tin
#Drog, cigi, alkohol

Alkohol és energiaital együttes hatása

2010.02.19.
2 perces olvasási idő

Az alkohol és energiaital keveréke magas bódultsági szintet idéz elő és növeli a vezetés veszélyeinek kockázatát. Az energiaital - ami fiatalok által igen közkedvelt - koffeinlöketet ad, ugyanakkor jól ismert italokban is fellelhető, mint például a Red Bull-vodkában. Az alkohol és az energiaital keveréke egy veszélyes mix lehet, egy floridai egyetem által végzett kutatás szerint.

Egy tanulmányban melyet a főiskoláskorú fiatalok körében kedvelt bárokban készítettek, megállapították, hogy a vendégek, akik alkoholt fogyasztanak energiaitallal, háromszorosára növelik az esélyüket egy erős bódultság veszélyére és négyszer nagyobb kockázata van a vezetési szándék megjelenésének.

Megváltozó ítélőképesség

A kutatásokból kiderült, hogyha egy szeszes italt koffein tartalmú itallal kevernek, nem az alkoholtól megszokotthatást váltja ki. A két ital együttes hatásaként a fogyasztó nem tudja megítélni helyesen részegségét, lényegesen józanabbnak érzi magát, mint, amilyen valójában - mondta a tanulmány vezető tudósa, Dennil Thombs, a Floridai Egyetem professzora. Ez sok fiatal szerint arra enged következtetni, hogy még többet ihatnak, vagy felelőtlen döntést hozhatnak arról, hogy vezetésre alkalmasak-e vagy sem.

A Floridai Egyetem tanulmánya az első olyan tanulmány, ami kiértékeli az alkohol hatását a bulizó főiskolásokra, egy aktuális környezetben, a kocsmákban. A kutatás önként jelentkező fiatalokon alapult, akik csak hétvégénként fogyasztanak alkoholt, hétköznapi életükben mindig józanok.

A felmérés adatait 2008-ban 800 diák segítségével gyűjtötték főiskolások által látogatott kocsmákban este 10 és hajnali 3 óra között. A kutatók szemtől szemben interjúvolták meg a résztvevőket, hogy fontos információkat tudjanak meg az energiaital fogyasztásról, és az ivási szokásaikról.

Az önként jelentkezők elmondták mit ittak, és hogy vezetni fognak-e még aznap este. Ezután megszondáztatták a fiatalokat. A jelentkezők kaptak visszajelzést véralkoholszintjükről és tanácsokat az ittas vezetés veszélyeivel kapcsolatban.
A bárok azon látogatói, akik elmondásuk szerint szeszes italt kevertek energiaitallal, háromszor hajlamosabbak voltak a „talajrészegségre”, mint azok, akik csak alkoholt fogyasztottak. Az átlag véralkoholszintje energiaitalos csoportnak 0.109 volt, míg a másik tábor tagjainak átlag véralkoholszintje ennél jóval kevesebb, 0.08 volt.

A koffeintartalmú koktélok fogyasztói jóval később hagyták el a bárokat, sokkal hosszabb ideig ittak és négyszer hajlamosabbak voltak ittasan autóba ülni, mint azok, akik szimplán csak alkoholt ittak. Az alkoholt energiaitallal keverők általában többet isznak és félreítélik képességeiket, mert a koffein által kevésbé érzik azt a fáradtságot, amit általában a részegség okoz. Ezt a helyzetet rendszerint éberrészegségnek nevezzük - állapítja meg Bruce Goldberger, a Floridai Egyetem toxikológusa.

Kritikus koffein-szint

A közvéleményben egy tévhit terjedt el, ami szerint, ha koffeint keversz szeszesitallal, a koffein élénkítő hatása ellensúlyozza az alkohol depresszáns hatását, ami nem igaz - mondta Goldberger. „Tudjuk, hogy a koffein növeli az illuminált állapot szintjét, ami súlyos veszélyhelyzetekhez vezethet.” A Floridai Egyetem felmérése sok érdekes információt hozott napvilágra, de új kérdéseket is tett fel, melyeket a következő kutatásokban tudnak majd megválaszolni.

Még nem tudjuk, milyen mennyiségű koffeinadagot visz be szervezetébe egy főiskolás, mekkora szintig biztonságos a koffein, milyen adag után veszélyes és milyen előírásokra, vagy megszorításokra van szükség, hogy megvédjük a kocsmák látogatóit a veszélyektől. Thomb felmérése nagyon értékes információkkal bővíti az eddigi kutatásokat, melyet az energiaital- és alkoholfogyasztással kapcsolatban végeztek - állítja Dr. Marie Clare O’brien professzor, aki szintén vizsgálta a koffeintartalmú koktélok hatását, és a veszélyes magatartásra gyakorolt befolyásukat.

Mr. Thomb kutatása különleges, mert egy természetes italfogyasztó környezetben készült, a főiskolás bárokban - véli O’Brien. „Az ő kutatási eredményei teljes mértékben alátámasztják azokat a korábbi kutatásokban is elismert tényeket, hogy az alkohol energiaitallal való fogyasztása növeli a további italfogyasztás esélyét és az ittas vezetés kockázatát.”

(Ő.B.; Forrás:newsufl)