akne
#Betegségek

A sminkem okozza a pattanásaimat?

2023.05.24.
2 perces olvasási idő

A legtöbb tini lánynak és felnőtt nőnek egyfajta se veled - se nélküled kapcsolata van a szépítőszereivel. Egyrészt rá vannak szorulva, hogy elfedjék a mitesszereiket, pattanásaikat. Másrészt viszont a sminkszerek valójában további bőrhibákat okozhatnak.

Hogyan bizonyosodhatsz meg arról, hogy a sminked nem szabotálja a bőröd megtisztítására tett erőfeszítéseidet?

Sose aludj sminkben

Légy alapos, és szentelj minden este elalvás előtt kellő figyelmet a bőrödnek, és tüntesd el a szépítőszerek minden nyomát az arcodról és a nyakadról! Ehhez érdemes gyengéd hatású arctisztítót vagy sminklemosót használnod.

Használj minőségi szépítőszereket

A jó minőségű, nem pattanáskeltő szerek előnye, hogy nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek elzárják a pórusokat. Azzal, hogy csökkentjük a pórusok eltömődésének az esélyét, már jó úton járunk afelé, hogy megfelelően kezeljük pattanásainkat. Sok nő lelheti meg a számára legkedvezőbb módszert a bőre állapotának javítására azáltal, hogy „nem mitesszerképző” szerekre váltanak.

Gyakran tisztítsd az applikátoraidat

A bőrhibák elleni harc fontos része, hogy minél hamarabb eltávolítsd az arcodról azokat a kórokozókat, amelyek a pattanásaidat okozzák. És az erre használt sminkecsetek és applikátorok szinte mágnesként vonzzák az ártó bacilusokat. Fontos, hogy a sminkecseteidet fertőtlenítő szappannal minden héten legalább egy-két alkalommal megmosd, és hogy őket az alkalmazásuk után alkoholos fertőtlenítővel is alaposan átpermetezd. Amikor csak lehetséges, használj egyszer használatos applikátorokat - és így akár el is dobhatod őket a használatuk után.

Alkalmazz folyékony helyett por alapú sminkszereket

Habár a folyékony állagú szépítőszerek jobb lefedést adnak, általában olajbázisúak. Ez bizony határozottan nem egy olyan anyag, amit a pattanásos arcodon érdemes használni. Alkalmazásukkor az ilyen púdereknek van még egy további előnyük: elősegítik a felesleges olaj felszívódását.

Cserélj márkát

Ha a szépítőszereid alkalmazása után néhány nappal a pattanásaid állapota csak rosszabbodik, akkor érdemes megpróbálkoznod egy másik márkával is. Bizonyos készítmények azonban – még a minőségi „nem mitesszerképző” szerek is – eredményezhetnek pattanásokat azoknál, akiknek különösen érzékeny a bőrük. Ha úgy tűnik, hogy ez a probléma, próbálj ki egy másfajta terméket. A bőröd talán ezt jobban fogja tolerálni.

Csínján a sminkkel

Hetente néhány alkalommal mellőzd az arcodon szépítőszerek használatát! Hagyj elegendő időt arra, hogy a bőröd fellélegezhessen és gyógyulhasson. Még abban az esetben is, ha hordasz sminket, ne feledd, a kevesebb néha több.

Mindenekelőtt ne csüggedj, ha valami nem válik be! Megtalálni, hogy mi is a legjobb a bőrödnek, gyakran csak számos kísérletezés árán érheted el. De némi türelemmel és idővel a bőröd hamarosan meggyógyulhat. Utána pedig magabiztosan érezheted magad, nemcsak sminkben, de anélkül is.

(KamaszPanasz - B.Cs.)

Kapcsolódó címkék

bőrakne