dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Túl vonzóak a cigarettás dobozok

2013.05.13.
3 perces olvasási idő

„A dohányzás károsítja az Ön és környezete egészségét.” – biztosan ismerős mondat, főként azok számára, akik dohányoznak. Nem ez az egyetlen módszer azonban, amellyel az Európai Unió döntéshozói igyekeznek kevésbé vonzóvá tenni a dohányzást a tagországok polgárai számára.

A dohányzás a fiatal felnőttek függősége

• A dohányosok jellemzően gyermek- vagy fiatalkorban kezdik a dohányzást, ezután válnak függőkké. A dohányosok 70 százaléka 18 éves kora előtt, 94 százaléka pedig 25 éves kora előtt kezd dohányozni.

• A dohányzás a megelőzhető korai elhalálozás és megbetegedés legfőbb oka, évente 700 000 ember halálát okozza az EU-ban – többet, mint a következő hat ok együttvéve (közúti halál, tiltott kábítószerek, öngyilkosság, gyilkosság, AIDS és munkahelyi balesetek).

• Az olyan országokban, mint Kanada és Ausztrália a dohányzás ellenőrzésének összehangolásával – mint például a nagyméretű képes figyelmeztetések – évről-évre jelentősen csökkent a fiatalkorú dohányosok aránya.

Népszerűek a dohányzásellenes kampányok

A dohányzás-ellenes intézkedések népszerűek az EU állampolgárainak körében: 76 százalék támogatja a képes figyelmeztetések elhelyezését a csomagolásokon; 73 százalék támogatja a csomagolásokon elhelyezett jobb biztonsági elemeket; 63 százalék támogatja az ízesített dohány betiltását; 57 százalék támogatja az egyszerű, szabványos csomagolást.

Az elrettentő fotók hatásosakCigaretta

A bizonyítékok módszeres áttekintése megmutatja, hogy a dohánytermékek csomagolásán elhelyezett egészségügyi figyelmeztetések hatékonyan csökkentik a fiatalok dohányzásra való rászokását, és ösztönzik a dohányzásról való leszokást. A képes figyelmeztetések és a doboz csomagolásának 75 százalékát vagy annál nagyobb részét elfoglaló figyelmeztetések jelentősen nagyobb hatást érnek el, mint azok, amelyek a doboz 50 százalékát vagy annál kisebb részt elfedő kizárólag szöveges figyelmeztetések, különösen a fiatalok körében. Belgiumban például a leszokást segítő központba beérkező hívások száma több mint kétharmaddal nőtt, miután a telefonszámot tartalmazó képes figyelmeztetésekkel ellátott csomagolások megjelentek.

Kanadában a képes figyelmeztetések 2001-es bevezetése hatékonyan hozzájárult a leszokási kísérletek számának növekedésében és a dohányosok arányának csökkenésében. A 15–19 éves korosztályban a dohányzók aránya 25 százalékról 22 százalékra csökkent abban az évben, amikor a képes figyelmeztetéseket bevezették, és a csökkenés üteme olyannyira megmaradt, hogy 2011-re ennek a korcsoportnak mindössze 12 százaléka volt már csak dohányos.

Minden cigaretta egyformán káros

A legújabb kutatási eredmények szerint a kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-szintek megjelenítése a cigaretta csomagolásán félrevezető, és azt a hatást kelthetik a vásárlókban, hogy néhány dohánytermék biztonságosabb, vagy kevésbé ártalmas, mint mások. Ez azonban valótlan információ, ugyanis az alacsony kátránytartalmú cigaretták semmivel sem kevésbé ártalmasak, mint a magas kátránytartalmúak. Ennek ellenére az Európai Unióban élő dohányosok leginkább a kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-szintet említik az adott márka ártalmasságának megítélésekor, és a dohányosok – főleg a leszokást fontolgatók – rendszeresen nézegetik ezeket az adatokat. Ez alátámasztja annak szükségességét is, hogy a leszokással kapcsolatos információkat minden csomagoláson megjelenítsék, mivel világos, hogy a leszokni vágyó dohányosok megnézik a csomagoláson szereplő információkat.

A „vékony” cigaretták megtévesztőek

Kutatások eredményei szerint a „slim” felirat, a vékonyabb csomagolás és a rózsaszín színvilág félrevezetőek és jelentősen vonzóbbak a fiatal nők számára. Pontosabban az ilyen csomagolások erősíthetik azt a hitet, hogy a dohányzás segít az étvágy kontrollálásában, megelőzi a súlygyarapodást, valamint hogy az ilyen cigaretták kevésbé ártalmasak.

Minimum 20 szál cigaretta egy csomagolásban

A nagyobb cigarettás dobozok hatására valószínűleg kevesebb fiatal szokna rá a dohányzásra, mivel a fiatalok kifejezetten árérzékenyek, és magasabb árak mellett letesznek a cigaretta vásárlásáról. A kevesebb mint 19 szálat tartalmazó csomagolások az Európai Unió 27 tagországából már 16-ban be vannak tiltva.

Tilos lenne ízesíteni a cigarettát

Tilos a cigaretta ízét kiemelő ízesített dohánytermékek (pl. csokoládé, menta, vanília, cseresznye, barack, szőlő) előállítása. Ezek az ízek ugyanis javítják a dohánytermék ízét, és könnyebbé teszik a letüdőzést, különösen azok között a fiatalok között, akik éppen elkezdtek dohányozni.

Szabványos csomagolás

Az Európai Unió tagállamaiban bevezethetik a szabványos csomagolást, ami a termék szabványos betűvel kiírt nevén kívül minden márkajelzést eltüntet a csomagolásról (színek, logó stb.). A szabványos csomagolás hatásos eszköz az egészségügyi figyelmeztetések hatásának növelésében, illetve a csomagolás vonzóságának csökkentésében, főleg a fiatalok körében.

(A cikk a Smoke Free Partnership tájékoztatója alapján készült.)