lágyéksérv
#Betegségek

Furcsa puklik az alhason? - Mindent a lágyéksérv tüneteiről és kezeléséről

2023.09.08.
3 perces olvasási idő

Az első panasz tartós állás, vagy fizikai munka során a herezacskók irányába, (hölgyeknél a szeméremajkak felé) sugárzó tompa fájdalom lehet, de jelenléte nem szükségszerű. Maga a sérv rendszerint mint egy rugalmas tapintatú dudor jelenik meg a herezacskók tövénél.

A betegség a férfiaknál sokkal gyakoribb. Veleszületett lágyéksérv kb. minden 100. fiúgyermeknél található. 25 év felett a gyakoriság 2% körüli, 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik.

A méhen belüli fejlődés során a herék a hasüregen belül alakulnak ki, és csak a késői magzati lét során vándorolnak végleges helyükre, mely a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkedik el.

Gyenge pont a hasfalon!

Így tehát eleve adott a hasfalnak egy olyan pontja, amely a ki és belépő képletek (erek és ondóvezeték) miatt eleve gyengébbnek tekinthető. Ráadásul ez a folyamat sokszor hibát szenved, a herezacskó felé a hashártya születéskor a fiúgyermekek akár 40%-ánál is nyitott. Lányoknál a kerek méhszalag (ligamentum rotundum) lép ki ugyanezen a ponton, náluk is van tehát egy veleszületett, bár enyhébb gyengeség.

A szervezet persze igyekszik kompenzálni ezt a gyengeséget, ezért a herék útja a hasfal egy csatornájában, a lágyékcsatornában vezet. A csatorna lefutása a hasüreg felől: belülről-oldalról kifelé, a középvonal felé, a herék töve irányába halad. Kilépési pontja a jól tapintható külső lágyékgyűrű.

Hogyan alakul ki a sérv?

A sérv az esetek többségében ugyanezen úton keletkezik, és a lágyékcsatornának megfelelően ferde lefutású.

Veleszületett (a hashártyanyúlvány tökéletlen záródása miatt létrejövő) és szerzett (külső hatásokra kialakuló) formái vannak, a kicsi, alig tapintható sérvtől kezdve egészen a herezacskóba is lenyúló sérvekig.

Az esetek kisebb részében azonban a sérv direkt utat tör magának a hasfalon keresztül, közvetlenül a külső lágyékgyűrű alól eredve, ezek az egyenes, vagy direkt sérvek.

Bár különálló sérvtípus, mégis közelsége, és a közös műtéti megoldások miatt itt célszerű ismertetni a combsérvet, mely a lágyékszalag alatt, többnyire a végtagi erek mentén nyomul elő, és általában a combtőnél okoz kidudorodást.

Tünetek

A tünetek a lágyéksérv típusától függetlenül hasonlóak. Az első panasz tartós állás, vagy fizikai munka során a herezacskók irányába, (hölgyeknél a szeméremajkak felé) sugárzó tompa fájdalom lehet, de jelenléte nem szükségszerű. Maga a sérv rendszerint mint egy rugalmas tapintatú dudor jelenik meg a herezacskók tövénél.

A szűk sérvkapu, vagy a régóta fennálló accret sérv kizáródásra hajlamosít. Míg választott időpontban történő műtétje rutin, minimális kockázatú beavatkozásnak számít, addig a kizáródott sérv halálozása még napjainkban is elérheti a 10%-ot.

A diagnózis felállításához többnyire a gondos betegvizsgálat önmagában elegendő. Kezdődő kis sérvek, combsérvek esetén a hasi és lágyrészi ultrahang fontos kiegészítő vizsgálat. Időskorban viszonylag hirtelen kialakuló, különösen kétoldali sérvek esetén hasűri, elsősorban vastag- és végbéldaganat is állhat a háttérben, ezért ilyenkor gondos kivizsgálás indokolt!

Férfiaknál gyakoribb

A betegség a fent említett okok miatt férfiakban sokkal gyakoribb. Veleszületett lágyéksérv kb. minden 100. fiúgyermeknél található. 25 év felett a gyakoriság 2% körüli, 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik.

Az összes sérv kb. 90%-a férfiakon fordul elő, leggyakrabban koraszülött gyermekeken és 75 éves kor felett. Dohányzók körében bizonyos megváltozott belső folyamatok révén, a sérv igazoltan gyakoribb. Bizonyos állapotok: tartós nehéz fizikai munka, krónikus obstruktív tüdőbetegség, vizelési nehézség, tartós székrekedés hajlamosítanak létrejöttére.

Kezelése

A sérv csak sebészi úton gyógyítható, a diagnózis egyet jelent a műtéti javallattal. Műtét előtt friss mellkasröntgen, vérvétel, EKG vizsgálat, valamint aneszteziológiai vizsgálat kell, hogy történjen. A lágyéksérv hagyományos műtétje kívülről, a hasfal felől történik. Minden műtéti típus lényege a sérvtömlő kipreparálásán és eltávolításán túl a lágyékcsatorna leggyengébb, hátsó falának megerősítése.

Számos technika létezik a hasfali rekonstrukció módja szerint, ám a hagyományos műtéti típusoknál a kiújulás gyakori. Ennek oka a hasfal feszülő öltések melletti egyesítése, mely módon nem optimálisak a gyógyulási feltételek.

Fiatal, jó izomzatú betegeknél ezek is elegendőek lehetnek, de az esetek többségében napjainkban a műtét háló beültetése mellett történik. A nem felszívódó, szövetbarát hálót a sérvtömlő eltávolítását követően a lágyékcsatorna hátsó falára helyezik és ott néhány öltéssel rögzítik. A gyógyulás során a képződő hegszövet belenő a háló lyukaiba, így egy erős, ellenálló réteg képződik, mely elejét veszi a kiújulásnak.

A műtét után

Ezzel a technikával a sikerráta 98% körül mozog. Műtét után az érzéstelenítés módja szerint szinte azonnal, vagy másnap felkelhet a beteg, ez hasznos a thrombosis és légzési szövődmények elkerülése céljából is. Néhány napig célszerű könnyen emészthető, nem puffasztó ételeket enni bő folyadékbevitellel a székrekedés megelőzésére.

Összességében 6 hét fizikai kímélet javasolt, 2-3 hét után azonban már könnyebb mozgás (úszás, kerékpározás) megengedett. Ezt követően fokozatos terhelés szükséges. Fizikai munkával foglalkozók esetén ez akár 6 hetes táppénzes periódust jelent, szellemi munkavégzők már egy-két hét után munkaképesek.

Hagyományos fekvőbeteg-ellátás esetén a beteg a műtét előtti nap fekszik be, és vagy a műtét másnapján, vagy a bőrkapcsok eltávolításakor (5. napon) távozik.

A lágyéksérvműtétek egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elláthatók, ilyenkor azonban az igen részletes felvilágosítás, a beteg konkrét therápiás utasításokkal való ellátása, és probléma esetére a 24 órás segítségnyújtás lehetősége alapvető követelmény.

(WEBBeteg)