Betegségek, idegesség

#Betegségek #idegesség

80 db cikk a témában

#napozás
2015.05.31.

Jó-e a jég az égett bőrre?

Noha a jégpakolás enyhíti a belső fájdalmakat, a gyógyulási idő elhúzódik. Legalábbis ezt támasztják alá azok a kutatások, melyek az elmúlt években a forrázások és napégések gyógymódjait vizsgálták.

#internet
2015.03.20.

Internetfüggő vagyok, mit tegyek?

„Az érettségi után azt vettem észre magamon, hogy hihetetlenül fura alak lettem. Olyan internetfüggővé váltam, aki naponta több órát tölt a számítógép előtt, több időt, mint amennyit emberekkel tölthetne.”

#Ájulás
2015.03.08.

Az ájulás okai

Az ájulás rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Ez a jelenség gyakran megesik a fiataloknál és időseknél egyaránt.

#pánikbetegség
2015.02.23.

A pánikbetegségről II.

Előző cikkünkből már kiderült, hogy milyen tényezők okozhatják, valamint milyen formában jelenik meg a pánikbetegség. Ezúttal a diagnózisról és a különféle kezelési módokról lesz szó.

#pánikbetegség
2015.02.09.

A pánikbetegségről I.

A szervezet természetes válaszreakciója egy lehetséges veszélyre az ellentámadás vagy a menekülés. Amint az agyad veszélyt észlel, azonnal aktivizálja azokat a területeit, amelyek megvédik a veszélytől. Az agy válaszként adrenalint és hormonokat jutat az egész testedbe, így reagálhatsz a fenyegetettség forrására. Ezt a védelmi mechanizmust hívjuk „küzdj vagy menekülj” válaszreakciónak, az érzelmi és a fizikai összetevői pánikként élnek a tudatunkban.

#alexitímia
2014.11.06.

Alexitímia, az érzelmi analfabetizmus

Interperszonális, személyközi helyzetben – a családban, ismerősök között, társaságban – többnyire felszabadultan viselkedünk, szabadon tudunk érzelmet nyilvánítani, az öröm, a bánat, a félelem, a harag kontroll nélkül kifejezhető.

#stressz
2014.10.15.

Stressz tinédzserkorban

Megfelelni a szülők és a kortársak elvárásainak, az iskolai követelményeknek, illetve a párkapcsolati igényeknek a leggyakoribb feszültségforrás egy tizenéves életében. A túl sok stressz azonban életkortól függetlenül egészségkárosodást okozhat.

#magas vérnyomás
2014.09.18.

A vese eredetű magas vérnyomás

Lehet, hogy eddig úgy gondoltad, hogy magas vérnyomás csak az időseknél alakulhat ki, talán nagyszüleid is szenvednek a betegségben, de az esetek kis részében fiatalkorban, sőt gyermek- és kamaszkorban is kell számolni a betegség kialakulásával.

#alvás
2014.09.14.

Álom vagy ébrenlét? A narkolepszia

Veled is előfordul, hogy egész nap álmosnak érzed magad, esetleg napközben többször is arra riadsz, hogy lecsuklik a fejed? Ha előző este sokáig buliztál, ezen nincs mit csodálni, ám ha ez buli nélkül is gyakran előfordul, komoly betegség jele lehet!

#alvajáró
2014.09.09.

Fel kell ébreszteni az alvajárókat?

Ijesztő érzés, ha az éjszaka közepén egy öntudatlan állapotban járkáló családtag motoszkálása ébreszt álmunkból. Alvajárás gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet, a népesség 5-10 százaléka is érintett lehet.

#depresszió
2014.08.25.

Depresszió az egyetemen, főiskolán

Ha felvettek az egyetemre, akkor hozzá kell szoknod az új környezethez, távol a családodtól és a középiskolai barátoktól. Megeshet, hogy nagyon magányosnak érzed magad. És ehhez még társul a stressz is, amit a végigtanult éjszakák váltanak ki. Ezek a hatások depresszió kialakulásához is vezethetnek.

#barkácsolás
2014.08.09.

A barkácsolás veszélyei

Fúrás, faragás, barkácsolás, elektromos készülék javítás és az egyéb ház körüli munkák végzése közben bármikor előfordulhat kisebb-nagyobb baleset. Az elsősegélynyújtás életmentő is lehet!

#agyrázkódás
2014.02.18.

Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?

Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (boksz, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (sí, snowboard, jéghoki). Leggyakrabban a kamaszkorban, 14-19 éves kor között alakul ki és férfiaknál gyakoribb. Mit kell tudnod róla?

#álmosság
2013.06.13.

A fáradtság és az álmosság okai

Az iskolában, a sportpályán, otthon - mindennap helyt kell állnod, ám ez nehezen megy, ha folyton fáradt vagy, és olyan álmos, hogy legszívesebben a nap bármely pillanatában bebújnál az ágyba. Mitől lehet az ember fáradt és álmos? Mit lehet ellene tenni?