inger
#Drog, cigi, alkohol

Mindig rágyújtasz ebéd után? Így küzdheted le a késztetést

2023.03.03.
2 perces olvasási idő

Ha dohányos vagy ismered a dörgést. Befejezted az ebédet és azonnal menthetetlen vágyat érzel egy szál cigi után. Felállsz az asztaltól és csak rá szeretnél gyújtani, ez minden, amire pillanatnyilag vágysz. Néhány napszak, néhány kaja, hely különösen erős ingert válthat ki belőled. Nos, ezeket nevezzük triggereknek.

A szakértők szerint a nagy dohányosok napjai tele vannak triggerekkel. Egy kávézás, egy kávézó, egy pohár bor, egy koncert, az unalom, ezek mind-mind triggerek, vagyis kiváltó ingerek. De sajnos a triggerek nem csak káros szenvedélyek lehetnek, sokszor boldogság vagy öröm is lehet a dohányzásra ösztönző tényező.

Ismerd fel a saját triggereidet

Tulajdonképpen a triggerek a fő okai annak, hogy a dohányosok csak nagyon nehezen tudják lerakni a cigit. Miután felismerted a saját triggereidet, felépíthetsz egy egyéni stratégiát, hogy elkerüld azokat és végül letedd a cigit.

Tanulmányozd szokásaidat pár hétig, vigyél magaddal mindig egy kis noteszt és jegyezd fel:

  • a napszakot
  • hogy milyen erős a cigaretta iránti vágy (1-5-ig terjedő skálán)
  • mit csinálsz éppen
  • hol vagy
  • kivel vagy
  • hogy érzed magad (boldogan, stresszesen, szomorúan)

Jegyezz fel hétvégén és hétköznap is adatokat, legalább pár hétig, míg úgy látod, hogy a triggereid állandósulnak. Ezután tekints vissza rájuk. Majd rendszerezd a triggereket az erősségük szerint. Jegyezd fel, hogy melyek azok a területek, szokások, amelyek a leginkább kiváltják a cigaretta iránti vágyat.

Hatástalanítsd triggereidet

A triggerek tulajdonképpen a szervezetünk összetett válaszai a külső hatásokra. Például, ha minden kávézásnál rágyújtasz, akkor később már a kávé illata is kiválthatja a sóvárgást. Viszont jó hír, hogy az ilyen válaszokat akarattal ki lehet törölni az agyunkból.

A tanácsunk: változtasd meg szokásaid! Ha például eddig az autóban cigiztél, próbálj meg először kisebb távokat levezetni nélküle. Ha a kávé a kiváltó ok, próbáld a kávészünetekben kerülni cigarettázó helyeket, és igyál csak kávét. Ha például mindig borozás közben cigizel, válts sörre, de cigi nélkül. A lényeg, hogy próbáld megváltoztatni a legerősebb triggereidet kiváltó körülményeket.

Miután már nagyjából feltérképezted triggereid, elemezd ki, hogy melyik az, amelyiket el tudod kerülni. Például, ha eddig haverokkal cigiztél, a következő pár hétben kerüld őket, vagy csak olyan helyen tölts velük időt, ahol tilos rágyújtani, így valószínűleg a vágy is kisebb lesz. Ha eddig kávéztál, válts teára! Az illat más, de a hatásuk hasonló.

Természetesen vannak triggerek, amelyeket nem ilyen egyszerű legyőzni. Ilyenek például a reggeli utáni cigi. Nos, ne toporogj a teraszon! Sétálj 5 percet az utcában, majd folytasd a napod. A munkád során cigi helyett vegyél pár nagy levegőt, igyál meg egy pohár vizet vagy kapj be egy savanyú cukorkát vagy rágót, a mindennapi életed során pedig próbálj mindig olyan helyre menni, ahol tiltják a cigarettázást.

Ne feledd, minden egyes alkalommal, mikor nem gyújtasz rá, bebizonyítod, hogy ura vagy önmagadnak, és nem a cigi irányít. Egyik trigger sem tart tovább pár percnél! Ha pedig már túl vagy rajtuk, egy lépéssel megint közelebb kerültél a dohányfüstmentes élethez!

(KamaszPanasz - Cs.B.)