pánikbetegség
#Betegségek

A pánikbetegségről I.

2015.02.09.
2 perces olvasási idő

A szervezet természetes válaszreakciója egy lehetséges veszélyre az ellentámadás vagy a menekülés. Amint az agyad veszélyt észlel, azonnal aktivizálja azokat a területeit, amelyek megvédik a veszélytől. Az agy válaszként adrenalint és hormonokat jutat az egész testedbe, így reagálhatsz a fenyegetettség forrására. Ezt a védelmi mechanizmust hívjuk „küzdj vagy menekülj” válaszreakciónak, az érzelmi és a fizikai összetevői pánikként élnek a tudatunkban.

Néha akkor is ránk tör a pánik, ha nincs veszély. Ez nyilvánvalóan nem hasznos, és jelentős problémákat okozhat annak az embernek, akinél fellép. Ha egy személy sok pánikrohamot tapasztal, akkor gyakran elkezd előre félni a rohamoktól. Néha ez a félelem annyira eluralkodik a személyen, hogy elkezdi kerüli azokat a helyeket, ahol a pánikrohamok megtörténhetnek. Néhányuk számára ez tériszonyhoz vagy a biztonsági szférájuk (pl: iskola, bevásárlóközpont, autópályák) drasztikus csökkenéséhez vezethet.

Itt egy rövid videó, ami jól szemlélteti a normális és az abnormális pánikreakció közti különbséget. Aki jártas az angol nyelvben, az könnyen megérti.

Mik alkotják a pánikrohamot?

Azok az emberek, akiknek volt már pánikrohama bizonyítják, hogy az alábbi 14 tünetből legalább négyet átélnek. A tünetek rögtön jelentkeznek, és 10 perc alatt tetőznek.

1. nagyon erős, felgyorsult szívveréspánikbeteg
2. izzadás
3. remegés vagy vacogás
4. légszomj vagy fojtogatottság érzete
5. úgy érzik,hogy megfulladnak
6. mellkasi fájdalom vagy szorongás
7. hányinger vagy hasi fájdalom
8. szédülés, bizonytalanság, ájulás, könnyelműség
9. úgy érzik, elvesztették a valóságot és megszakadt a kapcsolatuk önmagukkal
10. félelem az irányítás elvesztésétől vagy a megőrüléstől
11. halálfélelem
12. zsibbadás vagy bizsergés
13. hidegrázás vagy hőhullámok
14. azonnali vizelési inger

Akkor beszélünk pánikrohamról, ha a személy hirtelen, váratlan és irányíthatatlan pánikrohamtól szenved. A pánikroham velejárója az előzetes szorongás és a fóbiás elkerülési vágy.

Azoknál, akik gyakran élnek át pánikrohamot, állandóan félnek a következő rohamtól vagy annak következményeitől. Ezt nevezzük előzetes szorongásnak. Amikor a személy szándékosan kerüli azokat a helyeket, ahol lehetséges a pánikroham, fóbiás elkerülési vágynak hívjuk.

A szorongásos betegségek közül a pánikbetegség az egyik leggyakoribb. Ne vedd félvállról, testi és lelki következményei is lehetek! Ha a pánikbetegség gyanúja merül fel benned, fordulj orvoshoz. Egy rosszullét még nem jelent pánikbetegséget! Egy felmérés szerint a kikérdezettek 15%-a számolt be életében lezajlott rohamról.

Ha a magyar helyzetet elemezzük, a jelenleg pánikbetegségben szenvedők száma 200-300 ezerre tehető. A felismert és kezelt pánikbetegek száma sajnos ennek csak töredéke lehet. Fontos, hogy orvoshoz fordulj, átess a vizsgálaton és kezelésben részesülj! A kezeletlen pánikbetegség hosszútávon bel-és ideggyógyászati betegségekhez vezethet.

Következő cikkünkben a diagnózisról, a gyógyulásról és a pánikbetegség megjelenésének valószínűségéről olvashatsz.

S.A. (teenshealthmag.org)