dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A filmek rászoktatnak a cigire?

2011.11.22.
2 perces olvasási idő

Azok a tinik, akik olyan filmeket néznek, melyekben a színészek dohányoznak, sokkal nagyobb valószínűséggel fognak rágyújtani - állítják brit tudósok.

A kutatók 5000, 15 éves kamaszt kérdeztek meg arról, hogy megfigyeléseik alapján hogyan kéne a 18 éven aluliak által megtekinthető filmeket szabályozni. Az egyet nem értők azt állítják, hogy mindez nonszensz és nem bizonyítható. Szerintük nincs bizonyíték arra, hogy egy mozifilm vagy DVD megnézése megváltoztatja az emberek nézetét arról, hogy dohányozzanak-e vagy sem.

Társadalmi háttér

A legutolsó ilyen irányú kutatás során – amelyet a Thorax folyóiratban publikáltak – megvizsgálták a 360 legnépszerűbb, 2001 és 2005 között készült film hatásait a lehetséges befolyásaikkal. Olyan filmekre kell itt gondolnunk, mint a Pókember, Bridget Jones, Mátrix és egyéb dohányzást ábrázoló alkotások.

Ezek filmek több mint felét 15 éveseknek, vagy 15 év alatt megtekinthetőnek minősítették, így a gyerekek és tinik közvetlenül voltak kitéve a dohányzás képi megjelenésének.dohányzás

Azok a kamaszok, akik látták a dohányzást megjelenítő filmek nagy részét, 73 százalékkal gyakrabban próbálták ki a cigarettát, mint azon társaik, akik a legkevésbé voltak kitéve ilyen benyomásoknak. Ezek mellett 50 százalékkal gyakrabban váltak állandó dohányossá!

Köztudott, hogy egyéb faktorok is befolyásolják a dohányzásra való hajlamot – az, hogy a szülők és ismerősök dohányoznak-e, illetve a szociális háttér is fontos tényező a kutatók szerint.

Ám még ezen tényezők figyelembe vételével is, a dohányzós filmeket néző tinik 32 százalékkal gyakrabban próbálták ki egyedül a cigarettát.

„Bántó képek”

Dr. Andrea Waylen, a kutatás vezetője így nyilatkozott: „Egyenes arányosságot vélünk felfedezni a kamaszok dohányzása, és a megnézett dohányzást megjelenítő filmek számával.”

Szerinte nélkülözhetetlen lenne a 18-as korhatárra emelés elrendelése dohányzást megjelenítő filmek esetében, hogyha csökkenteni szeretnék a dohányzó fiatalok számát az Egyesült Királyságban.

A dohányzás jó fényben való feltüntetése már több publikációt is vont maga után, emellett egyre többen próbálják felhívni a szülők figyelmét a filmekben való dohányzás hatásaira.

Akárhogyan is legyen, egyelőre nem lehet egy filmet 18-as karikássá nyilvánítani, csak azért, mert egy dohányzós jelenetet tartalmaz. Az ötlet, hogy a filmeknek egy utópikus, füstmentes-világot kéne teremteniük, nem csak túlzott féltés, de teljesen felesleges is.

Manapság egyre kevesebb főszereplő dohányzik a legnépszerűbb filmekben. És hogyan tovább? A túlsúlyos szereplőket is ki kéne tiltani, mert rossz példát mutatnak? A filmek világába azért mélyülünk, hogy elmeneküljünk a valóság elől. A dohányzás korlátozásának valahol máshol kéne védelmező feladatait beteljesíteni.

(Gy. A., bbcnews.co.uk)