drog
#Drog, cigi, alkohol

Rohypnol, a randidrog

2016.01.13.
2 perces olvasási idő

A Rohypnol egy receptre kapható nyugtatószer, amit emellett nemi erőszak drogként és randidrogként is használnak. Hatására az ember kábulatba kerül, és nemi erőszak áldozatává válhat. Az Egyesült Államokban, Európában, ezen belül hazánkban is jelentettek ezzel a szerrel kapcsolatos eseteket.

A Rohypnolt a gyógyászatban műtét előtti anesztetikumként és erős altatószerként alkalmazzák, de Rohypnol, a randidrognagyobb adagban emlékezetvesztést okozhat. Bevétele után igen gyorsan, akár tíz percen belül érezteti a hatását – a hatás csúcspontját nyolc óra múlva éri el, amikor teljesen öntudatlanná teheti a fogyasztót. A gyógyszer tízszer olyan erős, mint a válium.

Gyorsan öntudatlanná tesz

A Rohypnol pirula szagtalan és íztelen, könnyen porrá őrölhető. Az így elkészített nyugtatót a kiszemelt italába (alkoholba, üdítőbe) keverik bele, aki rövid időn belül öntudatlanná és cselekvőképtelenné válik, így nem tud védekezni a nemi erőszak ellen. A drog 24 órán belül teljesen kiürül a szervezetből, ami megnehezíti a nyomozást és a tettes felelősségre vonását.

A Rohypnol természetesen nem az egyetlen nemi erőszak drog: a GHB (gamma-hidroxibutirát) és más nyugtatószerek ugyanilyen hatást érhetnek el. A Rohypnolt használják más drogokkal együtt is, például rossz minőségű heroinnal keverve, vagy a crack és heroin hatásának lágyítására, illetve a drogról való "lejövetel" megkönnyítésére. Partidrogként és "szerelemdrogként" is említik afrodiziákumhoz hasonlító hatása miatt.

Az Egyesült Királyságban viszonylag ritka, az Egyesült Államokban viszont már 2-4 dollárért meg lehet venni a pirulát.

Nemi erőszak drog

A legijesztőbb a Rohypnolban az, hogy nagyon könnyen bele tudják csempészni a kiszemelt italába, aki ezután elkábul, magatehetetlenné válik és szexuális erőszak áldozata lehet, amire később nem is emlékszik. A legtöbb esetben csak akkor derül fény a történtekre, amikor nem kívánt mellékhatások (terhesség, nemi betegség stb.) jelentkeznek, vagy ha hirtelen visszatér az áldozat emlékezete.

Hogy kerülheted el?

Legyél óvatos, ha egy ismeretlen itallal (koktéllal, csapolt sörrel, rövid itallal vagy akár üdítővel) kínál. Soha ne fogadj el ismeretlentől italt! Az üveges italok ilyen szempontból biztonságosabbak, csak olyat fogadj el, amelyet a szemed előtt nyitnak ki a pultosok. Egyre több szórakozóhelyen már csak ilyen formában vehetsz italt. Soha semmilyen italt nem szabad őrizetlenül hagyni, még rövid időre sem!

Ha furcsán érzed magad a szórakozóhelyen

Ha émelyegsz, esetleg egy-két ital után máris részegnek érzed magad, fontos hogy mihamarabb biztonságos helyre menj. A legjobb, ha barátokkal vagy, akik haza tudnak kísérni. Ha egyedül mentél el szórakozni, hívd fel egy jó barátodat, vagy szólj a szórakozóhely vezetőjének, hogy intézkedjen.

Egészségügyi kockázatok

A Rohypnol önmagában nem okoz halált (persze hatása a bevett mennyiségtől függ), viszont más szerekkel – marihuánával, alkohollal – együtt akadályozza a központi idegrendszert és a légzést, ezért hatására a légzés teljesen le is állhat. Mellékhatásként előfordulhat még émelygés, szédülés, bőrkiütések, gyomorfájás és a nemi vágy változékonysága.

Kimutathatóság időtartama: mindössze 24 óra, ami után a Rohypnolt már nem lehet kimutatni.

(M. N. - www.urban75.com, Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)

Kapcsolódó címkék

drog