dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A dohányzás levezeti a stresszt?

2023.05.09.
1 perces olvasási idő

A dohányzásról való leszokás pozitív hatásai – kevesebb egészségügyi probléma, kisebb esély rák kialakulására, boldogabb, tisztább környezet stb. – ma már mindenki számára köztudottak. De sajnos dohányosok milliói képesek újra rágyújtani, csak azért, mert stresszhelyzetbe kerültek, és szeretnének megnyugodni.

Nos, bármilyen meglepő is az igazság, de nemrégiben publikált tanulmányok kimutatták, hogy a cigarettázás pont az ellenkező hatást váltja ki. Ugyanis hosszú távon, nemhogy csökkentené a stressz-szintet, hanem épp ellenkezőleg szépen lassan növeli azt. Szóval, bármilyen furcsán is hangzik, de a dohányosok számára a stressz-mentes időszak pontosan két cigaretta között van!

Ezt a tanulmányt Londonban végezték, ahol 469 olyan embert vizsgáltak, akik dohányzásról azután próbáltak leszokni, hogy különféle szív problémákat diagnosztizáltak náluk. Eleinte az eredmények meglepőek voltak, hisz úgy tűnt, hogy minden egyes résztvevőnek a stressz szintje megegyezett, így látszólag úgy tűnt, hogy a dohányzásnak tényleg van nyugtató hatása. dohányzás

Egy évvel később, a kísérletben résztvevők 41%-ának sikerült a leszokás. Számtalan vizsgálat, teszt és elemzés után azonban kiderült, hogy az absztinenseknél 20%-al csökkent az átlagos stressz-szint, míg a dohányzást folytatóknál szinte semmi nem változott.

A kutatók így azt feltételezték, hogy a dohányzást folytatók kellemetlen sóvárgást éreznek, naponta akár többször is, amely tovább növelheti a stressz-szintet. Míg azok, akiknek sikerült leszokniuk, a kezdeti nehézségek után már pár héttel sokkal jobban éltek.

Már nem függtek annyira a cigitől, hisz közérzetük javult – mivel nem cigiztek a stressz szintjük is egyre kisebb lett – így egyre inkább le tudtak számolni a nagyobb feszültséggel, hisz az állandó stressz-keltő anyag már eltűnt az életükből. Az idő előrehaladtával, pedig az eredmények csak javultak. A 20%-os differencia pedig szerintük, innen eredhet.

Több tanulmány és leszokott dohányos is ezt támasztja alá. A leszokott dohányosok szerint ugyanis a cigi letételével, nem hogy nagyobb lett a stressz, hanem sokkal nyugodtabb és boldogabb, stresszmentes életet élnek.

Végszó: Az, hogy a cigi hosszú távon levezeti a feszültséget, csak egy mítosz.

(KamaszPanasz C s.B.)