


Az egyes kábítószerek hatóanyag-tartalmát minden esetben szakértő állapítja meg, ezért nagyon pontos adatokkal lehet számolni – így a tévedés lehetősége kizárt. Ha valakinél kábítószer-gyanús anyagot találnak a rendőrök, arról igen gyorsan meg lehet állapítani, hogy ténylegesen kábítószerről van e szó, illetve a pontos mennyisége is ismert lesz az elöljáró hatóságok előtt.

Nagyon fontos, hogy a kábítószerek esetében is az ún. nulla-tolerancia szabálya érvényesül, tehát bármilyen minimális hatóanyag kimutatásakor beindul a büntetőeljárás nem éppen népszerű és nem a legkíméletesebb gépezete…

Mit jelent az, hogy a kábítószer „jelentős mennyiségű”?

Ha már az egyes drogoknál tudjuk a csekély mennyiséget egzakt módon mérni, az azt is jelenti egyben, hogy meg tudjuk határozni minden kábítószernél azt a határt, amitől fogva az adott szer, jelentős mennyiségű.

Ennek azért van igen nagy jelentősége, mivel, – a fentebb ismertettek szerint– nem lehet azonos megítélés alá vonni azt, aki 5-6 kilogramm füvet tárol a lakásban azzal, aki 1-2 szem extasy tablettát tart magánál.

Ily módon a kábítószer jelentős mennyiségű, ha az adott kábítószerre meghatározott csekély mennyiség felső határának húszsoros mértékét meghaladja. A csekély mennyiség és a jelentős mennyiség között helyezkedik el az ún. alapeseti mennyiség, amelynek pontos kiszámítása minden esetben a büntetőeljárások lefolytatásánál a szakértő feladata.

(Gy.A - ADA Alapítvány alapján)