Asperger-szindróma
#Betegségek

Az Asperger szindróma - Királyi betegség?

2022.08.10.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a fiatal korban hiperaktívnak, figyelemzavarosnak kikiáltott gyerekek valójában Asperger-szindrómások? A betegség főleg a fiúkat érinti, jellemzője, hogy a közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek, merev belső szabályrendszerükhöz görcsösen ragaszkodnak.

A betegség jellemzője

  • az átlagos vagy átlagon felüli intelligencia
  • a szegényes kommunikáció
  • gyenge kapcsolatteremtő készség
  • szemkontaktus kerülése
  • a szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás
  • a feszült idegállapot és/vagy depresszió
  • az aprólékos beszéd
  • az ingerek feldolgozásának nehézsége
  • a megtapadt gondolkodási sémák

Hírességek és az Asperger-szindróma

A pszichológusok, az orvosok, a pedagógusok, a szülők még napjainkban is meglehetősen tapasztalatlanok, tájékozatlanok főként a lányok esetében megfigyelhető autisztikus zavart és az Asperger-szindrómát illetően, ezért sajnos a vizsgált személyt gyakran félrediagnosztizálják. Amint azt a betegségben szenvedő hírességek élete is mutatja, az Asperger-szindróma valószínűleg az emberi faj evolúciójának egyik, valami oknál fogva jelentős és értékes állomása lehet. Számos vezető politikus, uralkodó szenvedett ebben a betegségben.

Nagy Sándornak birtoklási kényszere volt. Az autisták nagy százalékánál megfigyelhető a tárgyak gyűjtése, a hozzájuk való görcsös ragaszkodás.

Kleopátra és más egyiptomi uralkodók álszakállt viseltek. Az emberi agyban a neuronok felelősek az érzékelés, a gondolatok, az érzelmek átviteléért, továbbításáért. Kutatások az érés folyamata során a hormonok nőkre gyakorolt „erőteljes neurológiai hatásáról” számoltak be.

A nők az empátiát illetően fejlettebbek, míg a férfiak hagyományosan a szervező képességekben jobbak. Ha egy autista nő jobb szervező készséggel van megáldva, s kapcsolataiban kevésbé enged teret női jelleme erősségeinek (pl. az erős baráti köteléknek, a gondozás késztetésének, a konfliktushelyzetek megelőzésének és elsimításának stb.), s helyette férfiakra jellemző módon kezd viselkedni (feladatorientált, agresszív magatartásformákat részesít előnyben), kiközösített, irigyelt, szociálisan izolált személlyé válhat. Ez az érzelmi „elférfiasodás” kapcsolati konfliktusokat, az intim viszonyok hiányát, nemi szerepzavart, identitászavart eredményezhet.

IV. Lajos, a franciák kegyeltjéről nagy kedvencéről köztudott volt, hogy az átlagosnál kétszer nagyobb gyomra volt, s hogy évente csupán egyszer fürdött. Az Aspergeresek számára a higiénés szabályok betartása, a megfelelő ruházkodás komoly nehézséget okozhat. Főként igaz ez a kiugróan magas IQ-val rendelkező és a szagingerekre hiperérzékenyen reagáló személyek számára. A szappan és a parfüm illata számukra elviselhetetlen.

Nagy Péter állítólag meggyilkolta felesége szeretőjét, s arra „kényszerítette az asszonyt, hogy szeretője fejét alkoholban tartósítva hálószobájában őrizze”. A kiszámíthatatlan, irracionális hangulatok, érzelmi kitörések, hisztériás rohamok nem ritkák a vizsgált személyek között.

Nagy Katalin cárnő számára az jelentette a pihenést, ha csiklandozták. A gyengéd, vagy finom érintés az Aspergeresek számára fejletlen érzékeik miatt alig élvezhető.

II. Vilmos német császár elsorvadt karját gyakran egy kardon pihentetve vagy egy kesztyűt tartva próbálta elrejteni mások szeme elöl. Az Asperger-szindrómások gyengéiket mesterien tudják leplezni.

Még a királyoknál is megfigyelhető azonban az Aspergeresekre fokozottan jellemző tulajdonság, hogy a kudarcélményt nehezen kezelik, az a szindrómát árnyékként kíséri, ezért a nehéz időszakokban fokozott támogatásra volt szükségük.

(WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)