Betegségek, idegesség

#Betegségek #idegesség

80 db cikk a témában

#PTSD
2013.05.15.

Milyen betegségben szenved Ironman?

Újabb mozi- és szuperhős szenved pszichés problémától. A Vasember nem tud aludni, rémálmok gyötrik, és képtelen a vele történtekről beszélni. Magánélete romokban, és csak arra tud gondolni, hogy hogyan védje meg szeretteit. A mindennapokban is pánik jellegű tünetek gyötrik. Ez a PTSD tünetei. Mi az a PTSD?

#fejfájás
2013.02.13.

Fejfájás és hormonok: Mi az összefüggés?

A lányoknak egészségügyi szempontból vannak előnyeik a fiúkkal szemben, de nem akkor, mikor a fejfájás – különösen migrén – jön szóba. De szerencsére van segítség.

#nyak
2012.12.21.

A stressz fájdalmat okoz

Tisztelt doktornő! Amikor túl sokat aggódom vagy nagy a stressz rajtam, akkor azt veszem észre, hogy a nyakizmaim nagyon befeszülnek, jellemzően a jobb oldalon, olyan szinten, hogy az már fáj.

#vámpír
2012.11.27.

Vámpírok - Mese vagy valóság?

A vámpírtörténetek hátterében egy valós betegség áll, mely fényérzékenységgel és hosszú szemfogakkal jár, valamint friss vér itatásával próbáltak gyógyítani.

#progéria
2012.09.28.

Progéria: kamasz lélek idős testben

A progéria (más néven Hutchinson-Gilford szindróma) tünetei gyermekkorban jelentkeznek. A legszembetűnőbb változás, hogy a kis betegek a normálisnál sokkal gyorsabban öregszenek. A progériás gyerekek vonásai a felnőtt, vagy idős emberekére hasonlítanak, az öregedés általános tüneteivel együtt.

#utazás
2012.08.11.

A repülés árnyoldalai - Hogyan heverd ki az időeltolódást?

Az ember szervezetének működése nagyban függ az aktív-inaktív periódusok, illetve az alvás-ébrenlét egységének szabályozásától. Az agy egyik speciális része (tobozmirigy) termeli a melatonin nevű hormon természetű anyagot, amely többek közt bioritmusunkért is felel. Sötétedéskor jelzi a szervezet számára a pihenés idejét, míg világosban aktiválja annak működését.

#vészhelyzet
2012.07.27.

Vészhelyzet - általános tennivalók

Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat.

#evészavar
2012.04.08.

Túlevés, és más súlyos étkezési zavarok

Az ételek és a helyes táplálkozás gyakran megjelennek ezen az oldalon, és most néhány nem túl kellemes evészavarról szeretnénk tudósítani. Reméljük neked sikerül elkerülnöd mindegyiket.

#orditronic
2012.02.15.

Ha kiabálsz, egészségesebb lehetsz?

A magyar nyelvben számos olyan kifejezés van, amely arra utal, hogy a lelki feszültségtől ordítással meg lehet szabadulni. Gondoljunk itt olyanokra, mint a “boldogságtól ordítani tudna” vagy a “világba kiáltja a fájdalmát”.

#pánik
2012.01.03.

Hallucinálok a hatéves énemről

19 éves lány vagyok, és elkezdtem hallucinálni a 6 éves énemről. Arra tudom visszavezetni, hogy a terápia egyik alkalmával, amikor relaxáltam a terapeutámmal, egy rétet kellett elképzelnem a 6 éves énemmel. (Szorongás és pánikroham miatt jártam terápiára.)

#Rapunzel-szindróma
2011.10.23.

Rapunzel-szindróma: a hajevés veszélyei

Mikor Chandan Baria alhasi fájdalmakkal került a sebészetre, még az orvosok sem sejtették, hogy hamarosan egy több, mint 1 kg-os, 50 cm-es hajcsomót fognak kioperálni belőle. A 13 éves lány trichotillomániában szenved, mely lényege, hogy a beteg leküzdhetetlen kényszert érez arra, hogy a hajszálait kihúzza, majd megegye.

#alvás
2011.07.16.

A nyugtalan lábak tönkretehetik az alvást

Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát, amely – többek közt – a nyugodt alvást is ellehetetlenítheti. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érinti, és bizonyos tényezők hajlamosíthatnak is a tünetegyüttesre.

#magatartási zavar
2011.06.19.

A magatartási zavar kezelése

A magatartási zavar egy viselkedési és érzelmi torzulás, ami főként kisgyermekeknél jellemző, de tinédzsereknél is előfordul. Az ilyen fiatal gyakran erőszakos, agresszíven és romboló szándékkal viszonyul társaihoz, valamint nem tud alkalmazkodni, szót fogadni.

#fóbia
2011.06.15.

Fóbiák: mitől félsz valójában?

A félelem egy természetes reflex, mely különféle veszélyhelyzetek elkerülését segíti elő. A fóbia beteges félelem és rettegés valamilyen mások számára hétköznapi dologtól, nem sok köze van a valós veszélyhelyzetekhez.

#mps
2011.05.22.

Mi okozza az izomfájdalmat?

A myofascialis fájdalom szindróma (MPS) egy divatos, modern elnevezés, melynek jelentése egyszerűen csak annyi, hogy izomfájdalom. Arra utal, hogy a fájdalom és a gyulladás a test lágy szöveteiben található meg.