alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Szex bódult állapotban

2023.05.20.
3 perces olvasási idő

Csak egy pár italt iszom. Az még rendben van, ugye? - Lehet, hogy igen, de attól még óvatosnak kell lenned. Az alkohol tolerancia nagyon eltérő szinten állhat különböző embereknél. Némelyeknek mindössze pár ital kell ahhoz, hogy lerészegedjenek.

Még ha úgy tervezed is, hogy csak kevés alkoholt iszol vagy az alkoholmentes italokhoz ragaszkodsz, akkor is legyél észnél. Lehetséges, hogy valaki „randidrogot” kever az italodba (GHB vagy Rohypnol), aminek mindössze tizenöt perc kell ahhoz, hogy kiüssön, és a következő nyolc órát teljesen ki tudja törölni az emlékezetedből, ezáltal szexuális erőszaknak vagy inzultusnak kitéve téged.

A leggyakoribb drog, amit az emberek italába szoktak csempészni, az maga az alkohol. Plusz alkoholt adhatnak valakinek az italához, anélkül, hogy tudna róla. Például lehet, hogy vodkát tesznek valaki italába vagy dupla mennyiségű alkoholt vesznek neki, holott ő feleannyit kért.

Az „alkoholbecsempészés” szándéka nem minden esetben szexuális erőszak. Néha lehet, hogy csak viccnek szánják, haragból vagy rosszindulatból teszik, vagy még rosszabb esetben azért, hogy elraboljanak. Ez lányokkal és fiúkkal is megtörténhet, néhány országban fenyegetően gyakori az ilyen esetek száma.

Ez nem azt jelenti, hogy ne menj el bulizni és ne érezd jól magad. Ha egy kicsit elővigyázatos vagy, biztos minden rendben lesz. Figyelj oda arra, hogy soha ne hagyd az italodat gazdátlanul. Ha el kell menned egy kis időre, add oda egy barátodnak, akit ismersz és akiben megbízol. Ne cserélgessétek vagy igyatok egymás poharából, és gondold meg kétszer, hogy elfogadsz-e italt olyantól, akit nem ismersz jól. Ha hirtelen elkezded magad szokatlanul kábultnak vagy rosszul érezni, anélkül, hogy tudnád mitől, lehetséges, hogy az italodba tettek valamit, kérj meg egy barátot, akiben megbízol, hogy segítsen téged hazavinni. Ugyanúgy, ha az egyik barátod elkezd furcsán viselkedni, figyelj oda rá.

Alkohol randin

Egy másik dolog, amire jó, ha odafigyelsz az, hogyha valaki ki akar használni téged, ahhoz nem mindig kell valamit az italodba csempésznie. Lehet, hogy egyszerűen csak megvárja, míg ittas leszel. Ha inni akarsz, a lényeg, hogy ne hagyd el magad annyira, hogy nem tudod, mit csinálsz! Ha azt gondolod, hogy el fogsz ázni, mindig bizonyosodj meg róla, hogy olyan barátok vesznek körül, akikben megbízol, és akik vigyáznak rád.

Kipróbálom a drogokat, de csak egyszer…

Az ember természetéből fakadóan időnként szeret kísérletezni, és sok esetben ez teljesen ártalmatlan lehet. De érdemes végiggondolni, hogy nagyon sok olyan ember van, aki azt mondta „csak egyszer” és végül rendszeres drogfogyasztóvá, akár függővé vált. Mindig erről szól a dolog „csak kipróbálom” vagy „én csak alkalmi fogyasztó vagyok”. De gyakran az emberek annyira élvezik a tapasztaltakat, hogy már nem érdeklik őket a kockázatok, aztán elkezdenek rendszeres használóvá válni. Mielőtt még tudatosulna bennük, a drogok már olyan változásokat okoztak az agy szerkezetében és funkciójában, hogy ezután késztetést éreznek használatukra, szükségük van a szerekre.

"Kiütött, mint egy érzelmi hullám. Elképesztő volt... nem csoda, hogy hamarosan újra így akartam érezni. Nem sokkal később elkezdtem ectasyt szedni minden második szombat estén… hamarosan minden csütörtökön, pénteken, szombaton használtam… Ennek a sok partizásnak meglett a hatása. A testem fájt az órákon át tartó táncolástól. A szemem véres volt és karikás. Mindig rosszul éreztem magam, rossz kedvem volt. Elkezdtem utálni mindent… Akkor úgy tűnt, hogy még az ectasy sem tudja csillapítani a fájdalmamat. Úgyhogy elkezdtem más drogokat használni.”

Egy másik dolog, amit jobb, ha észben tartasz, hogy néhány drogot elég egyszer használnod ahhoz, hogy nagyon súlyos hatása legyen, vagy akár meg is öljön. Nagyon sok olyan eset van, amikor már a drog első használata halált okozott, például az ectasy, az oldószerek (inhalánsok), a heroin.

Csak jól érezzük magunkat együtt, de nem jutunk el a szexig…

Nagyon jó lehet, ha te és a barátod/barátnőd kísérletezni szeretnétek, simogatásokkal, vagy próbáltok örömet szerezni egymásnak, anélkül, hogy lefeküdnétek. Csak emlékezz rá, hogy az orális szex is nemi úton terjedő fertőzésekhez vezethet, ha nem használsz óvszert, ugyanúgy, mint az anális szex.

Néha az emberek elkövetik azt a hibát, hogy azt gondolják, ha egy pár elkezd védekezés nélkül szexelni, de abbahagyja, mielőtt a fiú ejakuálna (elélvezne), akkor ezzel megakadályozhatja a terhességet. Ez nem szükségszerűen igaz. Mielőtt és mialatt szexelnek, a fiúk péniszéből síkosító anyag szabadul fel, amit előváladéknak nevezünk, ez is tartalmazhat spermát. Még ha csak kis mennyiség is kerül be ebből az anyagból a hüvelybe, elég lehet ahhoz, hogy egy lányt teherbe ejtsen.

Ha óvszert használsz tehát, amikor szükséges, a legtöbb esetben mindennek rendben kell lennie.

Az utolsó szó jogán

Nem fogjuk neked azt mondani, hogy ne igyál, ne drogozz vagy ne szeretkezz, de ugyanúgy, nem is bátorítunk, hogy ezeket a dolgokat csináld, ez kizárólag rajtad múlik, hogy felmérd a kockázatokat és meghozd a döntéseket a te életedet illetően. Amit mi mondunk az, hogyha iszol, drogozol vagy szexuális életet élsz, akkor legyél tisztában azokkal a problémákkal, amik felmerülhetnek, és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy minimalizáld a rád leselkedő veszélyeket és a körülötted levőkét is.

Ha iszol, tedd felelősségteljesen, és bizonyosodj meg róla, hogy olyan emberekkel vagy körülvéve, akikben megbízhatsz. Ha drogokhoz nyúlsz, ugyanez érvényes, és arra is vigyázz, hogy tudd a mennyiségét és a minőségét annak, amit beszedsz. A szeretkezéssel kapcsolatban pedig ne felejts el óvszert használni, hogy megelőzd a nemi úton terjedő betegségeket és terhességet, vagy ha állandó partnered van, akiben megbízol, és nincs ilyen fertőzése, akkor más védekezési módszerekkel is megelőzheted a nem kívánt terhességet.

Ne feledkezz meg a törvényről. Minden rekreációs drog illegális és általában súlyos büntetést von maga után a birtoklásuk és fogyasztásuk. A legális alkohol fogyasztás korhatára országról országra változik, de Magyarországon tizennyolc év. A szeretkezéssel kapcsolatos törvények is különbözőek, úgyhogy nem árt, ha utánanézel a korhatárnak. Az alkohol és drogok keverése és ilyen állapotban az autóvezetés szinte minden országban illegális, hazánkban is és mindig rossz ötlet.

Ne hagyd, hogy a társaid befolyásolják a döntéseidet. Találd ki mi a legjobb a te egyéniségednek, és állj ki magad mellett! Ha nem akarsz inni, drogozni vagy szexelni, az tökéletesen rendben van, és nem szabad senkinek hagynod, hogy mást mondjon.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)