drog
#Drog, cigi, alkohol

Züllésbe visz a Facebook?

2018.01.03.
2 perces olvasási idő

Amerikában azok a tinik, akik közösségi oldalakat vagy TV-sorozatokat néznek, hajlamosabbak arra, hogy alkoholizáljanak vagy drogozzanak, mint azok, akik kevésbé vannak kitéve az efféle médiának.

Egy felmérés során több mint 1000, 12 és 17 év közötti fiatalt, valamint szüleiket kérdezték meg. Eszerint egy átlagos napon a tinik 70 százaléka használ valamilyen közösségi oldalt. A közösségi oldal felhasználói között ötször nagyobb a dohányzás esélye, és háromszor többen mondták közülük azt, hogy már ittak alkoholt, vagy használnak marijuanát . A felmérés azt is kimutatta, hogy az adatok összefüggnek a tinik életkorával is. A Facebook használó 16- és 17 éveseknek a 20 százaléka már használt valamilyen drogot.

A tinik körülbelül harmada nézi rendszeresen az olyan TV sorozatokat, mint a ,,Jersey Shore” ,,16 és terhes” vagy ,,Pletykafészek”. Ezeknek a programoknak a rendszeres nézői kétszer olyan hajlamosak arra, hogy dohányozzanak, vagy alkoholizáljanak a felmérés szerint.

,,Az eredmények igen aggasztóak” mondta jelentés írója. ,,A felmérés rámutat, hogy a mindenki számára elérhető Internet világában olyan hatásoknak vannak kitéve a tinik, amire még nem készültek fel.”

Természetesen a felmérés nem azt mondja, hogy ha a ,,Jersey Shore”-t nézed, vagy ha Facebookozol az ahhoz vezet, hogy vissza fogsz élni a szüleid bizalmával, csak annyit, hogy azok, akik az összes szabadidejüket a TV nézésére és a közösségi oldalak böngészésére fordítják, azok hajlamosabbak lesznek a cigizésre, és az egyéb káros szenvedélyekre.

De ez se jelenti azt, hogy amit a gyerekek a TV-ben , vagy az interneten látnak, nem befolyásolja őket. Körülbelül a tinik fele látott a közösségi oldalakon olyan képeket, amin gyerekek isznak, vagy drogoznak. Miközben ilyen képeket nézegetsz, benned is felmerülhet az ötlet, hogy ha úgyis ,,mindenki ezt csinálja” akkor te miért ne?

A vallásos/szigorú család véd?

Persze lehetnek más okai is annak, hogy a tiniknek az a 30 százaléka, aki nem használ a közösségi oldalakat, miért él "józan" életet. Előfordulhat, hogy olyan családban nőttek fel , ami nagyon vallásos, vagy olyanban, ahol a kamaszt nagyon szigorúan ellenőrzik.

A felmérés során tízből kilenc szülő nem hinné, hogy a közösségi oldalakon való időtöltéstől nő a valószínűsége annak, hogy a gyerekeik igyanak, vagy drogozzanak, és csak a hatvannégy százaléka a szülőknek tudja, hogy a gyereke mikor van fent a közösségi oldalakon.

Közel ötből egy gyerek mondta azt, hogy volt már internetes zaklatás áldozata, ami azt jelenti, hogy valaki sértő, bántó képeket vagy megjegyzéseket tesz fel róla egy közösségi oldalra. Azok a tinik, akik már ki voltak téve netes zaklatásnak, több mint kétszer olyan hajlamosak arra, hogy dohányozzanak, vagy hogy drogozzanak. Nagyobb a tudatmódosító szerek használatának veszélye azok között is, akiknek a szülei nem értenek teljesen egyet egymással abban, mit is mondjanak a gyereküknek ezek fogyasztásának veszélyeiről.

(KamaszPanasz - Gy.Z.; Forrás: usatoday.com)