alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Újabb városi legenda nyomában

2019.02.24.
1 perces olvasási idő

Egy dán kutatócsoport arra vonatkozóan végzett tudományos vizsgálatokat, hogy megtudják, vajon az alkohol képes-e bőrön keresztül a szervezetbe jutni.

Dániában és még számos helyen az úgynevezett „lábivászat” széles körben elterjedt. Ezen felbuzdulva a dán kutatók elhatározták, hogy egy kis tudományos kutatással utánajárnak, mennyire részegít a módszer.

Kiválasztottak 2 harminc év körüli férfit és egy nőt – egyikük kórtörténete sem mutatta az alkoholizmus vagy a májelégtelenség jeleit – és arra kérték őket, hogy mondjanak le az alkoholról 24 óráig. A kísérlet napján mindhárom alanyon elvégezték az alkoholtesztet, aztán megkérték őket, hogy merítsék lábukat 3 üveg 37,5%-os vodkát tartalmazó ltálba.

Az alanyok 3 órán keresztül ültek beáztatott lábbal. Ahogy a kutatók fogalmaztak „az időkeret megegyezett egy közepes hosszúságú kocsmai látogatással.”

A kutatók félóránként ellenőrizték az önkéntes tesztalanyok véralkoholszintjét, valamint megkérték őket, hogylábivászat vizsgálják önmagukat az ittasság jelei szempontjából. Egy 10-es skálán kellett értékelniük a magabiztosságot, a beszéd és a „spontán ölelkezés” iránti vágyat. (Az alanyok tartózkodtak annak tesztelésétől, hogy mennyire éreznek vágyat a mellettük ülő személy megérintésére, vagy a „Szeretlek, tesó!” szintű beszélgetésekre.)

Nem meglepő, az eredmény azt mutatta, hogy „az alkohol bőrön keresztül való szervezetbe juttatása nem lehetséges… Bebizonyítottuk, hogy a dán városilegenda az alkoholos lábáztatással való lerészegedésről tényleg csak legenda” - nyilatkozta a kutatás vezetője.

Érdekességképpen, a lábivászat nem az egyetlen furcsaság, ami az alkoholhoz köthető.

Manapság népszerű, ám különösen veszélyes egy másik fajta módszer is, melyben feles vodkát öntenek közvetlenül a szemgolyójukra, ennek veszélyeiről egy korábbi cikkünkben olvashatsz. Ez a módszer a szem égéséhez, begyulladásához, véreres szemhez és esetleg a látóidegek károsodásához vezethet, ami látászavart okoz.

Arról, hogyan érezheted magad jól alkohol nélkül, illetve hogyan mondhatsz nemet a „baráti” unszolásra bővebben olvashatsz alábbi cikkeinkben:

Kapcsolódó címkék

alkohol