alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Újabb érv az alkoholfogyasztás ellen: a hisztamin intolerancia

2023.08.10.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy néhány alkoholfajta hisztamin tartalma kifejezetten magas? És azt, hogy létezik hisztamin érzékenység, ami kellemetlen panaszokat okozhat? Íme, néhány tanács, ha előfordult már veled, hogy furcsán érezted magad egy pohár italtól.

Fejfájás, kiütés, hasmenés

A hisztamin intolerancia kiváltó oka a diamino-oxidáz nevű enzim csökkent termelődése a szervezetben. A hisztamin lebontását végző enzim hiányában a beteg hisztaminban gazdag ételek fogyasztása után kellemetlen tünetek megjelenését tapasztalhatja: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezhet – sorolja a jellegzetes panaszokat dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész.

Mi válthatja ki a tüneteket?

A vörösbor hisztamin tartalma például igen magas, emellett az alkoholos italok többsége szintén fokozza a szervezet hisztamin termelését is, így igen gyakran járulnak hozzá a tünetek megjelenéséhez az arra érzékenyeknél.

Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamin tartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi, 1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében. A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Megállapították, hogy a hisztamin szint a vörösborok esetében a legmagasabb (60-3800 microg /l). Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 micog/l). A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l), a legkevesebb hisztamint pedig a fehérbor tartalmazza (3-120 microgrammes/l).

Nem csak az alkohol tartalmaz hisztamint

Hisztamin intolerancia esetén az absztinencia sem jelent panaszmentességet, az alkoholos italok mellett ugyanis léteznek egyéb, kifejezetten magas hisztamin tartalmú ételek is:

  • sajtok - különösen a Camembert, Brie, Gruyere, Cheddar, Roquefort, Parmesan,
  • sörélesztő,
  • kagyló, illetve a halak többsége, köztük a halkonzervek
  • paradicsom - különösen a konzerv paradicsompüré, a ketchup
  • spenót,
  • húsfélék közül a csirke, sertés, marha kolbász és sonka, különösen a szárított termékek
  • csokoládé,
  • fermentált szója termékek, szója szósz
  • minden fermentált zöldség és a savanyú káposzta.

Egyes ételek a szervezet saját hisztamin termelését fokozzák. Ilyen a nyers tojásfehérje, kagyló, eper, paradicsom, hal, csokoládé és az ananász. Panaszok esetén, amennyiben az allergiát kizártuk és hisztamin intolerancia gyanúja megalapozottnak tűnik, vérvételt végzünk. Laboratóriumi vizsgálattal igazolható a diamino-oxidáz enzim csökkent szintje. Diéta mellett étkezés előtt az enzim tabletta formájú bevétele jelent megoldást.

(Budai Allergiaközpont)

Kapcsolódó címkék

alkohol