Főoldal / BETEGSÉGEK / Nem szeretünk orvoshoz járni
  2014-03-27

Nem szeretünk orvoshoz járni

Akut panasz, vagy betegség fennállásakor, az esetek több mint 90%-ában nem fordulunk orvoshoz, noha a legtöbben félünk a problémák okozta esetleges szövődményektől – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes portál megbízásából készített.

- hirdetés -

A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 16%-a soha, 79% csak a tünetek súlyosbodása esetén fordul akut panaszokkal orvoshoz annak ellenére, hogy a konzultációt elhagyók több mint háromnegyede tart az esetleges szövődményektől. A középkorúak (36 és 55 év között) egyötöde soha nem megy el szakemberhez, az idősebbek 84%-a is csak akkor, ha a panaszok fokozódnak.

Miért nem megyünk orvoshoz?

A válaszadók 36%-a egyszerűen nem szeret orvoshoz járni, 29% pedig nem akar gyógyszereket szedni. A fiatalok körében a legnagyobb arányban (20%) említett indok, hogy nincs idejük orvoshoz menni, és ez a tényező az életkor emelkedésével fokozatosan csökken, 55 év felett a válaszadók csupán 4%-ára jellemző.

Nem szeretünk orvoshoz járni

Egy speciális réteget képez a válaszadók 12%-a, akik feleslegesnek tartják az orvosi konzultációt, ők azt vélik, hogy úgyis tudják, milyen kezelést javasolna a szakértő. Az egyéb említések között leggyakrabban megjelenő spontán válaszok között szerepelt a házi praktikákkal, természetes megoldásokkal történő próbálkozás valamint a munkahely elvesztésétől való félelem is.

A problémák diagnosztizálása internet segítségével

A megkérdezettek 30%-a szinte mindig vagy gyakran utánanéz panaszainak az interneten, 49% csak ritkán, 21% pedig soha. Ebben a tekintetben a nők tudatosabbak, mint a férfiak és gyakrabban keresgélnek a neten egészségügyi információkat. Ez az attitűd szintén jellemzőbb a fiatalabb korosztály (29%) körében is, és az életkor előrehaladtával nő azok száma, akik soha nem néznek utána egy-egy problémának.

Az internetes keresések mellett az okostelefonok és a mobilappok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészségügyi információszerzésben. A megkérdezettek átlagosan 52%-a rendelkezik okostelefonnal, döntően a fiatalabbak, középkorúak és az eszközbirtokosok közel fele hallott már olyan egészségügyi alkalmazásokról, amelyekkel akár már otthon is ellenőrizheti tüneteit (pl. kiütések, bőrelváltozások ellenőrzése).

Egy innovatív tünetellenőrző applikáció

Azon betegek számára, akik nem szeretnek minden kisebb tünettel orvoshoz járni, új, kiegészítő megoldást jelenthet a tüneteik diagnosztizálásában a WEBBeteg.hu egészségportál első, saját alkalmazása, a WEBBeteg, mely ingyenesen tölthető le iOS és Android készülékekre egyaránt.

A WEBBeteg mobilapp segítségével testtájanként, és panasz típusonként kereshet rá a beteg az esetleges probléma okára. A tünetellenőrző mellett, adatainak megadásával kalkulátorok segítségével kaphat még teljesebb képet saját testéről és egészségi állapotáról.

Fontos hangsúlyozni, hogy a WEBBeteg applikáció nem helyettesítheti az orvosi konzultációt, viszont támogatást nyújthatnak a megelőzésben, illetve a rendszeres szűrésekben.

A tavaly decemberben bevezetett alkalmazást, eddig több mint 7 ezren töltötték le, és átlagosan 150-en használják aktívan mindennap.

(Szinapszis)

Tovább a témában: Balesetek, Gyógyszer