leszokás
#Drog, cigi, alkohol

Leszoknál a cigiről? Ne keress kifogásokat!

2015.10.23.
2 perces olvasási idő

Ha dohányzol, bizonyára rengeteg kifogást találtál már ki arra, hogy miért nem hagyod abba. De mennyire állják meg ezek a helyüket? Íme, 7 gyakori kifogás, és a megoldás, hogy túljuss rajtuk.

1. Már úgyis károsítottam a szervezetemet

Talán úgy érzed, hogy mivel már dohányzol, úgyis nagyobb az esélyed a rákos megbetegedésekre, szóval ha abbahagyod sem változik semmi. De amint leteszed a cigarettát, a szervezeted elkezdi saját magát erősíteni, nemsokára javul a szaglásod, ízlelésed, s a körülötted lévő passzív dohányosok egészsége is.

2. Meg fogok hízni

A nikotin nem az éhséget nyomja el, csak gyorsabban égeti a kalóriát, de ha emlékezteted magad, hogy kevesebb bevitelre van szükséged, nem fogsz elhízni. Inkább kezdj el edzeni, ahelyett, hogy a cigarettát evéssel pótolnád.

3. Stresszes leszek

Bármit is gondolsz, a nikotin nem nyugtat meg! Két cigaretta között a nikotin utáni sóvárgás tesz feszültté és ingerlékennyé, s miután rágyújtasz, ez elmúlik, ezért leszel nyugodtabb. De amint leszoksz a dohányzásról, maga a nikotin utáni sóvárgás is el fog múlni. Ha rá akarsz gyújtani, várj 10 percet, ezután általában magától elmúlik a vágyakozás a nikotin iránt. Esetleg menj el sétálni, hogy levezesd a feszültséget.

4. Nem ez a megfelelő időszak a leszokásra

Igaz, a legstresszesebb időszak nem a legjobb a leszokásra, de ne használd ezt kifogásnak arra, hogy soha nem akarsz leszokni! Válassz ki egy időpontot, egy iskolai szünet kezdetét, a hét első munkanapját. Gondold végig, mi késztet arra, hogy rágyújts (pl. kávé, buli, stb), majd próbáld ezeket a dolgokat elkerülni. Ha több embernek elmondod, hogy le akarsz szokni, az javítja az esélyeid. A dohányzó ismerőseidet kérd meg, hogy ne kínáljanak meg és ne gyújtsanak rá melletted!

5. Közös program a többiekkel

Sok embernek szociális tevékenység a dohányzás, hiszen csak akkor gyújtanak rá, ha éppen cigarettaszünet van a munkahelyen, vagy ha elmennek este szórakozni a barátaikkal. Habár nem dohányzol minden nap, ez sem károsítja kevésbé az egészségedet.

6. A cigizés menő

Néhány ember szerint különösen jól néz ki, ha rágyújtanak, a tinik pedig idősebbnek, menőnek érzik magukat tőle. Sok ember viszont undorodik tőle, hiszen kinek tetszik a sárga köröm, feketés ujjak, foltos nyelv, a fogakról pedig ne is beszéljünk. A bőrödre sincs jó hatással, sokkal idősebbnek nézel majd ki egy pár év után, mint amennyi valójában vagy. Végül pedig a szag. A cigarettaszag beleévődik a hajadba, ruháidba, ha pedig megcsókolnak, olyan lesz, mintha egy hamutartót nyalogatnának. Ha friss leheletet szeretnél, itt az ideje abbahagyni.

7. Nem tudok leszokni, mert már függővé váltam

Na, ebben legalább van valami igazság, mert tényleg nehéz leszokni a dohányzásról...de nem lehetetlen. Ahhoz, hogy sikeresen leszokj, foglalkoznod kell a kémiai függőségeddel és azzal, hogy ez a napi rutinod részévé vált. Ha abbahagyod a dohányzást, a megvonás miatt fizikai tüneteket produkálsz majd: fáradtság, irritáció, gyenge koncentráció. Beszélj orvosoddal, aki nikotin pótló készítményt írhat fel neked a tünetek enyhítésére. Sok segítő csoport létezik már, akik biztatnak és motiválnak a leszokásban. Próbáld meg a napi rutinodban a cigarettázást mással pótolni, pl. igyál egy pohár vizet, ha rád tör a vágy, vagy találj ki más tevékenységet!

(KamaszPanasz - K.F., forrás Havering)