sörre bor
#Drog, cigi, alkohol

Sörre bor bármikor?

2023.06.03.
1 perces olvasási idő

Sörre bor bármikor, borra sör meggyötör. Mindenki hallotta már ezt a kis rímecskét, de mikor kell, senki nem emlékszik rá pontosan. Talán az addig megivott alkohol lehet az oka. Van-e azonban tudományos magyarázata?

Nos, szomorú hír, de a „népi megfigyelésen” alapuló versikében foglaltakat tudományosan még nem sikerült bizonyítani. Cáfolni sem.

Az egyik lehetséges magyarázat a jelenségre az lehet, hogy a sörben található széndioxid növeli, illetve gyorsítja az alkohol felszívódását. Azonban erre ugyanúgy nincs tudományos bizonyíték, miként arra se, hogy a kávé segít a másnaposság tüneteinek enyhítésében, vagy a kenyér felszívja a gyomorban lévő alkoholt.

Egyedüli gyógyír az idő

Igazság szerint az alkohol következtében fellépő fejfájást és rosszullétet egyedül az idő gyógyítja. Erre van ugyanis leginkább szükség ahhoz, hogy az alkohol kiürüljön a véráramból.

Részegségről akkor beszélünk, ha a véralkoholszint 100mg/dl. Ez felnőttekben 15-20mg/dl-rel csökken óránként. Noha mindenkinek más az alkohol lebontó képessége, azt mondhatjuk, hogy általában 6-8 órára van szükség ahhoz, hogy ismét józanok legyünk.

Alkohol koncentráció és tünetek

0.02% - könnyű fejfájás
0.05% - eufória, boldogságérzet
0.08% - kritikai érzék elvesztése
0.1% - koordinációs és egyensúlyproblémák
0.15% - zavarodottság
0.2% - hányás
0.3% - merev részegség
0.4% - kóma
0.45%+ - halál

Egyszerűen szólva, az alkohol részegséget, az pedig rosszullétet okoz. Tehát minél többet iszik valaki, annál betegebb lesz. Az elfogyasztott italok sorrendje nem igazán számít.

A másnapossággal járó rosszullétet a szervezet dehidratációja és a megzavart alvási ritmus okozza. Tehát másnaposságra a legjobb gyógymód a víz és az alvás, noha a köztudatban van még számos (tudományosan nem bizonyított) gyógyír:

  • tojássárga
  • Bloody Mary (kutyaharapást szőrével)
  • B- és C-vitamin
  • a leghatásosabb, ám legdrágább módszer: vese dialízis

(KamaszPanasz)