Betegségek, allergia

#Betegségek #allergia

124 db cikk a témában

#allergia
2011.08.02.

A lány, aki allergiás a vízre

Ashleigh Morris nem úszhat, nem lazíthat egy kád fürdőhabos vízben, nem élvezheti a hűsítő zuhanyt egy meleg nap után, nem ázhat meg, sőt, még az izzadás is fájdalmas a számára. Allergiás a vízre.

#napsugárzás
2011.07.29.

A nap kártékony hatásai és a napallergia

Sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak a napra menni védőkrémek használata nélkül. Ha nem használnak krémet a bőr fokozott érzékenysége miatt, kiütések jelennek meg a bőrön, de sokan épp a napozókrémekre lesznek allergiások.

#asztma
2011.04.12.

Vajon a gyerekek kinőhetik az asztmát?

Némely gyerek esetében az asztma fokozatosan javul, majd elmúlik a serdülőkor vagy fiatal felnőttkor elérésével. Míg másoknál a tünetek eltűnnek, majd néhány év elteltével egyszer csak visszatérnek. Azonban sok asztmás gyerek soha sem növi ki a betegséget.

#pubertás
2010.11.23.

Ha nem változik a tested: Késleltetett pubertás

Pubertásnak (vagy serdülőkornak) nevezzük azt az időszakot, amikor a test gyermeki jellegei átalakulnak, és helyükbe lépnek a felnőttkori jellegzetességek. Mit tegyek, ha nem akar változni a testem? Mi a késleltetett pubertás jelensége?

#penész
2010.10.16.

Penész - Hogyan kerülnek méreganyagok az élelmiszerbe?

Biztosan Te is hallottad a fuzáriumgomba toxinja miatt ötévesen menstruáló kislány esetét. A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Miért kerülnek méreganyagok az élelmiszerekbe? Hogyan tudod csökkenteni ételeid szennyezettségét?

#probiotikum
2010.10.13.

Egészségünk őrei: a probiotikumok

A téli időszakban gyakori náthás, meghűléses panaszok megelőzése és kezelése kapcsán egyre többet hallhatjuk a probiotikum kifejezést. Sokan mégsem ismerjük pontos jelentését, nem tudjuk mikor, és hogyan alkalmazhatjuk őket egészségünk védelmében. A probiotikumokról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

#allergia
2010.08.20.

Hogyan éljük túl a parlagfű szezont?

A csalánfélék virágporának koncentrációja ugyan lassan csökken, de ezzel párhuzamosan erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével bemutatjuk azokat az egyszerű praktikákat, melyek segítségével a mindennapok még könnyebbé tehetőek.

#falgyom
2010.08.03.

Falgyom: gyógynövény, de egyben erős allergén is

Számos, a természetben megtalálható növény vitathatatlan gyógyhatással rendelkezik. A falgyomot vizelethajtó, reumás panaszok, cukorbetegség, cellulitisz, vesebántalmak, magas vérnyomás és légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmazhatjuk eredményesen. Fogyasztása allergiások számára mégsem ajánlott, a legfrissebb vizsgálatok alapján ugyanis erős allergenitással rendelkezik.

#allergia
2010.05.27.

Allergia: középpontban a megelőzés

Az allergia megelőzési lehetőségeire válaszol. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa, a MAKIT Immunterápiás Szekciójának vezetőségi tagja

#tüdőbaj
2010.05.05.

Ezek is ártanak a tüdődnek - hitted volna?

A levegőben terjengő irritáló anyagok, akár a szabadban, akár a lakásban, asztmát okozhatnak vagy a meglévő betegséget súlyosbíthatják, s ilyenkor a légzésünket krónikus köhögés vagy zihálás jellemzi. A leggyakoribb szennyező anyagok, mint például a kipufogógázok vagy mások dohányfüstje, jól ismert kiváltó okai a tüdőbetegségeknek, beleértve az asztmát is.

#vulkán
2010.04.21.

Vulkáni hamu - Vitatják az ártalmasságát

Az izlandi vulkánkitörés miatti hamufelhő egészségügyi hatásai megosztják még a kutatókat is. Egyes szakértők szerint a mikroszkopikus méretű részecskék belégzéssel a tüdőbe juthatnak, s légúti problémákat okozhat, különösen az asztmás és légúti megbetegedésekben szenvedőknél.

#szénanátha
2010.04.11.

Mit kell tudni a szénanátháról?

A szénanátha nem csupán kellemetlen tünet. A jól ismert panaszok - tüsszögés, orrfolyás, a szem viszketése - mellett sokaknál komoly betegségként jelentkezik: fáradtságot, fejfájást is eredményezhet.

#lisztérzékenység
2010.03.31.

Meddőséget okozhat a kezeletlen lisztérzékenység?

A lisztérzékenység szerteágazó tünetei miatt a páciensek a legtöbb esetben nem is sejtik, hogy panaszaikat a búza, árpa és rozs elfogyasztása okozza, így nem is fordulnak orvoshoz.

#bőrbetegség
2010.03.28.

Kiütést kaphatsz a bútoroktól

Talán az újonnan érkezett szófád lehet az utolsó dolog, amire gondolsz, mikor a lábadon keletkezett kiütések okozóját keresed, pedig lehetséges hogy éppen ő a bűnös!